Noppenfolie

Op zoek naar noppenfolie? Ontdek de perfecte oplossing voor het beschermen van jouw kwetsbare producten! Onze bubbeltjesplastic is flexibel en biedt een uitstekende bescherming. Bekijk ons assortiment met verschillende kwaliteiten, diktes en afmetingen. Bestel vandaag nog jouw noppenfolie snel en voordelig!

Wat is noppenfolie?

Noppenfolie is één van de meest gebruikte verpakkings- en beschermingsmaterialen en dat is niet voor niets. Het is een sterke, doorzichtige folie die is voorzien van een heleboel kleine luchtkussentjes. Hierdoor blijft het materiaal flexibel en wordt je product goed beschermd tegen schokken en stoten. Ook heeft het een hoge isolatiewaarde, waardoor je het ook kan gebruiken als isolatiemateriaal. 

Noppenfolie kent verschillende benamingen. De Engelse benaming, "bubble wrap", is eigendom van Sealed Air Corporation. De term wordt in het dagelijks leven regelmatig gebruikt voor gelijksoortige materialen. Door de luchtbubbeltjes die in het plastic zitten, wordt noppenfolie in het Nederlands ook vaak bubbeltjesplastic, bubbelfolie op rol, folie met noppen, bubbelplastic, bubbeltjesfolie of bubbelplastiek genoemd. Door de beschermende functie van de "kussentjes van lucht” in de folie wordt het product in de volksmond ook vaak luchtkussenfolie genoemd.

Noppenfolie is een veelgebruikt product in verschillende branches. Zo wordt het in de meubelbranche gebruikt voor het beschermen van meubels. Daarnaast kan het ook gebruikt worden in de metaal- en kunststofindustrie, de houtbewerkingsindustrie en bij verhuizingen.

Het ontstaan van noppenfolie

Folie met luchtkussentjes is niet meer weg te denken in de verpakkingsbranche. Opvallend genoeg is deze speciale folie oorspronkelijk niet bedoeld als beschermingsmateriaal, maar als behang. In 1957 probeerden A. Fielding en M. Chavannes een behang te ontwikkelen dat gemakkelijk schoon te maken was. Een plastic behang met een papieren achterkant. Omdat deze uitvinding geen succes werd kwamen ze op het idee om het te gebruiken als verpakkingsmateriaal. De noppenfolie is geboren!

Materiaal en productieproces van bubbeltjesplastic

Het productieproces van noppenfolie is vrij eenvoudig. Er wordt een dunne laag LDPE (plastic) op een plaat met gaten gelegd. Vervolgens wordt de laag verwarmd en wordt er lucht in geblazen. Zo ontstaan er kleine kuilen in de LDPE. De luchtkussenfolie zoals we het kennen ontstaat wanneer er een tweede laag LDPE overheen gesealed wordt.

Luchtkussenfolie is dus opgebouwd uit twee lagen LDPE; dit is een thermoplast gemaakt van olie. LDPE is behoorlijk zacht en taai. Het is waterafstotend, heeft een goede isolatiewaarde (warmte, elektriciteit) en heeft een goede slagvastheid. De noppen op de folie hebben een diameter van ongeveer 1 cm.

Noppenfolie als verpakkingsmateriaal

Noppenfolie wordt het vaakst gebruikt als verpakkingsmateriaal om kwetsbare goederen te beschermen. De luchtbolletjes in de folie dienen als schokdemper die breekbare spullen kunnen beschermen tegen schokken, stoten, krassen en meer. Ze dienen als het ware als een airbag, die de trillingen en schokken opvangen. Ook wordt het ingepakte object beschermd tegen vocht en stof.

Noppenfolie is een ideale keuze voor het beschermen van verschillende soorten producten. Denk bijvoorbeeld aan glas, servies, keramiek, fotolijsten, spiegels, schilderijen en andere kwetsbare goederen. Omdat noppenfolie zo flexibel is, is het uitstekend te gebruiken voor het beschermen van onregelmatig gevormde objecten, zoals kunstwerken.

Noppenfolie als isolatiemateriaal

Noppenfolie wordt ook vaak gebruikt bij het isoleren van bijvoorbeeld waterleidingen, vloeren, tuinhuisjes, schuren, garages en tuinkassen. De noppen in de folie zorgen ervoor dat er lucht wordt ingesloten. Dankzij deze eigenschap kan de lucht niet circuleren en is het uitermate geschikt als isolatiemateriaal.

Je kan noppenfolie ook gebruiken bij het vorstvrij bewaren van verschillende planten en bomen, zoals kuipplanten, palmbomen en olijfbomen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Noppenfolie als opvulmateriaal

Naast het verpakken en isoleren kan luchtkussenfolie ook dienen als opvulmateriaal. Zo kan je dozen en pakketten opvullen met bubbeltjesplastic, waardoor ingepakte producten netjes op hun plek blijven en minder snel verschuiven tijdens transport.

Antistatische noppenfolie

Naast gewone noppenfolie is er ook antistatische noppenfolie. Deze folie, vaak roze/transparant van kleur, is antistatisch behandeld en geeft de statische lading binnen enkele seconden af aan de omgevingslucht. Speciale grondstoffen, die aan de folie worden toegevoegd, zorgen voor een antistatische werking. De roze kleur wordt extra toegevoegd om aan te geven dat het om deze antistatische variant gaat. Antistatische noppenfolie wordt gebruikt voor het verpakken van goederen met een elektronische lading, zoals computers, tablets, laptops en televisies.

Welke dikte heb je nodig?

Bij ons kun je noppenfolie bestellen in verschillende formaten en kwaliteiten. De kwaliteit wordt bepaald door de dikte van het plastic in de rol. Hoe dikker de folie, des te moeilijker het is om de luchtkussentjes kapot te krijgen. Wij hebben 3 verschillende diktes: licht, standaard en zwaar. 

De lichte noppenfolie heeft een dikte van 50 mu en wordt gebruikt voor het verpakken van lichtere en minder kwetsbare producten of wanneer het product na het verpakken ook nog in een doos wordt verpakt. Speciaal voor de particulier en de kleinere verbruiker hebben wij de lichte kwaliteit luchtkussenfolie ook in een consumentenverpakking van 3 meter of 25 meter.

De standaard variant bubbelplastic wordt het vaakst gebruikt. Deze verpakkingsfolie is een 2-laags folie met een gezamenlijke dikte van 75 mu. Deze kwaliteit wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie, bij verhuizen en voor het verpakken van diverse soorten armaturen.

De zware kwaliteit bubbeltjesplastic is opgebouwd uit 2 lagen folie met een gezamenlijke dikte van 150 mu. Dit is de dubbele dikte van de standaard variant. Deze kwaliteit wordt onder andere gebruikt voor het verpakken van kunstwerken, schilderijen, zware meubelstukken en in de metaalindustrie.

Noppenfolie kopen? Let op de afmetingen!

Noppenfolie komt in verschillende diktes, maar ook in verschillende afmetingen. Zo variëren de breedtes van 50 cm tot en met 200 cm. Noppenfolie is te verkrijgen in rollen van 3 meter, 25 meter, 50 meter en 100 meter. Om verspilling van materiaal tegen te gaan moedigen wij je  aan om eerst te bepalen hoeveel je nodig hebt en hoe groot de rol bubbelplastic moet zijn. Dan worden er zo min mogelijk noppen verspild en dat is beter voor zowel het milieu als je portemonnee!

Nu ook noppenfolie voor de kleinverbruiker

Verbruik jij niet zo veel of heb je weinig opslagruimte? Dan is een 100 meter rol noppenfolie misschien te groot voor je. Wij hebben een leuk aanbod voor jou: kleinverbruikers kunnen bij Vendrig nu kleinere stukken noppenfolie kopen. In dit assortiment heb je de keuze tussen een rol noppenfolie van 25 meter en een stuk van 3 vierkante meter. Hiermee kun je producten of materialen uitstekend verpakken voor een veilig transport, zonder dat er te veel verpakkingsvoorraad in de weg staat.

De voordelen van noppenfolie

Bubbelfolie kopen en gebruiken kent een aantal voordelen:

1) Het is licht in gewicht. Dit zorgt ervoor dat het te beschermen of te verpakken product niet veel zwaarder wordt. Hierdoor bespaar je verzendkosten;

2) Door de flexibiliteit van de folie kan je het product volledig omsluiten. Zelfs onregelmatig gevormde producten worden volledig beschermd;

3) Plakband of tape blijft er goed op kleven. Zo kunnen de producten volledig luchtdicht verpakt worden en komt het object altijd schoon en heel aan;

4) Er zijn verschillende afmetingen en kwaliteiten leverbaar. Zo biedt het product voor nagenoeg elke toepassing een uitkomst.

Andere producten van noppenfolie

Noppenfolie gelamineerd met schuimfolie

Bij Vendrig hebben we diverse afmetingen en kwaliteiten noppenfolie. Zo hebben we noppenfolie gelamineerd met schuimfolie direct uit voorraad leverbaar. Dankzij de combinatie van de noppen en het schuim is deze folie ideaal voor het beschermen van recent gelakte, gespoten of geverfde producten. Bij het gebruik van deze folie, wordt de schuimkant tegen het object geplaatst en komen de noppen aan de buitenkant te zitten. De noppenzijde zorgt voor de absorptie van schokken en de schuimfoliezijde beschermt het product tegen krassen en voorkomt dat er afdrukken van de noppen zichtbaar worden op pas gelakte of geverfde elementen.

Hoezen, vellen en zakken van noppenfolie

We hebben ook hoezen, vellen en zakken van noppenfolie verkrijgbaar. Wanneer je veel producten met dezelfde afmeting moet inpakken of verpakken, kun je hiermee veel tijd en materiaal besparen. 

Hoezen worden onder andere gebruikt voor stoelen, schilderijen, laptops, displays en beeldschermen. De vellen kunnen als inpakvellen worden gebruikt of als bodembeschermer in een bakje aardbeien bijvoorbeeld. Noppenfoliezakjes worden onder andere gebruikt voor de verzending van smartphone snoertjes, USB-sticks, CD´s en DVD´s.

Noppenfolie bestel je bij Vendrig

Onze noppenfolie is leverbaar in verschillende kwaliteiten en afmetingen. Ben je op zoek naar een specifieke afmeting? Wij kunnen speciaal voor jouw producten specifieke afmetingen op maat maken. Neem contact op met onze klantenservice en vraag naar de mogelijkheden. Noppenfolie bestellen in Nederland vanaf 75 euro? Dan worden de rollen gratis verzonden. Gratis verzending in België vanaf 99 euro. Noppenfolie is bij ons direct uit voorraad leverbaar. Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

Veelgestelde vragen over Noppenfolie

Hoe maak je planten winterklaar met noppenfolie?

Planten zijn kwetsbaar voor vorstschade. Bescherm de wortels door de wanden en de bodem van de pot in te pakken met noppenfolie. De extra laag beschermt de kluit tegen bevriezing. Prik onderaan een paar gaten zodat overtollig water goed weg kan lopen.

Is dit antwoord nuttig?
Is noppenfolie geschikt als isolatiemateriaal?

Ja, noppenfolie is uitermate geschikt als isolatiemateriaal. De noppen op de folie bevatten lucht, en stilstaande lucht staat bekend als een van de beste isolatoren omdat het nauwelijks warmte geleidt. Hierdoor helpt noppenfolie om warmteverlies te verminderen. Het wordt vaak gebruikt voor isolatie van ramen en deuren, vloeren, wanden en dakconstructies. Noppenfolie wordt over het algemeen gebruikt met de luchtbellen of noppen aan de warme zijde van de isolatielaag.

Is dit antwoord nuttig?
Hoeveel noppenfolie heb ik nodig?

Stel: Je hebt een kast van 2 meter lang, 1 meter hoog en 0,5 meter diep. Deze moet je minstens twee keer omwikkelen om hem goed te beschermen. Dat betekent bovenkant, onderkant, voor- en achterkant, twee zijkanten, en de diepte (2+2+2+2+1+1+0,5+0,5)=11*2=22 meter voor één kast. Je gebruikt dus al gauw meer dan je denkt. Afhankelijk van je project, hebben wij rollen van 3 meter, 25 meter, 50 meter en 100 meter beschikbaar. Nog steeds aan het twijfelen? Contacteer ons gerust en wij helpen je graag verder!

Is dit antwoord nuttig?
Hoe noppenfolie aanbrengen in de kruipruimte?

Onze zwarte noppenfolie is ideaal voor de kruipruimte. Om te beginnen breng je de noppenfolie altijd droog aan. Wanneer er nog water in de kruipruimte ligt moet je dit eerst wegpompen. Het is vervolgens belangrijk dat de noppenfolie de kruipruimte volledig bedekt en met name bij de naden goed wordt afgesloten. Je kunt dit kitten of de verschillende stroken aan elkaar smelten.

Is dit antwoord nuttig?
Is noppenfolie geschikt om een leren bank in te pakken?

Absoluut! Bij het verhuizen wordt een leren bank vaak in wikkelfolie gepakt. Om te voorkomen dat deze folie aan de bank blijft plakken is het belangrijk om de bank eerst in te pakken in noppenfolie en daar overheen een laag wikkelfolie aan te brengen.

Is dit antwoord nuttig?
Waar is noppenfolie van gemaakt?

LDPE. Low density polyethyleen is het meest gebruikte soort plastic ter wereld. Het wordt al sinds 1933 gebruikt in talloze producten zoals flessen, plastic tasjes, kliko’s en natuurlijk noppenfolie! Het is waterafstotend, taai en uitstekend isolerend materiaal en daarom nog altijd erg populair.

Is dit antwoord nuttig?
Wat is het verschil tussen biobased en gewone noppenfolie?

Gewone noppenfolie is gemaakt van LDPE, dat wordt gemaakt van olie. De biobased variant bestaat voor minimaal 60% uit plastic van biologische grondstoffen zoals suikerriet. De overige 40% is gewoon LDPE. Een stuk beter voor het milieu dus, zonder in te leveren op kwaliteit!

Is dit antwoord nuttig?
Voldoet de noppenfolie aan de Europese richtlijnen?

Zeker. Onze noppenfolie is vrij van CFK’s en HCFK’s die schadelijk zijn voor de ozonlaag. Onze folie is dan ook conform met de Europese richtlijnen 2002/95/EC,2002/96/EC en 003/11/EC en bevat dan ook geen lood, cadmium, kwik, zesledig chroom, polygebromeerde diphenyl (PBD), diphenyl ethers (PBDE) of enig ander product uit de lijsten van deze richtlijnen. Ook voldoet het aan de eisen van het Europees decreet n°. 98-638 en aan de Europese richtlijn 94/64/EC betreffende verpakking en verpakkingsafval.

Is dit antwoord nuttig?
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14641 reviews.