Duurzame artikelen

Met duurzame artikelen bescherm je producten milieubewust en duurzaam. Duurzaam inpakmateriaal is composteerbaar, recyclebaar, herbruikbaar of biobased. Ze zijn bovendien voorzien van het weggooiwijzer logo en dragen bij aan jouw duurzame imago. Bekijk hier de productcategorieën.

De duurzame weg: Natuurlijk Vendrig

Wij dragen bij aan duurzame oplossingen voor een schoner milieu. Dit doen wij onder andere door het verschaffen van informatie omtrent duurzaamheid, onderzoek, innovatie in de verpakkingsindustrie en hoe verpakkingen impact hebben op onze leefomgeving. Ook is ons assortiment constant in ontwikkeling en voegen we regelmatig duurzaam inpakmateriaal, waaronder bio based en milieuvriendelijke producten toe.

De toegang voor de verkoop en gebruik van duurzame producten is niet het enige voordeel voor jou als klant. Steeds meer (eind)gebruikers letten op duurzame aspecten bij het aankopen van producten en daarbij, zijn deze personen ook bereidt om hier extra voor te betalen. Dit betekent dat er verdient kan worden met het verkopen van duurzame producten. De positieve milieueffecten van het gebruik van duurzame producten worden verdeeld over de keten van producenten tot aan eindgebruikers. De CO2-besparende effecten van bijvoorbeeld biobased producten zijn goed voor iedereen en niet enkel voor de gebruiker. Op deze manier worden de kosten maar ook de positieve milieueffecten verdeeld over de samenleving.

Duurzaamheid en transparantie

Wij proberen zo duidelijk, eerlijk én transparant mogelijk te communiceren naar onze klanten om ze bij te staan bij al hun vragen. De tijden van ‘Greenwashing’, waarbij een bedrijf zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoet liggen achter ons. En dit is iets waar wij ook zeker voor waken. Met de transparantie van het internet kun je hier zo doorheen prikken. Klanten krijgen bij ons precies wat zij bij ons bestellen. Hiermee bedoelen we de afmetingen en gewichten die we afspreken. Ook controleren wij onze producten of ze voldoen aan de standaarden en doen wij bijvoorbeeld lab testen om er zeker van te zijn dat biobased producten ook echt bestaan uit wat er op het label staat


Recycling van verpakkingsmaterialen

Wij stimuleren het hergebruiken van grondstoffen. Dat is waar het om gaat bij recycling en het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om gerecycled opvulmateriaal aan te bieden. Zo vind je in ons assortiment 100% gerecycled papier en 100% gerecycled karton. Dit materiaal wordt ingezet als opvulmateriaal en is vrij van chloor en bleekmiddelen. dat maakt gerecycled papier en karton tot het meest duurzame verpakkingsmateriaal in het aanbod van Vendrig Packaging.

Wat zijn biobased producten?

Wanneer een product biobased is zoals onze Flo-pak chips, biobased noppenfolie of bio based luchtkussen zakjes betekent dit dat het product gemaakt is van biomassa zoals suikerriet of mais. Uit deze biomassa worden de suikers gewonnen en hiervan kan de basis grondstof ethyleen gemaakt worden. Ethyleen materialen worden aan elkaar gebonden waardoor polyethyleen ontstaat en daar kan dan weer plastic van gemaakt worden. Echter, is het dus mogelijk om ethyleen van fossiele grondstoffen te maken en van biomassa. Het eindproduct, plastic in dit geval, is identiek wanneer het gemaakt wordt van fossiele of biobased grondstoffen en er is geen verlies van kwaliteit. Wanneer een product biobased is betekent het niet dat het in de natuur gegooid kan worden. Nog steeds heerst er veel onduidelijkheid onder gebruikers van biobased producten en denken gebruikers dat deze producten afgebroken kunnen worden in de natuur. Maar de werkelijkheid is dat het iets gecompliceerder ligt. Hieronder gaan we dieper in over de afbreekmogelijkheden van deze producten.

Fossiel based of bio based

De verschillen tussen composteerbare en niet-composteerbare producten

Composteerbaar en niet-composteerbaar

De term bioplastics wordt gebruikt om composteerbare en niet-composteerbare producten aan te geven die gemaakt zijn van hernieuwbare biomassa. Alle grondstoffen voor biobased producten zijn dus hernieuwbaar omdat biomassa per definitie op aarde hernieuwbaar is. Maar het grote verschil zit in de composteerbaarheid en niet composteerbaarheid van een biobased product. Er zijn twee soorten biobased composteerbare producten.

Industrieel composteerbaar

De industrieel composteerbare producten moeten gecomposteerd worden in composteerfabrieken onder bepaalde temperaturen (55 tot 60°) in combinatie met bepaalde enzymen die het afbraakproces in gang zetten. Deze omstandigheden zijn nodig om het afbraakproces in gang te zetten en deze omstandigheden komen simpelweg niet voor in de open natuur waardoor een industrieel composteerbaar product niet wordt afgebroken in de open natuur.  De industrieel composteerbare producten zijn te herkennen aan het OK-compost 13432 certificaat.

OK compost vincotte

Huishoudelijk composteerbaar

De huishoudelijk composteerbare producten kunnen gecomposteerd worden in huishoudelijke composthopen. Dit gebeurd onder minder hoge temperaturen dan industrieel composteerbare producten maar heeft nog steeds een verhoogde temperatuur, bepaalde tijd en enzymen nodig om het proces in gang te zetten. Ook deze producten mogen niet in de open natuur gegooid worden omdat ze dan niet afgebroken worden. Deze huishoudelijk composteerbare producten zijn te herkennen aan het Home OK-compost 13432 certificaat.

HOME OK compost vincotte      DIN

Niet composteerbaarheid

Biobased niet-composteerbare producten zijn gemaakt van bio polyethyleen en te herkennen aan één van de onderstaande biobased certificaten. Dit betekent dat het product niet composteerbaar is en qua karaktereigenschappen identiek is aan polyethyleen plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. Dat wilt zeggen dat het product gerecycled dient te worden met de reguliere plastic recyclestromen en dus nooit in de open natuur of in de groene afvalbakken mag komen. Dit komt omdat het alleen afgebroken kan worden in plastic recyclefabrieken waar het hergebruikt kant worden. Het milieuvoordeel komt omdat de grondstof afkomstig is van planten en deze C02 opnemen tijdens hun groeiproces.

Het idee van alle plastics is om deze stapsgewijs te vervangen voor biobased plastics totdat alle plastics biobased zijn. Dit is mogelijk omdat biobased plastics identiek zijn qua producteigenschappen aan conventionele plastics en daarmee de recycleketen niet verstoren.

I am Green logo - zekerheid van duurzame verpakkingen

Vendrig Packaging werkt samen met één van de grootste biobased granulaten leverancier. Dit bedrijf levert het ‘I am green’ bio polyethyleen materiaal dat gebruikt wordt voor de productie van onze biobased noppenfolie. Deze bio polyethyleen is gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar en neemt CO2 op tijdens het groeiproces omdat de granulaatkorrel is gemaakt van planten. Producten die bestaan uit minimaal 50% bio polyethyleen, zoals de biobased noppenfolie, mogen het ‘I am green’ logo dragen. Het ‘I am green’ logo garandeert dat de sociale en milieuomstandigheden in de productieketen zo duurzaam mogelijk zijn en dit wordt ook jaarlijks gecontroleerd.

Momenteel worden plastic producten gemaakt van fossiele brandstoffen. Zoals bekend zijn fossiele brandstoffen eindig maar bovendien wordt er CO2 geproduceerd tijdens de productie van plastics die gemaakt zijn van fossiele brandstoffen en dit heeft als gevolg dat het klimaat van de aarde opwarmt. Het grote voordeel van biobased producten is dat deze producten een andere koolstof (CO2) cyclus hebben dan producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen waardoor deze producten gezien worden als CO2-neutraal. Dit komt omdat de biomassa die gebruikt wordt voor de productie van suikers waar biobased producten van gemaakt worden CO2 opnemen tijdens hun cyclus. In theorie is het dus mogelijk om oneindig biomassa te maken op aarde. Daar komt bij dat biomassa eigenlijk de enige vervanger kan zijn van fossiele brandstoffen voor de toepassing van koolstof producten zoals bepaalde materialen en chemicaliën.

I Am Green Logo

Weggooiwijzer op duurzame artikelen

Door de jaren heen heeft de consument steeds meer mogelijkheden gekregen om afval te scheiden. Dit heeft het weggooien van verpakkingen ingewikkelder gemaakt, want wat moet waar? Het is bekend dat er onder consumenten veel draagvlak is voor gescheiden inzameling, maar zij willen dan duidelijk weten in welke bak het afval hoort. Wij dragen hier een steentje aan bij door het bijvoegen van weggooiwijzers bij duurzame producten. Dit is een embleem met symbolen en kleuren die duidelijk maken hoe en waar het afval gescheiden kan worden.

Symbolen

Duurzaamheid blog

Op regelmatige basis zetten wij nieuwe blogs online met informatie en weetjes. De duurzaamheid blog staat vol met blogs over duurzaamheid binnen de verpakkingssector. Dit kan gericht zijn op innovaties, bio plastics of recycling en de uitvoering hiervan. Ook plaatsen wij blogs met tips voor verpakken en informatie over verpakkingen. Neem gerust een kijkje op de duurzaamheid blogpagina

Advies

Wij zijn continu opzoek naar antwoorden op duurzame vraagstukken van onze klanten en markt gestuurde oplossingen. Ons assortiment zal een middenweg zijn tussen het gene wat er mogelijk is op het verpakkingsgebied en wat er gevraagd wordt vanuit de markt. Heb jij vragen of ben je op zoek naar advies over de mogelijkheden van duurzame verpakkingen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk hier ons complete assortiment met duurzame artikelen

Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13674 reviews.