Worteldoek

Het welbekende worteldoek, gemaakt van geweven kunststof vezels, is een must-have in de tuin of op de camping. Een worteldoek voorkomt onkruidgroei en zorgt ervoor dat planten, bomen of je tentje niet door ongewenste wortelgroei worden verrast.

Wanneer gebruik je een worteldoek?

Worteldoek is bijzonder nuttig als het gaat om het voorkomen van onkruidgroei. Dit doek werkt als een barrière die het licht tegenhoudt, waardoor onkruid geen kans krijgt om te ontkiemen. Tegelijkertijd is het waterdoorlatend, zodat regenwater en voedingsstoffen de bodem nog kunnen bereiken en de gewenste planten gezond blijven. In het geval van een tent of partytent helpt dit ook om binnengedrongen water weer naar buiten af te voeren. Zo blijft er dus geen plas water liggen in je tentje. 

Worteldoek wordt vaak gebruikt onder bestratingen, halfverhardingen zoals grind en in de agrarische sector tussen de planten. Of het nu onder grindmatten, terrasplanken, bloembedden of kampeertentjes wordt geplaatst, een worteldoek biedt een efficiënte en onderhoudsvriendelijke oplossing voor een schone en verzorgde buitenruimte.

Gemakkelijk in onderhoud

Worteldoek is een fijn geweven doek gemaakt van kunststof vezels. Dit kunststof is polypropyleen en heeft een kwaliteitsdikte van 90 gram per vierkante meter. De dunne vezelstrookjes zijn strak op elkaar geweven, wat zorgt voor een worteldoek van zware kwaliteit dat lang mee kan gaan. Anti-worteldoek is gemakkelijk aan de grond te nagelen met onze grondpennen of onze biologisch afbreekbare grondankers. Deze zijn ook weer uit de grond te halen zodat je het doek gemakkelijk kan verplaatsen indien nodig. 

Anti onkruiddoek onder heelverhardingen

Je kunt worteldoek gebruiken om onkruid tegen te gaan tussen heelverhardingen. Hieronder verstaan we tegels, vlonders en andere soorten vaste bestrating. Men zegt weleens dat het geen zin heeft om worteldoek onder heelverhardingen te leggen omdat het onkruid hier niet vanuit de grond komt maar door de wind wordt aangevoerd. Hier zit wat in, maar er is een belangrijke reden waarom worteldoek onder tegels en andere bestrating wordt geplaatst: Het doek stabiliseert de ondergrond. Hierdoor neemt de kans op verzakkingen sterk af en blijft het oppervlak langdurig egaal en veilig. Zo heeft het doek meerdere belangrijke functies.

Hoe leg je worteldoek onder halfverhardingen?

Je kunt worteldoek ook onder halfverhardingen leggen. Hieronder verstaan we grind, kiezels, spilt, houtsnippers, boomschors of andere losliggende bodembedekkers. Onkruid dat wortel schiet is erg lastig weg te halen. Daarom werkt worteldoek in je moestuin of tuin als ideale onkruidbestrijder. Ga je zelf het doek leggen op de oprit of in je (moes)tuin?

Met de volgende stappen weet jij precies hoe je anti worteldoek moet plaatsen:

  • Stap 1: Egaliseer de ondergrond
  • Stap 2: Rol het doek uit en knip het op maat met een textielschaar
  • Stap 3: Leg het doek recht en zet het vast met haken of pennen
  • Stap 4: Stort de bovenste grondlaag van kiezels, grind of houtsnippers of leg het worteldoek onder een laag boomschors. Werk je met verticale tegels aan de zijkanten van je terras? Vergeet dan niet om het worteldoek een klein stukje mee te laten lopen met deze tegels. Dit zorgt voor een naadloze afsluiting van de twee grondlagen.

Onkruiddoek in de agrarische sector

Worteldoek wordt in de agrarische sector vooral op rol gekocht. De grootste rollen bestaan uit 100 strekkende meter. Boeren gebruiken het om de oogst te beschermen tegen onkruid zodat er minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Het doek wordt neergelegd op de vruchtbare grond en vastgenageld. Op vaste afstanden knipt men vervolgens gaten in het doek waar stekjes in geplant worden. De rest van de oppervlakte wordt beschermd tegen de groei van onkruid. Bijkomend voordeel is dat het worteldoek lang meegaat en niet snel vervangen hoeft te worden. Zo draagt worteldoek zijn steentje bij aan de ontwikkeling van duurzamere landbouw.

Waar of onwaar? Het beste worteldoek bestaat niet want onkruid komt uit de lucht

We vallen meteen met de deur in huis. Wanneer je op internet gaat zoeken naar het beste worteldoek voor in je tuin lees je al snel ervaringen van mensen die dik worteldoek hebben gelegd maar nog steeds last hebben van onkruid. Klopt dit?

In een woord, ja. Zaden van planten verspreiden zicht niet door de grond maar door de lucht. Die zaden ontkiemen tussen tegels en andere bodembedekking en zo heb je al snel weer te maken met onkruid.

Dus worteldoek heeft geen zin?

Als onkruid letterlijk uit de lucht komt vallen heeft worteldoek dan nog wel zin? Ook nu is het antwoord ‘ja’. Er zijn drie goede redenen waarom worteldoek de beste oplossing voor een mooie en nette tuin is.

1. Worteldoek beschermt je tuin tegen onkruid van onderaf

Hoewel worteldoek niks kan doen tegen de zaden die via de lucht in je tuin terechtkomen, beschermt het wel tegen onkruid van onderaf. Verschillende soorten plantenzaden nestelen zich in de grond en ontkiemen pas na verloop van tijd, waarna ze naar boven groeien. Als het worteldoek dik genoeg is krijgen deze planten geen kans om de oppervlakte te bereiken.

2. Dik worteldoek houdt het onkruid klein

Ook al worden onkruidzaden via de lucht aangevoerd, het moet nog steeds wortel schieten om te kunnen groeien. Omdat de kleine plantjes de vruchtbare grond onder het doek niet kunnen bereiken blijven ze klein en kun je ze zonder moeite verwijderen.

3. Worteldoek stabiliseert de ondergrond

Dit heeft niet zozeer met onkruid te maken maar het is wel een nuttige functie. Door dik doek onder je terras te leggen creëer je een groot oppervlak waar de tegels op rusten. Zo neemt de kans op verzakkingen af. Zeker in tuinen met muizen of mollen is het leggen van worteldoek de beste manier om de effecten van een verzakking te minimaliseren. Worteldoek onder stenen leggen kan dus wel degelijk nut hebben!

Wat is dan het beste worteldoek?

Het ligt er een beetje aan wat voor soort tuin je wilt. Een natuurtuin oogt wat wilder en dan is het misschien helemaal niet erg dat bepaald ‘onkruid’, zoals klaprozen, blijft staan. Hou je daarentegen van strak en modern dan wil je alleen de planten in je tuin die je daar zelf neerzet. Dik worteldoek is dan je beste optie. Kijk hiervoor naar het gramsgewicht. Oftewel, het gewicht van de doek per m². Bij Vendrig Packaging heb je bovendien de keuze uit worteldoek in verschillende afmetingen. Voor grotere oppervlakken bestel je het op rol, waardoor je zelf worteldoek op maat kunt maken. Naast onze standaard worteldoek, hebben wij ook biologisch afbreekbaar worteldoek gemaakt van jute.

Worteldoek koop je voordelig bij Vendrig

Worteldoek is essentieel bij onkruidbestrijding en bij Vendrig koop je deze snel en voordelig. Voor grootverbruikers hebben wij voordelige staffelkortingen beschikbaar en bij ons geldt altijd: Op werkdagen vóór 17:00 besteld, morgen verzonden. Zo zorg je dat je op tijd je tuinmaterialen op voorraad hebt. 

Is dit niet precies wat je zoekt? Bekijk dan ons volledige assortiment bouw- en tuinmaterialen.

Veelgestelde vragen over Worteldoek

Hoe plaats je anti worteldoek?

Het plaatsen van anti worteldoek begint bij het opruimen van het te bedekken oppervlak, waarbij je alle stenen, wortels en ander vuil verwijdert. Leg het doek vervolgens strak uit over het oppervlak, waarbij je voldoende overlap aanhoudt bij de randen. Zet het doek vervolgens goed vast met grondpennen of stenen om te voorkomen dat het beweegt. Snijd overtollig doek af en bedek het met een laag grind, houtsnippers of andere deklaag om het worteldoek te beschermen en de uitstraling te verbeteren.

Is dit antwoord nuttig?
Is worteldoek waterdoorlatend?

Ja, worteldoek is zeker waterdoorlatend. Het materiaal van het doek is namelijk zo ontworpen dat het regenwater en voedingsstoffen doorlaat, terwijl het onkruid tegenhoudt. Dit zorgt ervoor dat de bodem kan ademen en dat planten voldoende water krijgen.

Is dit antwoord nuttig?
Wat is het verschil tussen heelverhardingen en halfverhardingen?

Heelverhardingen, zoals asfalt of beton, zijn materialen die een harde, niet-doorlatende laag vormen, wat zorgt voor een stevige en stabiele ondergrond. Halfverhardingen, zoals grind, split of gebroken steen, laten water door en bieden een minder solide, maar flexibele ondergrond.

Is dit antwoord nuttig?
Hoe lang gaat een worteldoek mee?

De levensduur van worteldoek hangt af van de kwaliteit van het materiaal en de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. Hoogwaardige worteldoeken kunnen gemakkelijk meerdere jaren meegaan, vooral als ze goed worden bedekt met een beschermende laag zoals mulch of grind. Worteldoek dat direct aan zonlicht wordt blootgesteld, kan sneller slijten, maar doeken met UV-bescherming gaan langer mee. Regelmatig onderhoud en het correct aanbrengen van het doek kunnen de duurzaamheid aanzienlijk verlengen, waardoor je tuin jarenlang vrij van onkruid blijft.

Is dit antwoord nuttig?
Kan ik worteldoek hergebruiken?

Ja, worteldoek kan vaak worden hergebruikt, afhankelijk van de staat en kwaliteit na het eerste gebruik. Als het doek niet beschadigd is kun je het eenvoudig opnieuw gebruiken in een andere tuinbedekking of project. Het is belangrijk om het doek goed schoon te maken en te controleren op scheuren of slijtage voordat je het hergebruikt.

Is dit antwoord nuttig?
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14646 reviews.