Wikkelfolie
Wikkelfolie kopen? Dit dunne folie wordt voornamelijk gebruikt voor het stabiliseren en beschermen van zendingen. De verschillende soorten, zoals handwikkelfolie, machinewikkelfolie, bundelfolie en wikkelnet vind je hieronder in vele uitvoeringen, formaten en kleuren.
Wat is wikkelfolie en waar wordt het voor gebruikt?
Wikkelfolie is een dunne, maar toch sterke folie, gemaakt van LLDPE. Het wordt gebruikt voor het inwikkelen van palletladingen. Door het strak inwikkelen van de pallet wordt de pallet gestabiliseerd en beschermd tegen vocht en vuil. Zo kan er niets afvallen of tijdens het transport gaan schuiven. Dit komt de veiligheid ten goede. Alléén de zijkanten en bovenrand kun je inwikkelen met deze folie. Als je ook de bovenkant van de palletlading wil beschermen leg je daar een topvel of afdekvel op voordat je begint met wikkelen. De rollen van 50 cm breed zijn de meest gebruikte en als handrollen en machinerollen leverbaar. Daarnaast zijn er ook kleinere rollen van 10 cm breed, deze worden ook wel mini-wikkelfolie of bundelfolie genoemd. De kleine rolletjes zijn speciaal bedoeld om kleinere producten te bundelen.
Ook bij verhuizingen kan wikkelfolie uitkomst bieden. Zo kan het gebruikt worden voor het insealen van meubels om deze te beschermen vocht en vuil.
Van wat voor materiaal is wikkelfolie gemaakt?
Wikkelfolie wordt geproduceerd van LLDPE. Dit staat voor lineair lagedichtheidpolyethyleen of linear low-density polyethylene. LLDPE materiaal is sterker en taaier dan LDPE, maar ook goedkoper omdat er gewerkt kan worden bij lagere druk en temperaturen. Daarnaast is LLDPE ook goed rekbaar, wat belangrijk is bij wikkelfolie. Het wordt niet alleen gebruikt om folie van te produceren, maar ook om boterhamzakjes en draagtassen van te maken.
Over het productieproces
Er zijn twee soorten wikkelfolie, namelijk de geblazen (blown) en de gegoten/getrokken wikkelfolie (cast). Het verschil tussen deze twee folies zit in het productieproces en de eigenschappen van het eindproduct.
De geblazen variant is over het algemeen wat stugger dan de gegoten/getrokken variant en heeft een melkachtige gloed. De gegoten/getrokken folie is in de meeste gevallen goedkoper en rolt hij nagenoeg geruisloos af van de wikkel. De folie is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij de buitenzijde gladder is dan de binnenzijde. Zowel de geblazen als de gegoten/getrokken variant hebben voor- en nadelen. Echter door tal van nieuwe ontwikkelingen lijken de twee varianten steeds meer op elkaar.
Verschillende uitvoeringen
Handwikkelfolie
Handwikkelfolie wordt, vaak met een wikkelfoliedispenser, handmatig om de pallets gewikkeld. Hierdoor wordt de zending gestabiliseerd en worden de producten op de pallets beschermd. De handrollen zijn leverbaar in verschillende diktes en kleuren. Zo hebben wij wikkelfolie zwart, transparant en diverse kleuren uit voorraad leverbaar. Met gekleurde handwikkelfolie kun je de zending tevens beschermen tegen UV-straling en dankzij de ontransparantie ervoor zorgen dat anderen niet kunnen zien wat er op de pallet verpakt zit. Ook zijn de wikkelfolies in verschillende diktes leverbaar. Hoe dikker de folie, hoe sterker de rek. De handrollen zijn in onze webshop te bestellen per rol en per doos van 6 rollen.
Naast de ‘gewone’ handwikkelfolie is er ook voorgerekte handwikkelfolie. Deze folie is machinaal voorgerekt. Met machines kan de folie verder uitgerekt worden dan wanneer dit handmatig gebeurt; hierdoor wordt minder folie verbruikt. Doordat de folie al voorgerekt is, kun je sneller wikkelen en kost het minder kracht.
Wikkelfolie voor machines
Maak je gebruik van een wikkelfoliemachine, dan kan behalve de kleur en de dikte van de folie ook het rekpercentage van belang zijn. De meest voorkomende rekpercentages zijn 150, 250 en 300%. Oudere machines kunnen vaak alleen een rekpercentage van 150% verwerken terwijl de modernere machines veel meer rek uit de folie kunnen halen. Let dan wel op bij het kopen van het juiste type folie. Gebruik je folie met een te laag rekpercentage, dan is de kans groot dat deze door de machine kapot getrokken wordt. Wikkelfolie kopen met een te hoog rekpercentage, hoeft in het gebruik niet altijd voor problemen te zorgen, maar dan heb je wel voor meer folie betaald dan nodig is.
Bundelfolie
Bundelfolie zijn kleine rolletjes wikkelfolie. Ze worden over het algemeen voor een andere toepassing gebruikt dan de handrollen van 45 of 50 cm breed. Zoals de naam van het product al aangeeft worden deze rolletjes vooral toegepast om spullen te bundelen zodat ze bij elkaar blijven. Het grote voordeel van het werken met bundelfolie is dat het geen lijmresten achterlaat zoals dit bijvoorbeeld bij tape vaak wel gebeurt. De bundelfolie is elastisch waardoor er tijdens het gebruik voor gekozen kan worden om meer of minder spanning op de folie aan te brengen. De rolletjes miniwikkelfolie zijn standaard transparant of in het zwart leverbaar. Met behulp van een bundelfoliedispenser kun je heel snel producten bundelen.
Wikkelnet
Wikkelnet is geschikt voor het omwikkelen van producten die moeten ademen of ventileren, zoals haardhout en agrarische producten. Wikkelnet is geproduceerd van nylon, waardoor het een zeer goede stabiliserende werking heeft. Het is alleen geschikt voor grove producten want er zitten over de hele oppervlakte van het net grote gaten. Ook het wikkelnet is zowel als handrol als machinerol variant leverbaar.
Handwikkelfolie of machinewikkelfolie?
Voor de meeste bedrijven biedt handwikkelfolie uitkomst. Dit werkt namelijk kostenbesparend en de voorraad is gemakkelijk aan te passen aan het verbruik. Echter, wanneer er meer dan 20 pallets per dag ingewikkeld moeten worden is dit een zware klus welke ook veel tijd in beslag neemt. In dat geval is het tijd voor een machinale upgrade.
Een wikkelfoliemachine of palletwikkelaar kan handmatig werk uit handen nemen. De machine kan bovendien veel meer rek op de folie zetten dan als je dit handmatig doet. Hierdoor kan de folie verder uitgerekt worden waardoor er minder folie gebruikt hoeft te worden. Dit levert een kostenbesparing op en werkt minder milieubelastend. Op lange termijn is dit een slimme investering.
Voordelen van gekleurde wikkelfolie ten opzichte van transparante
Stretchfolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, rood, geel, blauw en groen. De keuze om gekleurde wikkelfolie te kopen ten opzichte van transparante folie kun je maken op basis van jouw wensen. Gekleurde wikkelfolie kost wat meer, maar heeft 3 voordelen ten opzichte van de transparante folie.
1) Ingepakte goederen zullen minder snel verkleuren omdat de gekleurde folie UV-bestendig is;
2) Buitenstaanders kunnen niet zien wat er met de folie verpakt is. Dit kan handig zijn bij kostbare of diefstalgevoelige ladingen;
3) Je kunt de zending met een gekleurde folie op een eenvoudige manier meer uitstraling geven of markeren.
Welke dikte folie heb ik nodig?
De dikte van wikkelfolie wordt uitgedrukt in micrometer (officieus: micron of mu). Micrometer is een lengte maat uit het SI-stelsel en heeft het symbool µm. Eén micrometer staat gelijk aan 10-6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter.
Wikkelfolie kopen kan in verschillende diktes, de meest voorkomende diktes zijn 12, 17, 20 en 23 my. De dikte is van invloed op de sterkte van de folie. Hoe dikker de folie des te sterker. Dikkere folie, zoals die van 23 my, wordt gebruikt voor zware palletladingen. Deze folie zorgt ervoor dat ook zware ladingen keurig op hun plek blijven zitten. Dunnere folie, zoals die van 12 en 17 my, kunnen gebruikt worden voor lichtere palletladingen.
Andere benamingen van de folie
De wikkelfolie is onder vele andere benamingen bekend. Deze namen komen voort uit de toepassingen en de eigenschappen.
- Wikkelfolie – Doordat de folie voornamelijk wordt gebruikt om pallets en andere goederen mee in te wikkelen is wikkelfolie een voor de hand liggende naam.
- Rekfolie – Eén van de belangrijkste grondstoffen is LLDPE, een sterke elastische folie die goed uitgerekt kan worden.
- Stretchfolie – Stretchfolie is de Engelse benaming voor rekfolie.
- Krimpfolie – Krimpfolie is een benaming die vaak wordt gebruikt voor wikkelfolie. Deze naam klopt eigenlijk niet. Wanneer een product krimpt wordt het kleiner dan zijn oorspronkelijke afmeting. De folie wordt eerst uitgerekt en wil dan terug naar zijn oorspronkelijke formaat.
- Sealfolie – “seal” is de Engelse vertaling voor afsluiten/verzegelen. Wanneer een pallet is ingewikkeld met wikkelfolie is deze afgesloten.
- Palletfolie – De folie wordt het meest gebruikt voor het inwikkelen/stabiliseren van pallets. Palletfolie is dan ook een logische benaming voor deze foliesoort.
Dispensers / foliewikkelaar
Voor de verwerking van rollen handwikkelfolie en bundelfolie hebben wij een ruim assortiment dispensers. Met een dispenser kan wikkelfolie goed op spanning gebracht worden en kun je de folie goed strak om de pallets gewikkeld krijgen. De standaard dispensers zijn geschikt voor rollen met een breedte van 45 t/m 50 cm verwerken. De verstelbare handwikkefoliedispenser hebben een bereik van 30 t/m 50 cm. Ook is er een foliedispenser uit voorraad leverbaar die speciaal geschikt is voor linkshandige gebruikers.
Snelle levering vanuit voorraad
Wij hebben alle wikkelfolie, handrollen, bundelfolie en machinefolie, ruimschoots op voorraad. Als je een bestelling plaatst op werkdagen voor 17:00 uur, dan wordt jouw bestelling dezelfde dag nog verzonden. In de meeste gevallen heb je de bestelling de volgende werkdag al in huis. De bundelfolie, handwikkelfolie en machinewikkelfolie zijn per rol leverbaar. Grootgebruiker? Koop dan voordelig in grote hoeveelheden in.
Alternatieven
Pallethoezen
Voor het stabiliseren van palletzendingen kan er ook gewerkt worden met palletkrimphoezen. Deze zijn in diverse lengtes uit voorraad leverbaar voor blokpallets en europallets.
Omsnoeringsmateriaal
Bij het vastzetten van palletladingen worden ook vaak omsnoeringsmaterialen gebruikt, zoals staalband, polyesterband, PET band en PP band. Vaak worden deze omsnoeringsmaterialen ook in combinatie met wikkelfolie gebruikt.