Moestuin aanleggen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een moestuin aan te leggen. Vroeger was een tuin vooral bedoeld om groenten en fruit te verbouwen en zo wat extra voedsel voor de familie te verbouwen. Toen de tuin na de Middeleeuwen steeds meer in het teken van ontspanning kwam te staan verdween de moestuin. Alleen in stadstuinen werden nog steeds moestuinen gehouden. Maar de moestuin is terug en hipper dan ooit! In het teken van natuurlijk en milieubewust eten zijn zelfs veel jongeren bezig met het planten, verzorgen en oogsten van groenten en fruit uit hun eigen moestuin. De vraag is, waar begin je met je eigen moestuin?
Gebruik het onderstaande menu om makkelijk te navigeren naar het gedeelte waar je meer over wilt weten.
Beginnen met je eigen moestuin
Beginnen met een moestuin lijkt eenvoudig. Je koopt een kant en klare moestuinbak of maakt een deel van je tuin vrij, koopt (pot)grond en wat zaden en je kunt starten! Toch? In werkelijkheid gaat het in veel gevallen mis. Er is te weinig zon of juist teveel. Verschillende soorten planten hebben verschillende soorten voeding nodig. En ook hoeveel water je moet geven hangt af van de grond en de soort plant.
Maar laat je hier vooral niet door ontmoedigen! Een moestuin kan hartstikke leuk zijn en wanneer het wel goed gaat ben je apetrots bij je eerste oogst! Wil je jouw moestuin in één keer goed aanleggen?
Ook het beste worteldoek bestel je hier!
Welke extra materialen heb je nodig?
In het stappenplan komen moestuinmaterialen zoals potgrond, zaden, gereedschappen en moestuinbakken uitgebreid aan bod. Maar vergeet de aanvullende materialen niet.
Worteldoek tegen onkruid
Zo werk je met erg vruchtbare grond en dat trekt onkruid zoals paardenbloemen, brandnetels en akkerdistel aan. Dit zijn voorbeelden van wortelonkruid en dat ga je tegen met een goed worteldoek. Die zijn verkrijgbaar in een stevig plastic maar als je liever een natuurlijk afbreekbaar doek gebruikt kun je ook jute gebruiken. Bedenk je wel dat een worteldoek niet alle soorten onkruid tegenhoudt. Zadenonkruid als de kleine brandnetel en de melkdistel wordt via de wind aangevoerd en ontkiemt boven de grond. Dit onkruid verwijder je door te schoffelen. Wil je meer weten over het gebruik van worteldoek in de moestuin?
Plantondersteuning met bamboe, tie wraps en schapengaas
Daarnaast hebben veel planten in het begin nog hulp nodig om rechtop te blijven staan. Daarvoor moet je ze opbinden of ondersteunen met bamboestokken. Zet ze vast aan de stengel met een stevige tie wrap. Je kunt verschillende kleuren voor verschillende planten gebruiken en zo meteen een herkenbare codering aanbrengen.
Schapen- of afzetgaas ter ondersteuning van meerdere planten
Wil je meerdere planten die bij elkaar staan tegelijk ondersteunen? Gebruik dan schapengaas in combinatie met grondpennen. Je maakt een soort koepel over de plantenstengels heen en zet beide kanten vast met de grondpennen. De groeiende stengels groeien tussen de mazen door en vinden ondersteuning tegen het schapengaas. Een andere manier is om stokken op vier hoeken in de grond te steken en het gaas er horizontaal overheen te spannen. Maak je geen zorgen over het gaas dat je tussen de planten ziet. Zodra de planten gaan groeien valt dit weg tussen het gebladerte.
Meer informatie over afrasteringsnet?
Onmisbare materialen voor je moestuin direct bestellen
- Soorten buitenruimte
- Voorbereiding tuin aanleggen
- Tips opknappen tuin
- Tuin onderhoud
- Tuin opruimen
- Buitenopslag tuinmaterialen
- Haardhout kiezen
- Tuintips
- Balkontips
- Dakterras aanleggen en inrichten
- Hout kloven
- Haardhout opslaan
- Tuin winterklaar maken
- Tuin onderhouden bij droogte
Go back to Tuin ideeën