Tuin ideeën

We geven jaarlijks ruim 1,5 miljard euro uit aan tuinmaterialen zoals planten, tegels en andere toebehoren waarmee we onze buitenruimte inrichten op een manier die bij ons past. We zijn bereid om veel geld uit te geven voor de perfecte tuin maar met zoveel uitvoeringen, tuinmaterialen en toebehoren kan het lastig zijn om te kiezen wat voor tuin je wilt, wat je daarvoor nodig hebt en of je dit zelf gaat doen of uitbesteedt.

Daarom speciaal voor jou en helemaal gratis extra informatie over alles dat met tuinen te maken heeft!

Inhoudsopgave

Korte geschiedenis van tuinen

Het idee van de tuin is al eeuwen oud. Vanaf het moment dat mensen stopten met het leven als jagers en verzamelaars en zich op één plek gingen vestigen werden de eerste akkertjes aan huis aangelegd. Die werden beschermd tegen aanvreten door dieren met stekelige of dichtgroeiende beplanting rondom de akker. Met de opkomst van religie werden kloosters opgericht waar kruiden werden gekweekt, en ontstond het idee van de ommuurde tuin.

Tegenwoordig is de tuin vooral een plek om te ontspannen en recreëren. We willen een tuin die er netjes en verzorgd bij ligt en die privacy biedt. Tegelijkertijd is het een opslag voor gereedschappen en andere materialen, een extra stuk woonruimte en, net als vroeger, een plek om kruiden of andere gewassen te telen. Al die verschillende toepassingen hebben geleid tot tal van verschillende tuinstijlen.

Op zoek naar inspiratie? Lees snel verder over de verschillende tuininrichtingen. En natuurlijk welke tuinmaterialen je nodig hebt om ieder type tuin aan te leggen en te onderhouden.

Alle tuinmaterialen


Verschillende tuinstijlen

Tuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Ook een kleine tuin hoeft helemaal geen beperking te zijn voor de soort tuin die je wilt. Door bijvoorbeeld met hoogteverschillen te werken kun je een tuin groter laten lijken en de beschikbare ruimte optimaal benutten. Hieronder noemen we een aantal populaire tuinstijlen die je veel in tuinen, parken en andere openbare ruimtes tegenkomt.

Chinese tuin

Een van de oudst bekende vormen van het cultiveren van land voor recreatie en sier is de Chinese tuin. Al meer dan 3000 jaar combineren Chinezen tuinen natuur, architectuur en kunst op ingenieuze wijze met elkaar. Een Chinese tuin is een typische stadstuin en daarmee erg geschikt voor de achtertuin bij particuliere woningen. De Japanse tuin is direct afgeleid van de Chinese tuinstijl.

Chinese tuin

Japanse tuin

Een Japanse tuin straalt rust uit en bootst zoveel mogelijk een natuurlijke omgeving na. Je ziet veel waterpartijen, met of zonder fontein of een watervalletje, natuurlijke materialen zoals hout en bamboe en natuursteen terugkomen in het Japanse concept. Een ander principe dat een Japanse tuin karakteriseert is dat van asymmetrie. Dit reflecteert het natuurlijke karakter van de tuin dat de natuur zoveel mogelijk benadert. 

Japanse tuin

Engelse tuin

Romantisch, veel water en een parkachtige uitstraling, dat is de populaire Engelse tuin die we in stadsparken maar ook in privétuinen veel tegenkomen. Anders dan de naam doet vermoeden vertonen Engelse tuinen veel overeenkomsten met Japanse en Chinese tuinen. De asymmetrische indeling is hier een mooi voorbeeld van. Verder vind je veel, van oorsprong exotische planten zoals coniferen en wilgen in een Engelse tuin.

Engelse tuin

Franse tuin

Deze tuinstijl vormt de blauwdruk voor alle symmetrische, formeel ogende tuinen. Een Franse tuin is erg strak aangelegd, met rechthoekige grasvelden en perfect gesnoeide heggen en buxusstruiken. In tegenstelling tot de Japanse, Chinese of Engelse tuin is de Franse tuin erop gericht om de natuur te controleren in plaats van na te bootsen.

Meer lezen over verschillende buitenruimtes zoals een dakterras of een moestuin?

Verschillende soorten buitenruimte

Tuin aanleggen

Nadat je een tuinstijl hebt gekozen is het tijd om je tuin aan te gaan leggen. Daarbij kom je meteen voor de keuze te staan of je dit zelf gaat doen of het werk liever uitbesteedt aan een hovenier. Zelf je tuin aanleggen is natuurlijk altijd de meest voordelige optie maar onderschat het werk niet! Je werkt met veel zware materialen. En het uitvlakken van je terras bijvoorbeeld is een precies karwei waar je veel geduld voor moet hebben.

Ga je zelf aan de slag? Gebruik het volgende stappenplan als checklist en realiseer de tuin van je dromen!

Download stappenplan tuinaanleg

Tuin onderhoud en opruimen

Wanneer je eenmaal een mooie tuin hebt aangelegd, moet je deze van tijd tot tijd onderhouden. Om werk te besparen kiezen veel mensen voor een onderhoudsarme tuin met bijvoorbeeld een groot terras en altijdgroene beplanting. Maar zelfs dan moet je periodiek onderhoud plegen om je tuin netjes en opgeruimd te houden. De juiste materialen maken daarbij je werk een stuk minder zwaar!

Haardhout en buitenopslag

Je hebt een tuin als ontspanningsruimte, een verlengstuk van je huis. Het is heerlijk om op zwoele zomeravonden buiten te blijven zitten nadat de zon onder is gegaan. Een lekker kampvuurtje is dan natuurlijk het perfecte sfeerlicht! Maar ga je houtblokken kopen of hak je ze liever zelf? En hoe en waar sla je het hout op? En hoe zit dat met andere spullen die je buiten opslaat, zoals je tuinmeubilair of bijvoorbeeld een warmtepaal.

Alle materialen voor buitenopslag

Meer over hout kloven

Hoe sla je haardhout op?


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14646 reviews.