Tuin winterklaar maken

Aan het eind van de zomer bereiden veel mensen zich weer voor om de tuin ‘winterklaar’ te maken. Op internet vind je verschillende manieren waarop je de tuin het beste kunt voorbereiden op het koude seizoen. Sommige bronnen hebben een uitgebreid stappenplan en andere zeggen juist weer dat je juist zo min mogelijk aan je tuin moet doen. Daarom zijn we bij Vendrig Packaging speciaal voor jou op zoek gegaan naar de informatie die je nodig hebt om je tuin netjes te krijgen voor een schappelijk budget!

Gebruik het onderstaande menu om snel over de pagina te navigeren naar het gedeelte dat je wilt lezen.

Of bestel natuurlijk meteen de producten die je nodig hebt als je al weet wat je zoekt! 


Bekijk ook het onderstaande filmpje voor meer informatie over de materialen.

Gras onderhouden in de winter

Veel mensen hebben een stuk gras in de tuin liggen. Dat ziet er niet alleen mooi uit maar in de zomer zorgt een stuk gras er ook voor dat de warmte beter geabsorbeerd wordt dan in een tuin met alleen tegels. Een grasveld onderhouden is niet moeilijk maar het kost wel wat tijd. Dus hoe bereid je je gazon voor op de winter?

Gras winter

Het enige dat je echt hoeft te doen is voorkomen dat er een te dikke laag dode bladeren op het gras komt te liggen. De bladeren kunnen het gras verstikken en omdat het gras niet kan drogen kan het gaan rotten of mosvorming veroorzaken. Gebruik bij een groot gazon een big bag om de bladeren te verzamelen of gooi ze op een composthoop.

Planten beschermen tegen vorst

Niet alle planten in je tuin kunnen goed tegen de kou, laat staan tegen vorst. Met een rol jute kun je deze planten omwikkelen en geef je ze een extra jas tegen de kou. Bij vorst kun je de jute omwikkeling vullen met stro voor extra isolatie.

planten vorst

Plantenpotten inpakken tegen de kou

Aardenwerken of keramische plantenpotten kunnen bij matige tot strenge vorst gaan scheuren of barsten. Daarnaast zijn veel potplanten niet bestand tegen teveel kou. Noppenfolie biedt dan de oplossing. Dankzij de luchtbellen in de folie blijven potten en niet-winterharde planten zoals palm- en olijfbomen beschermd tegen de ergste kou. In het assortiment op de website vind je noppenfolies van verschillende diktes en er is zelfs een biobased noppenfolie beschikbaar.

Bekijk hier noppenfolie

Worteldoek tegen onkruid of niet?

De ervaringen van mensen met het gebruik van worteldoek lopen uiteen. Dat zit zo. Je legt worteldoek om je tuin vrij te houden van onkruid. Planten die vanuit de grond naar boven toe groeien worden door het worteldoek tegengehouden en sterven af. De reden dat er toch vaak onkruid in de tuin groeit is omdat er zaden en ander organisch materiaal door de wind aangevoerd wordt en zo een laagje compost vormt waarin onkruid kan ontkiemen.

Heeft het dan geen zin om worteldoek te leggen? Jawel, want anders krijg je met zowel onkruid vanuit de bodem als vanuit de lucht te maken. En onkruid dat op het worteldoek groeit is makkelijker te verwijderen omdat het niet goed heeft kunnen wortelen.

Worteldoek gebruiken

Bladeren en houtsnippers om bomen te beschermen

Bij temperaturen van -5C° en kouder, is het aan te raden om bomen te beschermen tegen de vorst. Het belangrijkste zijn de wortels. Door houtsnippers rondom de stam te strooien waar lucht tussen blijft zitten creëer je een extra laag waardoor de grond, en de wortels niet bevriezen. In plaats van houtsnippers kun je ook de opgeveegde bladeren uit je tuin gebruiken. Zet in dat geval afzetgaas rondom de boom zodat de bladeren niet meteen weer wegwaaien.

Wortels beschermen

Jute boomband voor jonge bomen

Bij jonge bomen met nog een dunne bast pak je de stam in met jute boomband. De stevige vezelstructuur beschermt de boom ook meteen tegen aanvreten door ratten of ander ongedierte. En het is ook nog eens biologisch afbreekbaar en daarmee een prima alternatief voor beschermhoezen van kunststof!

De (on)zin van snoeien

Snoeien

Is het nu verstandig om bomen in de winter te snoeien of kun je ze juist beter met rust laten. De meningen lopen enigszins uiteen. Wanneer een boom gezond is en vrij kan groeien is het inderdaad vaak niet nodig om een boom te snoeien. Maar vaak staan bomen in een tuin waar ze niet te groot kunnen worden. Of er zit veel dood hout in de boom. Misschien heb je buren waar je rekening mee moet houden. En dan heeft het juist wél zin om te snoeien!

Waarom je bomen juist in de winter snoeit

Als je je bomen moet snoeien omdat ze niet te groot mogen worden, waarom doe je dit dan in de winter? Wanneer je een tak afzaagt of afknipt kun je direct tegen het hout aankijken. Dat noemen we een snoeiwond. Snoeiwonden zijn tijdelijk zwakke plekken in de boom waardoor deze ziek kan worden of zelf kan afsterven.

En juist daarom snoei je bomen bij voorkeur in de winter. In de winter dragen de meeste bomen geen blad en gaan ze in een soort winterslaap. Dat betekent dat de sapproductie van de boom op een laag pitje staat en dat de kans op gezondheidsproblemen van de boom drastisch afneemt!

De tuin opruimen en ‘winterklaar’ maken

Nog steeds hebben veel mensen het idee dat de tuin netjes moet zijn voor de winter. Het punt is, de winter doet niet aan netjes. Vallende bladeren, windstoten, regen, hagel en sneeuw. Het draagt allemaal niet bij aan een opgeruimde tuin. En dat is ook helemaal niet nodig! Insecten en vogels hebben juist baat bij een tuin waar nog bladeren en snoeiresten liggen.

Dat betekent overigens niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Zoals eerder gezegd is het belangrijk om je gazon enigszins bladervrij te houden en om te voorkomen dat er een compostlaagje vormt tussen je terrastegels. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen. Gebruik de buttons hieronder om te navigeren naar meer tips voor het opruimen van je tuin in de winter!

Tuin opruimen

Hout kloven

Haardhout opslaan

Tuinmeubels afdekken met afdekzeil, wel of niet doen?

Nog een punt van discussie is of het verstandig is om je tuinmeubels af te dekken in de winter. Allereerst is het altijd beter om je meubels op te slaan in de garage of de schuur als dit mogelijk is. Maar niet iedereen heeft die optie dus blijft de vraag staan of het verstandig is om tuinmeubels in de winter af te dekken.

Niet afdekken om schimmels te voorkomen

Bij de meeste houten of stalen tuinmeubels is het helemaal niet nodig om deze af te dekken in de winter. Sterker nog, wanneer je deze afdekt loop je het risico dat het meubel ‘stikt’. Er ontstaan dan lelijke schimmelplekken die niet of nauwelijks te verwijderen zijn. Uitzondering hierop zijn aluminium en wicker (gevlochten kunststof) meubelen.

Afdekken bij aluminium en wicker tuinmeubelen

Wicker is gevlochten kunststof dat bij langdurige blootstelling aan te lage temperaturen zijn flexibiliteit verliest en daardoor makkelijk kan breken. Aluminium tuinmeubels zijn daarentegen vaak hol. Wanneer er condens ontstaat in de constructie kan dit bij bevriezing uitzetten en dat kan voor scheuren zorgen.

Let er bij het afdekken op dat je een afdekzeil of hoes niet te strak om het meubel heen trekt. Zo kunnen de meubels nog steeds ademen en is de kans op schimmelvorming een stuk kleiner. In het assortiment van Vendrig Packaging vind je verschillende afdekzeilen voor verschillende weersomstandigheden. De meeste afdekzeilen zijn voorzien van aluminium bevestigingsogen waardoor je ze makkelijk vastzet en voorkomt dat het zeil gaat klapperen. Je kunt hier ook een spanband voor gebruiken.

Afdekzeilen

Overige tips

Hopelijk heb je met de bovenstaande tips een duidelijker beeld van wat je kunt doen wanneer je de tuin in orde wilt maken voor de winter. Vergeet tot slot niet om de vijver te ontdoen van gebladerte en eventueel de buitenkraan af te sluiten wanneer er stevige vorst op komst is. Hetzelfde geldt voor potten, gieters en de tuinslang. Laat de vijverpomp gerust aan staan, zo blijft er zuurstof in het water komen waardoor planten en waterinsecten kunnen gedijen.

Succes!


Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14352 reviews.