Het omsnoeren en wikkelen van pallets

Pallets moeten veilig en zonder schade bij de plek van de bestemming aankomen. Goederen moeten stevig vastzitten en mogen niet tijdens transport verplaatsen of verschuiven. Om dat te voorkomen is het van belang om pallets met de juiste materialen te omsnoeren of wikkelen. Wanneer je een pallet gaat voorbereiden op verzending is het belangrijk om eerst te bedenken welke manier je wil gebruiken. In dit blogartikel lees je alles over het omsnoeren en wikkelen van pallets. Zo helpen we jou in te zien welke manier het meest geschikt is voor jouw situatie.

Wat is het verschil tussen omwikkelen en omsnoeren?

De lading van een pallet bepaalt of je gaat omwikkelen of omsnoeren. Omsnoeren doe je met een omsnoeringsband. Dit omsnoeringsband maak je vast met een spanner. Het wordt vaak gedaan bij zware en omvangrijke ladingen, bijvoorbeeld grote stukken hout of materialen voor in de bouw. Omsnoeren is de stevigste manier om goederen bij elkaar te houden. Bij het omwikkelen gebruik je wikkelfolie (rekfolie) of krimpfolie. Je pakt als het ware de lading in plastic. Je gebruikt wikkelfolie bij homogene ladingen. Dit zijn ladingen zonder uitstekende hoeken of scherpe randen. Dus bijvoorbeeld een pallet met een lading dozen. Mocht je wel een pallet hebben met uitstekende voorwerpen dan doe je er verstandig aan om de pallet te omwikkelen met krimpfolie en door het te krimpen vast te zetten. Hiermee bescherm je de lading tegelijkertijd ook tegen vocht, stof en corrosie.

Tips bij het gebruik van wikkelfolie (rekfolie)

Wikkelfolie is een dunne, maar sterke folie, gemaakt van LDPE. Het wordt gebruikt voor het omwikkelen van palletladingen. Door het strak inwikkelen van de pallet wordt de pallet gestabiliseerd en beschermd tegen vocht en vuil. Zo kan er niets afvallen of tijdens het transport gaan schuiven.

Tip 1: Maak gebruik van gekleurde handwikkelfolie

Wanneer je de inhoud van de pallet wil verbergen of beschermen tegen UV-straling, maak dan gebruik van gekleurde wikkelfolie. Standaard wordt handwikkelfolie geleverd in de kleur transparant of zwart. Aan de gekleurde variant zijn aantal extra voordelen verbonden. Zo is de palletlading beter beschermd tegen zonlicht (UV-straling). Ook is de lading vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Zo kan de inhoud anoniem verzonden worden. Dit kan een potentiële diefstal voorkomen.

Tip 2: Maak gebruik van handwikkelfolie, bundelfolie of machinewikkelfolie

Je kunt handwikkelfolie op rol met de hand afwikkelen. Maar als er veel pallets per jaar doorheen gaan is een dispenser aan te raden. Wikkelfolie dispensers worden gebruikt voor de verwerking van rollen handwikkelfolie en bundelfolie. Hiermee kun je de folie goed op spanning brengen om strak om de pallets gewikkeld te krijgen. Zo krijgt de lading meer stabiliteit en is de kans kleiner dat er iets van de pallet af valt.

Bundelfolie is een handzame variant wikkelfolie waarmee je eenvoudig kleine producten of bestellingen mee kunt beschermen of bundelen met een dunne laag plastic. Denk hierbij aan kleine dozen die tegelijkertijd verzonden moeten worden. Gebruik het in combinatie met een bundelfoliedispenser om veilig en snel te werk te gaan.

Wanneer je dagelijks veel pallets moet omwikkelen met wikkelfolie dan is het raadzaam om een wikkelmachine aan te schaffen. Om een wikkelmachine te gebruiken, heb je speciale machinewikkelfolie nodig.

Machinewikkelfolie is wikkelfolie op rol dat speciaal ontworpen is voor wikkelmachines. Het is een rekbaar en dun folie dat machinaal om pallets of ladingen gewikkeld wordt. Het biedt bescherming en stabiliteit tijdens transport en opslag. Met behulp van een wikkelmachine kun je objecten extra snel inwikkelen. Bovendien komt er veel minder handwerk aan te pas en dat is prettig als je op regelmatige basis pallets moet verwerken.

Tips bij het gebruik van krimpfolie

Krimpfolie wordt voornamelijk gebruikt voor het omwikkelen van ladingen en nog meer stabiliteit te geven. Dit kunnen heterogene ladingen zijn, maar ook ladingen met uitstekende hoeken of scherpe randen. Om de folie te laten krimpen is een krimppistool nodig. Een krimppistool wordt gebruikt om krimpfolie, krimpbuisfolie en krimphoezen te krimpen. Het handzame pistool-vormig krimpinstrument is hier speciaal voor ontworpen.

Tip 1: Hoe moet je krimpfolie/ krimppisstool gebruiken?

Krimpfolie, maar ook krimpbuisfolie, is gemakkelijk te bewerken. Allereerst plaats je de folie op rol op een rolhouder. Zo kun je de plastic folie gemakkelijk afrollen. Het in te pakken product schuif je in de lange buisfolie en je houdt een stuk ruimte over aan beide uiteinden. De volgende stap is om de krimpbuisfolie te verhitten om het te laten hechten aan het product. Daarvoor kun je gebruik maken van een krimppistool. Dit is een handhulpmiddel dat werkt als een soort föhn. Het blaast warme lucht uit, precies de temperatuur dat krimpfolie nodig heeft om lichtelijk te smelten.

Gebruik het krimppistool om de gehele folie te krimpen zodat het als een strakke jas om het ingepakte product past. Begin beneden en eindig boven. Gebruik voor de laatste stap een sealapparaat om de uiteinden van de folie dicht te maken. Het eindresultaat is een verpakt en beschermd product.

Tip 2:  Voorkom water-, vochtschade of roestvorming met krimpfolie

Krimpfolie gebruik je om goederen optimaal te beschermen tegen vocht, stof, water en roestvorming. Doordat krimpfolie zich zo goed hecht om de goederen, krijgt vocht en water geen kans om door te kunnen dringen langs boven of onder. Roestvorming aan metaal krijgt daardoor veel minder kans.  De kans op scheuren is bij krimpfolie vele malen kleiner omdat de micronwaarde doorgaans veel hoger is. Dit maakt krimpfolie veel geschikter voor zware ladingen dan wikkelfolie.

Tips bij het gebruik van omsnoeringsband

Omsnoeringsband wordt gebruikt bij het vervoeren van producten. Het biedt extra versteviging en stabiliteit. Het wordt vooral gebruikt om zeer zware en omvangrijke ladingen te bundelen. Door omsnoeringsband te gebruiken blijven de goederen goed bij elkaar en wordt een zending beschermd tegen schade. Neem bijvoorbeeld een stapel buizen of planken als voorbeeld. Wanneer deze bij een ‘turbulent’ transport zijn vastgemaakt met rekfolie of krimpfolie dan zijn deze twee folies te zwak om dit soort goederen samen te houden. Omsnoeringsband daarentegen niet! Het grote verschil met folie is dat een band het geheel niet inpakt, maar alleen omsnoert en daarmee vastzet of bundelt. Omsnoeringsbanden zijn leverbaar in verschillende materialen met elk specifieke eigenschappen, geschiktheid en accessoires.

Tip 1: Maak gebruik van een omsnoeringsmachine

Maak het jezelf makkelijk bij het omsnoeren en maak gebruik van een omsnoeringsmachine. Hiermee wordt het aanspannen geautomatiseerd en hoef je slechts minimale inspanning te leveren voor een strakker resultaat.

Tip 2: Maak gebruik van hoekprofielen of dooshoeken

Als je een pallet met goederen gaat omsnoeren mag je niet vergeten om de hoeken en boorden goed te beschermen. Deze krijgen namelijk de meeste spankracht te verduren en zijn dus het meest gevoelig voor deuken en schade. Gebruik daarom hoekprofielen of dooshoeken. Deze vangen de grootste krachten op en verdelen de spanning.

Mocht je nog vragen hebben over omsnoeren en wikkelen van pallets, neem dan contact met ons op. Wij voorzien je graag van het beste advies zodat je snel aan de slag kunt.  

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13917 reviews.