Balkontips
Bij een balkon heb je niet veel ruimte en dat is één van de redenen dat mensen vaak weinig met hun buitenruimte doen. Zet je er meubels neer of decoratieve spullen, dan staat het al snel vol. Maar door creatief met de beschikbare ruimte om te gaan kun je van ieder balkon een gezellige buitenruimte maken. Gebruik de volgende tips en maak van jouw balkon een fijne ruimte die bij je past!
Op deze pagina vind je de volgende balkontips:
Wat is je beschikbare ruimte?
Voordat je kunt gaan nadenken over de inrichting van je balkon, moet je weten hoeveel ruimte je hebt om mee te werken. Meet de lengte en breedte van je balkon op en maak hier een eenvoudige schets van. Zo kun je de ornamenten en meubels die je op je balkon wilt hebben meteen intekenen.
Wist je trouwens dat nieuwbouwappartementen, groter dan 50m2, sinds 2012 wettelijk gezien een buitenruimte moeten hebben van minimaal 4m2 en 1,5 meter breed? Dat geldt ook voor oude woningen die vanaf de fundering opnieuw op worden gebouwd.
Privacy & schaduw
In een appartementencomplex is privacy altijd een gevoelig punt. Je wilt lekker op je balkon kunnen zitten maar je buren hoeven niet bij je naar binnen te kijken. In een appartement heb je aan alle kanten buren dus het kan wat lastig zijn om je privacy te waarborgen. Door een afscheiding aan te brengen creëer je bovendien niet alleen privacy maar ook schaduw. Met de volgende tips maak je eenvoudig en voor weinig geld een mooie afscheiding tussen jouw balkon en dat van de buren en de straatkant:
- Schutting van hout. Een houten schutting is een simpele, goedkope oplossing maar steekt vaak wel af tegen het exterieur van het appartementencomplex.
- Een groene schutting. Past wellicht beter bij het uiterlijk van het pand. een groene schutting creëer je door verticaal tuinieren. Lees er meer over op onze pagina met tuintips! Een groene schutting is mooi maar vraagt ook om meer onderhoud. Of kies voor de onderhoudsvrije optie met een hoge plantenbak en kunstgras.
- Wandparasol. Een wandparasol neemt geen plek in op de grond maar biedt je wel veel privacy en schaduw.
- Schaduwdoek. Heb je te weinig plek voor een parasol, dan kun je kijken of een schaduwdoek wel past. Schaduwdoeken zijn flexibeler en makkelijker op te ruimen. Je hebt wel bevestigingspunten nodig.
- Balkondoek. Een balkondoek bevestig je aan de balustrade van je balkon om meer privacy te creëren. Een balkondoek is eenvoudig te bevestigen en is lucht- en waterdoorlatend zodat het lang kan blijven hangen. Je kunt het ook zelf maken van worteldoek of afdekzeil.
Vloerbedekking voor je balkon
De vloerbedekking geeft je balkon de uitstraling waar je naar op zoek bent. Veel balkons zijn op het eerste oog een beetje saaie, betonnen constructies die weinig gezelligheid uitstralen. Maar juist vanwege die stevige ondergrond kun je allerlei soorten vloerbedekking gebruiken om je balkon mee aan te kleden. Zo zijn er speciale buitentapijten verkrijgbaar die waterafstotend zijn. Ook kunstgras is een goede optie. Dat wordt minder warm in de zon en voelt bovendien lekker aan je blote voeten! Tot slot kun je ook vlonders leggen. Die geven je balkon een warme uitstraling. Kies voor duurzame PVC vlondertegels als je onderhoudsvrije vloerbedekking zoekt.
Ga op zoek naar inklapbare meubels of maak ze zelf
Je wilt lekker op je balkon kunnen zitten maar je hebt geen zin om steeds tussen je meubels door te moeten manoeuvreren. Omdat de meeste balkons wel lang, maar niet zo breed zijn is het een goed idee om smalle in- of opklapbare meubels te gebruiken. Denk aan een bank langs de gevel of bistro-meubels. Die kun je vaak voor weinig geld op de kop tikken bij de kringloopwinkel of op marktplaats.
Je kunt je meubels natuurlijk ook zelf maken. Het voordeel daarvan, buiten de kosten, is dat je de meubels dan perfect op maat kunt maken en maximaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte.
Ben je op zoek naar meer algemene informatie over het inrichten van buitenruimtes? Bekijk dan onze pagina met tuin ideeën