Jute

Bekijk hier ons complete assortiment met jute producten. Wij zijn al sinds 1941 leverancier van jute materialen. Het aanbod is sinds dien flink uitgebreid. Maak hier jouw keuze.

Wat is jute?

Jute is van oorsprong een vezel afkomstig van een plant genaamd corchorus. Deze planten groeien in warme vochtige gebieden in India en China. Na het oogsten worden de basten geweekt, bewerkt en gedroogd. Een sterke dunne vezel blijft over en wordt jute genoemd. Vervolgens kan er door meerdere vezels strak in elkaar te weven een jute oppervlakte gemaakt worden. Dit vormt dan weer de basis voor bijvoorbeeld een jute zak.

Is jute duurzaam?

Jute is in vergelijking met katoen een stuk duurzamer. Onder duurzaamheid verstaan we in dit geval vier dingen: de hoogte van de milieu-impact, of het bestaat uit natuurlijke grondstoffen, of het hergebruikt kan worden en hoe lang het materiaal mee gaat. De milieu-impact is met 321 mPt/kg meer dan de helft lager dan die van katoengaren. Voor onbewerkte en ongekleurde jute geldt dat het volledig afkomstig is van een natuurlijke grondstof. Dit geldt ook voor katoen. De herbruikbaarheid potentie van jute is hoog aangezien het een sterk materiaal is dat niet snel breekt. De gemeente stelt de regels voor het inzamelen van afval en jute dient officieel gescheiden te worden samen met ander textiel. Jute gooi je dus weg in de textielbak. Als je het onder de grond zou leggen als erosiestopper zou het na jaren vanzelf vergaan.

Is jute waterdicht?

Nee, jute is niet waterdicht. Vocht zal tussen het weefsel door lopen. Toch gek dat jute zakken of vaderlandertjes dan gebruikt worden als zandzak tegen overstromingen. Dat komt dan weer omdat het zand in de zandzak zich vol zuigt met water en op deze manier de massa zich uitzet tot stevige waterkering. Je kunt jute wel net zoals textiel waterdicht maken met een speciale textielwax.

Zware of lichte kwaliteit?

Klaar om Jute te kopen? Bedenk eerst wat voor kwaliteit je wil hebben. Dat loopt vrij uiteen. De kwaliteit wordt bepaald door het gramgewicht. Hoe dikker de jute vezels zijn, hoe strakker ze op elkaar geweven zijn, zijn de voornaamste indicatoren voor kwaliteit. Je kunt meestal door dunne jute stof heen kijken. Een voorbeeld daarvan is het 175 gr/m2 jute band dat als boombescherming wordt gebruikt. De absolute winnaar op het gebied van dikke jute is het koedek. Deze zijn op rol of als deken verkrijgbaar en bestaan uit maar liefst 870 gr/m2 jute. En dan zijn er nog vele kwaliteiten die daar tussenin zitten. Vaak wordt lichte kwaliteit jute eerder gebruikt als decoratiemateriaal en zware kwaliteit om goederen of spullen in te doen.

Bij ons zijn de categorieën onderverdeeld in jute op rol, jute zakkenjute vilt en jute touw.

Bekijk hier ons assortiment jute

Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14100 reviews.