Wikkelfolie

Wikkelfolie wordt  voornamelijk gebruikt voor het stabiliseren en beschermen van palletzendingen. Er zijn verschillende soorten wikkelfolie, denk aan handwikkelfolie, machinewikkelfolie, bundelfolie en wikkelnet. Naast de wikkelfolie leveren wij ook wikkelfoliedispensers die het gebruiksgemak verhogen. Wilt u ook de bovenzijde van uw palletzending afdekken/beschermen, dan hebben zijn hiervoor diverse afmetingen kleur topvellen verkrijgbaar. Heeft u vragen over wikkelfolie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Wat is wikkelfolie en waar wordt het voor gebruikt?

Wikkelfolie is een dunne, maar toch sterke folie, gemaakt van LLDPE, welke gebruikt wordt voor het inwikkelen van palletladingen. Door het strak inwikkelen van de pallet wordt de pallet gestabiliseerd en wordt deze beschermd tegen vocht en vuil. De meest gebruikte rollen wikkelfolie zijn de rollen van 50 cm breed, deze zijn als handrollen en machinerollen leverbaar. Daarnaast zijn er ook kleinere rollen van 10 cm breed, deze worden ook wel mini-wikkelfolie of bundelfolie genoemd. Deze rolletjes zijn speciaal bedoeld om bepaalde artikelen bij elkaar te bundelen.

Ook bij verhuizingen kan wikkelfolie uitkomst bieden. Zo kan het gebruikt worden voor het insealen van meubels om  deze te beschermen vocht en vuil. 

Materiaal wikkelfolie

Wikkelfolie wordt geproduceerd van LLDPE, wat staat voor lineair lagedichtheidpolyethyleen of linear low-density polyethylene. Dit materiaal is sterker en taaier dan LDPE, maar ook goedkoper omdat er gewerkt kan worden bij lagere drukken en temperaturen. Daarnaast is LLDPE ook goed rekbaar, wat belangrijk is bij wikkelfolie. Het wordt niet alleen gebruikt om folie van te produceren, maar ook bij het maken van boterhamzakjes en draagtassen.

Productieproces

Er zijn twee soorten wikkelfolie, namelijk de geblazen (blown) en de gegoten/getrokken wikkelfolie (cast). Het verschil tussen deze twee folies zit in het productieproces en de eigenschappen.

De geblazen wikkelfolie is over het algemeen wat stuggen dan de gegoten/getrokken variant en heeft een melkachtige gloed. De gegoten/getrokken wikkelfolie is in de meeste gevallen goedkoper en rolt hij nagenoeg geruisloos af. De folie is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij de buitenzijde gladder is dan de binnenzijde. Zowel de geblazen als de gegoten/getrokken wikkelfolie hebben hun voor- en nadelen. Echter door tal van nieuwe ontwikkelingen lijken de twee varianten steeds meer op elkaar.

Verschillende uitvoeringen

Handwikkelfolie
Handwikkelfolie wordt, vaak met een wikkelfoliedispenser, handmatig om de pallets gewikkeld. Hierdoor wordt de zending gestabiliseerd en worden de producten op de pallets beschermd. De handrollen zijn leverbaar in verschillende diktes en kleuren. Zo hebben wij wikkelfolie zwart, transparant en diverse kleuren uit voorraad leverbaar. Met gekleurde handwikkelfolie kunt u de zending tevens beschermen tegen zonlicht (UV-straling) en ervoor zorgen dat anderen niet kunnen zien wat er op de pallet verpakt zit. Ook zijn de wikkelfolie in verschillende diktes leverbaar. De handrollen zijn op de webshop te bestellen per rol en per doos a 6 rollen.

Naast de ‘gewone’ handwikkelfolie is er ook voorgerekte handwikkelfolie. Deze folie is machinaal voorgerekt. Met machines kan de folie verder uitgerekt worden dan wanneer dit handmatig gebeurt; hierdoor wordt minder folie verbruikt. Doordat de folie al voorgerekt is, kunt u sneller wikkelen en kost het minder kracht.

Wikkelfolie voor machines
Maakt u gebruik van een wikkelfoliemachine, dan kan behalve de kleur en de dikte van de folie ook het rekpercentage van belang zijn. De meest voorkomende rekpercentages zijn 150, 250 en 300%.
De “oudere” machines kunnen vaak alleen een rekpercentage van 150% verwerken terwijl de modernere machines veel meer rek uit de folie kunnen halen. Het is dan wel belangrijk dat u het juiste type folie gebruikt. Gebruikt u folie met een te laag rekpercentage, dan is de kans groot dat deze door de machine kapot getrokken wordt. Schaft u folie aan met een te hoog rekpercentage, dan hoeft dat in het gebruik niet altijd voor problemen te zorgen, maar dan heeft u wel  meer voor uw folie betaald dan nodig is. 

Bundelfolie
Bundelfolie zijn kleine rolletjes wikkelfolie. Ze worden over het algemeen voor een andere toepassing gebruikt dan de handrollen van 50 of 45 cm. breed. Zoals de naam van het product al aangeeft worden deze rolletjes vooral toegepast om spullen bij elkaar te bundelen. Het grote voordeel van het werken met bundelfolie is dat het geen lijmresten achterlaat zoals dit bijvoorbeeld bij tape vaak wel het geval is. De bundelfolie is elastisch waardoor er tijdens het gebruik voor gekozen kan worden om meer of minder spanning op de folie aan te brengen. De rolletjes miniwikkelfolie zijn standaard transparant of in het zwart leverbaar. 

Wikkelnet
Wikkelnet is geschikt voor het omwikkelen van producten die moeten ademen of ventileren, zoals haardhout en agrarische producten. Wikkelnet is geproduceerd van nylon, waardoor het een zeer goede stabiliserende werking heeft. Ook het wikkelnet is zowel als handrollen als machinerollen leverbaar. Het wikkelnet is leverbaar als handrollen en als machinerollen.

Handwikkelfolie of machinewikkelfolie?

Voor de meeste bedrijven biedt handwikkelfolie uitkomst, omdat het kostenbesparend werkt en omdat de voorraad gemakkelijk aan te passen is aan het verbruik. Echter, wanneer er meer dan 20 pallets per dag ingewikkeld moeten worden is dit een zware klus welke ook veel tijd in beslag neemt.

Een palletwikkelaar kan veel meer rek op de folie zetten dan wanneer dit manueel gebeurd. Hierdoor kan de folie verder uitgerekt worden waardoor minder folie gebruikt hoeft te worden. Hierdoor werkt u kostenbesparend en minder milieubelastend.

Voordelen van gekleurde wikkelfolie ten opzichte van transparante

Een gekleurde wikkelfolie is wat duurder, maar heeft 3 voordelen ten opzichte van de transparante wikkelfolie.

1) Uw goederen zullen minder makkelijk verkleuren omdat de gekleurde folie zonlicht tegen houdt.

2) Buitenstaanders kunnen niet zien wat er achter de folie zit (dit kan met name handig zijn bij kostbare diefstalgevoelige producten).

3) U kunt uw zending met een gekleurde folie op een eenvoudige manier meer uitstraling geven.


Gekleurde wikkelfolie

Welke dikte folie heb ik nodig?

De dikte van wikkelfolie wordt uitgedrukt in micrometer (officieus: micron of mu). Micrometer is een lengte maat uit het SI-stelsel en heeft het symbool µm. Eén micrometer staat gelijk aan 10-6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter.

De wikkelfolie is in verschillende diktes leverbaar, de meest voorkomende diktes zijn 12, 17, 20 en 23 my. De dikte is van invloed op de sterkte van de folie. Hoe dikker de folie des te sterker. Dikkere wikkelfolie, zoals die van 23 my, wordt gebruikt voor zware palletladingen. Deze folie zorgt ervoor dat ook zware ladingen keurig op hun plek blijven zitten. Dunnere wikkelfolie, zoals die van 12 en 17 my, kunnen gebruikt worden voor lichtere palletladingen. 

Andere benamingen

De wikkelfolie is onder vele andere benamingen bekend. Deze namen komen voort uit de toepassingen en de eigenschappen.

  • Wikkelfolie – Doordat de folie voornamelijk wordt gebruikt om pallets en andere goederen mee in te wikkelen is wikkelfolie een voor de hand liggende naam.
  • Rekfolie – Eén van de belangrijkste grondstoffen is LLDPE, een sterke elastische folie die goed uitgerekt kan worden.
  • Stretchfolie – Stretchfolie is de Engelse benaming voor rekfolie. 
  • Krimpfolie – Krimpfolie is een benaming die vaak wordt gebruikt voor wikkelfolie. Deze naam is eigenlijk niet correct. Wanneer een product krimpt wordt het kleiner dan zijn oorspronkelijke afmeting. De folie wordt eerst uitgerekt en wil dan terug naar zijn oorspronkelijke formaat.
  • Sealfolie – “seal” is de Engelse vertaling voor afsluiten/verzegelen. Wanneer een pallet is ingewikkeld met wikkelfolie is deze afgesloten.
  • Palletfolie – De folie wordt het meest gebruikt voor het inwikkelen/stabiliseren van pallets. Palletfolie is dan ook een logische benaming voor de wikkelfolie.

Dispensers / foliewikkelaar

Voor de verwerking van rollen handwikkelfolie en bundelfolie hebben wij een ruim assortiment dispensers. Met een dispenser kunt u de wikkelfolie goed op spanning brengen en de folie goed strak om de pallets gewikkeld krijgen. De standaard dispensers zijn geschikt voor rollen wikkelfolie met een breedte van 45 t/m 50 cm verwerken. De verstelbare handwikkefoliedispenser hebben een bereik van 30 t/m 50 cm. Ook is er een foliedispenser uit voorraad leverbaar die geschikt is voor linkshandige gebruikers.

Levering

Wij hebben alle wikkelfolie, handrollen, bundelfolie en machinefolie, ruimschoots op voorraad. Wanneer u op werkdagen voor 17:00 uur besteld, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden. In de meeste gevallen heeft u uw bestelling de volgende werkdag al in huis. De bundelfolie en handwikkelfolie zijn per rol leverbaar. De machinewikkelfolie is leverbaar vanaf 5 rollen. 

Alternatieven

Pallethoezen
Voor het stabiliseren van palletzendingen kan er ook gewerkt worden met palletkrimphoezen. Deze zijn in diverse lengtes uit voorraad leverbaar voor blokpallets en europallets.

Omsnoeringsmateriaal
Bij het vastzetten van palletladingen worden ook vaak omsnoeringsmaterialen gebruikt, zoals staalband, polyesterband, PET band en PP band. Vaak worden deze omsnoeringsmaterialen ook in combinatie met wikkelfolie gebruikt.

Klantenservice

Opruiming bij Vendrig

Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1201 reviews.