Buitenopslag van tuinmaterialen
Sommige spullen kun je beter buiten opslaan of er is binnen simpelweg geen ruimte voor. Haardhout bijvoorbeeld moet je op een bepaalde manier opslaan zodat het goed droogt en niet gaat schimmelen. Ook tuinmeubels moet je goed opslaan om ze zo lang mogelijk netjes te houden. En wat denk je van zaken als houtskool voor de barbecue of gasflessen?
Op deze pagina vind je meer informatie over de volgende onderwerpen:
- Materialen voor buitenopslag
- Droog opslaan van haardhout, houtskool en briketten
- Buitenopslag van je tuinmeubilair
- Je containers netjes wegwerken
- Aandachtspunten bij buitenopslag van gasflessen
Materialen voor buitenopslag
Droog opslaan van haardhout, houtskool en briketten
Haardhout, houtskool en briketten hebben één ding gemeen, ze branden alle drie en moeten daarom op nagenoeg dezelfde manier opgeslagen worden. het belangrijkste is dat materialen als haardhout ook buiten vooral droog worden opgeslagen. Droog hout en droge kolen branden natuurlijk beter maar ontwikkelen ook minder rook. En zoals je weet gaat juist de rook van een haarvuur lekker in je kleren en je haren zitten.
Daarnaast is ook voldoende zuurstof belangrijk voor een goed droogproces. Hier kun je netzakken voor gebruiken. Die zijn gemaakt van geweven of gebreid polypropyleen, wat erg stevig is maar wel goed doorlucht.
Wat voor haardhout heb ik nodig?
Buitenopslag van je tuinmeubilair
Tuinmeubels kunnen best wel tegen een stootje, daar zijn ze immers voor gemaakt. Maar dat moet ook wel aangezien tuinmeubilair meer de verduren krijgt dan de meubels die in je woning staan. Bij vorst kunnen houten tuinmeubels gaan scheuren en vocht en warmte kunnen ook voor schade zorgen. Zorg er daarom voor dat je tuinmeubels altijd opslaat op een plek met schaduw of onder een afdekzeil met uv-bescherming. In de winter, wanneer je de tuinmeubels niet gebruikt, kun je ze inwikkelen met noppenfolie voordat je ze afdekt met een afdekzeil. De luchtkussentjes in de folie creëren een extra luchtlaag die voorkomt dat vorst grip krijgt op je tuinmeubels.
Je containers netjes wegwerken
De afvalcontainers in de tuin zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Je hebt ze weliswaar nodig voor het verzamelen van je afval maar die plastic bakken zien er nou niet erg stijlvol uit. In de zomer kunnen ze gaan stinken en kan er ongedierte op af komen. Gelukkig kun je je afvalcontainers op verschillende manieren netjes wegwerken in je tuin of oprit. Veel gebruikte oplossingen zijn:
- Achter een houten schutting of een muurtje
- Achter de hoge beplanting in de tuin
- Een speciaal schuurtje met groen dak. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Je containers zijn netjes opgeborgen en je hebt een leuk stukje groen in je tuin
- Naast of in een hoek van de overkapping in je tuin. Het is heel makkelijk om met twee schotten een afscheiding te maken waar je de containers in kwijt kunt.
Aandachtspunten bij buitenopslag van gasflessen
Bij het opslaan van gasflessen moet je rekening houden met een aantal (verplichte) veiligheidsvoorschriften. Verkeerde opslag van gasflessen zorgt voor explosiegevaar dus neem de volgende tips ter harte:
- Gasflessen sla je bij voorkeur buiten op om drukgolven bij een eventuele explosie te voorkomen
- Wanneer je ze buiten opslaat moeten de gasflessen om dezelfde reden op voldoende afstand van muren geplaatst worden
- Soms ontkom je er niet aan dat je gasflessen tegen een gevel moet plaatsen. In dat geval dient de gevel brandwerend gemaakt te worden
- Ook in een lege gasfles zijn nog gasresten aanwezig en moet je dus op dezelfde punten letten. Pas als de afsluiter eraf is wordt de gasfles niet meer gezien als gasfles maar als ijzeren cilinder. In dat geval is het niet meer nodig om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen.