Worteldoek of anti-worteldoek

Worteldoek is een oppervlakte gemaakt van geweven kunststof vezels. Dit materiaal wordt onder tuinbestrating en grind gelegd en voorkomt de groei van onkruid. Het vormt letterlijk een afscheiding tussen de de twee grondlagen waar het zeil op ligt. Het onkruid krijgt geen kans om zich in de aarde te nestelen en verder te ontwikkelen. Dit doek wordt daarom ook anti-worteldoek of anti-onkruiddoek genoemd. Houd jouw of andermans tuin onkruidvrij met worteldoek dat wij leverbaar hebben als kleinverpakking in een aantal vierkante meters én op rol van 25 en 100 meter lang. Hier kun je als particulier en als professioneel bedrijf uitstekend mee uit de voeten.

Wat is worteldoek?

Worteldoek is een fijn geweven doek gemaakt van kunststof vezels. Dit kunststof is vervaardigd uit het materiaal polypropyleen met een kwaliteitsdikte van 100 gram per vierkante meter. De dunne vezelstrookjes zijn strak op elkaar geweven die gezamenlijk zorgen voor een compact en stevig doek. Worteldoek legt men onder bestrating, halfverhardingen zoals grind en in de agrarische sector tussen de planten. Onkruid dat bijvoorbeeld via een windvlaag op de grondlaag komt heeft geen kans om zich in te nestelen. Er kan namelijk geen plantje groeien op kunststof. Het onkruid of andere ongewenste plantjes en bloemen liggen daarom los op de grondlaag en zijn makkelijk te verwijderen dan als het zich vast zal grijpen in de aarde. Omdat het doek waterdoorlatend is kan regenwater prima worden afgevoerd. Het doek is niet lichtdoorlatend waardoor het eventuele onkruid onder het doek geen kans maakt om te groeien.

Hoe gebruikt men worteldoek in de agrarische sector?

In de agrarische sector wordt worteldoek in grote hoeveelheden gebruikt om oogst te beschermen tegen overmatig onkruid. Dankzij dit anti-onkruidzeil is er een veel kleinere noodzaak voor plantverdelgers. Het doek wordt neergelegd op de vruchtbare grond en vastgenageld. Op aangewezen punten op het zeil worden gaten geknipt waarmee de aarde zichtbaar wordt. Op deze specifieke plekken worden plantjes of zaadjes geplaatst. De plant groeit door het gat van het doek heen en de rest van de oppervlakte wordt beschermd tegen ongewenst onkruid.

Worteldoek gebruiken onder heelverhardingen in de tuin

Je kunt anti worteldoek in de tuin gebruiken om onkruid tegen te gaan tussen heelverhardingen. Hieronder verstaan we tegels, vlonders en andere soorten vaste bestrating. Het effect van het doek is dat onkruid onder en tussen de tegels geen kans krijgt om zich vast te nestelen in de grond en groot te groeien. Het resultaat is een onkruidvrije tuin op de plekken waar het zeil ligt. De manier om worteldoek neer te leggen onder betegeling, is in verschillende lagen:

Stap 1 is om de ondergrond te egaliseren, stap 2 is het worteldoek uitrollen en op maat knippen, stap 3 is het aanbrengen van een zandbed; een dunne laag zand dat zorgt dat de tegels grip krijgen op de ondergrond, en de laatste stap is de betegeling aanbrengen. Op zand groeien geen planten, op aarde wel dus zorg dat je met zand werkt als tussenlaag.

Worteldoek gebruiken onder halfverhardingen in de tuin

Worteldoek kan zowel onder heelverhardingen, als onder halfverhardingen gebruikt worden. Onder halfverhardingen verstaan we grind, kiezels, spilt, houtsnippers, boomschors of andere losliggende grondlaag materialen. Onkruid dat zich heeft genesteld in de grond dat tussen het grind uit komt is erg lastig weg te halen. Daarom werkt worteldoek als ideale onkruidbestrijder. Ga je zelf het doek leggen op bijvoorbeeld jouw oprit of in je achtertuin? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1 is om de ondergrond te egaliseren, stap 2 is het doek uitrollen en op maat knippen, stap 3 is het storten van de bovenste grondlaag bijvoorbeeld het grind of kiezels. Als je werkt met verticale tegels die de zijkanten van de oppervlakte maskeren, vergeet dan niet om het worteldoek een klein stukje mee te laten lopen met de verticale tegel. Dit zorgt voor een naadloze afsluiting van de twee grondlagen.

Vele maten worteldoek voor kleine en grote oppervlaktes

Bedenk voordat je worteldoek gaat kopen welke klus je er mee wilt doen. Zo weet je precies welke afmeting je moet hebben. Wij hebben vele maten in ons assortiment. Voor de kleinverbruiker hebben wij worteldoek per stuk, bijvoorbeeld in de maten van 10 en 20 vierkante meter. Deze maten zijn bedoeld voor in de tuin en kleinere oppervlakten. Voor de grootverbruiker en gebruikers in de hoveniers en agrarische sector hebben wij worteldoek op rol in het assortiment. Dit doek is beschikbaar in rollen van 25 en 100 meter. Het is prima op maat te knippen en met breedtes van bijvoorbeeld 1 en 2 meter kun je snel meters maken!

Onkruid voorkomen in de tuin? Koop worteldoek!

Voorkom ongewenst onkruid en koop worteldoek of onkruiddoek bij Vendrig Packaging. Vandaag vóór 17:00 uur besteld, betekent dezelfde dag verzonden. Alle bestellingen worden vanuit voorraad geleverd. Mocht je vragen hebben of advies zoeken over dit product dan helpen wij je graag persoonlijk. Neem contact op met onze klantenservice voor al jouw vragen!

Klantenservice

Opruiming bij Vendrig

Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is /10 gebaseerd op 1321 reviews.