Schuimfolie
Schuimfolie kopen? Alle soorten, afmetingen en diktes vind je in ons assortiment. De laag met schuim beschermt producten en waardevolle spullen. Het wordt ook wel verpakkingsfolie of schuimfoam genoemd. Lees verder over de toepassingen en het gebruik van schuimfolie op rol.
Waar wordt schuimfolie voor gebruikt?
Schuimfolie, ook wel foamfolie genoemd, beschermt oppervlakken van kwetsbare producten. Je verpakt er bijvoorbeeld een beeldscherm of schilderij mee voordat het in een kartonnen doos gaat. Tijdens transport of verzending wordt het product dan minder snel blootgesteld aan potentiële krassen en beschadigingen. Schuimfolie is flexibel en elastisch. Daarmee is het goed vormbaar naar de contouren van wat je wil inpakken. De laag schuim is schokabsorberend en krasbestendig. Met materiaal heeft een gesloten celstructuur. Zo is het waterdicht, scheurbestendig, isolerend, te hergebruiken en makkelijk te vervoeren. Het is een veelzijdig beschermmateriaal.
Rollen schuimfolie worden ook wel foamrollen genoemd. Foamfolie is licht van gewicht en geeft niet af. Het is daarom ideaal voor toepassingen in de meubelindustrie en verhuisbranche. De producten worden na het inpakken niet veel zwaarder van dit beschermmateriaal. Zo stijgen de portokosten niet onnodig. Deze folie werkt complementair aan profielen van schuim, ook wel raster schuim genoemd. Deze schuimprofielen beschermen de hoeken van een product en kwetsbare materialen met een extra stootvlak. Schuimfolie op rol wordt geleverd in dikke rollen waar de folie gemakkelijk van afgehaald kan worden. Zo is de hoeveelheid die je nodig hebt altijd op maat.
De folie van schuim is gemaakt van LPDE. LPDE staat voor low-density-polyethylene (vertaling: lagedichtheidpolyetheen). Dit is een plasticsoort, dat voornamelijk wordt gebruikt bij het produceren van plastic zakken. Het stugge schuim ontstaat als er extra gas volgens een specifieke procedure wordt toegevoegd aan het plastic. Grote oppervlakten worden opgerold en zo ontstaat schuimfolie op rol als eindproduct.
Welke dikte schuimfolie op rol heb ik nodig?
Wij krijgen regelmatig de vraag welke dikte schuimfolie op rol nodig is om een bepaald product mee te verpakken. Het antwoord verschilt per situatie. In grote lijnen kunnen wij wel een aantal regels stellen aan de benodigde dikte. In ons assortiment kun je schuimfolie kopen met een dikte van 1, 2, 3 en 4 mm. De vuistregels zijn als volgt:
1 mm: beschermt tegen oppervlaktebeschadiging. Dit betekent bijvoorbeeld dat schuimfolie 1 mm beschermt tegen krassen op glas, kunststof platen en keramiek. Deze schuimfolie goedkoop;
2 mm: beschermt naast oppervlaktebeschadiging ook tegen lichte schokken. De 2mm folie is aan te raden tijdens een verhuizing. Spullen die je naar boven moet sjouwen lopen meer risico op beschadiging. Daarom is een dikkere folie wenselijk;
3mm: is geschikt voor zwaardere spullen en voor producten met puntige voorwerpen. Deze folie werkt als dempingsmateriaal en is minder geschikt om te gebruiken als verpakkingsmateriaal. Hier is het te dik voor. Je kunt er bijvoorbeeld geen vaas mee inpakken omdat het minder buigzaam is. Deze dikte is zelfs geschikt om onder laminaat vloeren, parket of andere vloeren te leggen. Het werkt ook geluiddempend;
4mm: levert zijn rendement op als je te maken hebt met kostbare materialen of producten. Met deze dikte ga je voor echt goede bescherming. Met plastic schuim neem je het zekere voor het onzekere.
Koop nooit dikkere folie dan eigenlijk nodig is. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. In ons assortiment is de schuimfolie goedkoop, het materiaal flexibel en gemaakt van sterk materiaal.
Wat is het verschil tussen schuimfolie en noppenfolie?
Los van de uiterlijke verschillen zijn er ook praktische verschillen tussen schuimfolie en noppenfolie. Schuimfolie beschermt een oppervlakte tegen krassen. Noppenfolie werkt eerder als een schokdemper, dankzij de bubbeltjes met lucht. De twee beschermingsmaterialen worden vaak samen gebruikt. Tijdens transport komen objecten dan schadevrij van A naar B. Als voorbeeld kun je denken aan tafelblad. Bij een verhuizing of transport van fabrikant naar de winkel, mag er geen schade ontstaan. Het product wordt ingepakt met beschermingsmateriaal. De binnenkant is schuimfolie en vormt een laag die krasbestendig is. De buitenlaag is noppenfolie dat de schokbestendige laag vormt. Bovendien ziet het geheel er professioneel uit.
Schuimfolie gebruiken bij het verhuizen
Schuimfolie kopen voor een verhuizing is een slimme keuze. Met een goedkope schuimrubber rol bescherm je de inboedel tegen schade. Dankzij de prijs is een rol schuimrubber zowel voor particulieren, als voor verhuisbedrijven die in grotere oplagen inkopen uitstekend verpakkingsmateriaal. In Nederland verhuizen mensen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat staat ongeveer gelijk aan één keer in de tien jaar.
De inventarisatie begint met een goede voorbereiding van de spullen die moeten verhuizen. Schrijf alle meubelstukken en spullen onder elkaar in een overzicht. Zo kun je bepalen welke beschermingswaarde je moet kopen. Het ene object heeft namelijk extra bescherming nodig, meer dan het andere. De dikte van de schuimfolie is bepalend voor hoeveel bescherming het de ingepakte spullen biedt. Een glazen plaat kan prima verpakt worden in een 1mm folie. Een bankstel dat verplaatst moet worden door krappe ruimtes heeft een dikkere folie nodig. Bekijk ook de geldwaarde van de spullen. Bij spullen met meer waarde is het slimmer om een dikkere folie te gebruiken.
Je kunt in ons assortiment ook schuimfolie hoezen vinden. Deze zijn ideaal om de oppervlakte van schermen zoals televisies en computerschermen krasvrij te houden.
Voordelen van schuimfolie
Schuimfolie heeft de volgende unieke eigenschappen:
- schokdempend;
- voorkomt krassen;
- waterdicht;
- isolerend;
- herbruikbaar;
- scheurbestendig;
- flexibel materiaal;
- schuimfolie goedkoop en betaalbaar.
Heb je nog vragen over schuimfolie of ben je op zoek naar advies over welke dikte jij nodig hebt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.