Dakterras aanleggen en inrichten

Voor het aanleggen en inrichten van je dakterras is het handig om een to do lijstje te maken. Ken je dat bij een verbouwing? Je maakt een grove planning, gaat naar de bouwmarkt en thuis ga je aan de slag. En dan kom je er achter dat je nog een accuboor nodig hebt en dat je wel aan de planken hebt gedacht maar niet aan onderliggers. Terug naar de bouwmarkt dus. Op deze manier ben je heel wat tijd kwijt aan het halen van bouw- en bevestigingsmaterialen en kun je het aanleggen van je dakterras ook niet efficiënt indelen.

Omdat we weten dat je liever op je nieuwe dakterras zit dan er aan klust, bieden we je hierbij de gratis checklist met materialen die je nodig hebt en een stappenplan voor het aanleggen en inrichten van je dakterras. Gebruik het onderstaande menu om snel naar het onderwerp te navigeren dat je zoekt:

Kijk voor andere tuininrichtingen op onze ideeënpagina!

Meer tuinideeën

Checklist dakterras aanleggen

Voordat je met je dakterras begint is het belangrijk om de staat van je dak te inspecteren. Zijn er geen lekkages? Heeft het dak voldoende draagkracht. En hoeveel oppervlakte heb je om mee te werken? Daarna moet je na gaan denken over de materialen die je nodig hebt. Kies je voor vlonderplanken of –tegels? Of wil je echte tegels neerleggen? Wat voor balustrade wil je?

Maar denk ook aan ondersteunende materialen zoals puinzakken voor het afvoeren van afval, een meetlint om planken en andere materialen op te meten en  bouwfolie om ramen af te dekken tegen het stof en zaagsel. Er komen 101 dingen kijken bij het aanleggen van een dakterras. Download nu de gratis checklist en ga op zoek naar de materialen die je nodig hebt.

Checklist materialen dakterras

Onmisbare materialen


Aandachtspunten dakterras inrichten

Een dakterras inrichten is net als bij een tuin natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Kies je voor strak en modern met grote tegels en een strakke metalen balustrade? Of ga je voor een meer Mediterraanse look met houten vlonders, planten in potten en een buitenkleed?

Wat je ook kiest het is goed om je te bedenken dat een dakterras een aantal specifieke aandachtspunten heeft die voor de tuin niet persé gelden. We hebben ze hier voor je opgesomd:

  • Wind. Een dakterras op hoogte vangt meer wind dan een tuin op de begane grond. Een solide schutting waait bij een flinke windvlaag weg en is daarom geen optie. Je omheining moet voldoende privacy bieden maar wel wind door laten. Een balkondoek is een optie maar als je een meer natuurlijke look wilt kun je ook jute op rol gebruiken.
  • Zon. Ook zon en schaduwplekken zijn net even anders op een dakterras. Een parasol is ook weer vanwege de wind niet handig en bovendien neemt het plek in op je dakterras. Een wandparasol kan uitkomst bieden, hoewel je daar het windprobleem niet helemaal mee oplost. Een waterafstotende en wind doorlatende schaduwdoek is wellicht een betere optie. Zet het doek vast met tie wraps, spanrubbers of S-haken.
  • Regen. Bij een regenbui kunnen terrastegels en planken spekglad worden met de nodige glij- en valpartijen tot gevolg. Als oplossing kun je anti-slip looppad maken met matten maar dat kan het aangezicht van je dakterras behoorlijk veranderen. Je kunt er ook voor zorgen dat je deck simpelweg niet nat wordt. Een volledige overkapping is duur en bovendien is het juist lekker om in de open lucht te zitten. Met een stevig afdekzeil met ogen waar je spanrubbers aan kunt bevestigen creëer je goedkoop en eenvoudig een tijdelijke overkapping die je dakterras tijden een regenbui droog houdt.
  • Beplanting en andere objecten. Bij een dakterras moet je rekening houden met het gewicht van de spullen die je erop zet. Grote planten in potten zijn zwaar, net als een barbecue of een vuurkorf. Door lichtere materialen, zoals hout, te gebruiken voor je deck in plaats van tegels kun je meer op het terras kwijt zonder teveel gewicht toe te voegen. Gemiddeld moet een dakterras ongeveer 250 kg per vierkante meter kunnen dragen.

Wil je het stappenplan downloaden? Helemaal gratis en handig als geheugensteuntje bij het bouwen van je eigen dakterras. Succes!

Stappenplan downloaden


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13898 reviews.