Noppenfolie

Noppenfolie of bubbelfolie kopen? Bubbeltjesplastic wordt gebruikt voor het beschermen van kwetsbare producten. Het materiaal is flexibel en heeft een hoge beschermingswaarde. Bekijk hieronder de verschillende kwaliteiten, diktes en afmetingen en bestel jouw noppenfolie snel en voordelig.

Wat is noppenfolie?

Noppenfolie is één van de meest gebruikte verpakkings- en beschermingsmaterialen. Het ziet er uit als een doorzichtige folie en is voorzien van een heleboel kamertjes gevuld met lucht. De folie is erg flexibel en kent een hoge beschermings- en isolatiewaarde. Hierdoor kan het gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Noppenfolie kent verschillende termen en benamingen. De Engelse benaming, "bubble wrap", is eigendom van Sealed Air Corporation. De term wordt in het dagelijks leven regelmatig gebruikt voor gelijksoortige materialen. Door de luchtbubbeltjes die in het plastic zitten, wordt noppenfolie in het Nederlands ook vaak bubbeltjesplastic, bubbelfolie op rol, folie met noppen, bubbelplastic, bubbeltjesfolie of bubbelplastiek genoemd. Door de beschermende functie van de "kussentjes van lucht” in de folie wordt het product in de volksmond ook vaak luchtkussenfolie genoemd.

Noppen folie is een veel gebruikt product in verschillende branches. Zo wordt het in de meubelbranche gebruikt voor het beschermen van meubels. Daarnaast kan het ook gebruikt worden in de metaal- en kunststofindustrie, de houtbewerkingsindustrie en bij verhuizingen.

Hoe is noppenfolie ontstaan?

Folie met luchtkussentjes is niet meer weg te denken in de verpakkingsbranche. Opvallend genoeg is dit speciale folie niet ontworpen als beschermingsmateriaal, maar als behang. In 1957 ontwikkelden A. Fielding en M. Chavannes een behang van plastic welke gemakkelijk schoon te maken was. Omdat deze uitvinding geen succes werd kwamen ze op het idee om het te gebruiken als verpakkingsmateriaal. De noppenfolie is geboren!

Materiaal en productieproces van bubbeltjesplastic

Het productieproces van noppenfolie is vrij eenvoudig. Er wordt een dunne laag LDPE (plastic) op een plaat met gaten gelegd. Vervolgens wordt de laag verwarmd en wordt er lucht in geblazen. Zo ontstaan er kleine kuilen in de LDPE. De luchtkussenfolie zoals we het kennen ontstaat wanneer er een tweede laag LDPE overheen gesealed wordt.

Luchtkussenfolie is dus opgebouwd uit twee lagen LDPE; dit is een thermoplast gemaakt van olie. LDPE is behoorlijk zacht en taai. Het is waterafstotend, heeft een goede isolatiewaarde (warmte, elektriciteit) en heeft een goede slagvastheid. De noppen op de folie hebben een diameter van ongeveer 1 cm.

Noppenfolie kopen om te gebruiken als beschermingsmateriaal

De meest voorkomende toepassing is het beschermen van kwetsbare goederen. De luchtbolletjes in de folie dienen als schokdemper die breekbare spullen kunnen beschermen tegen schokken, krassen en andere beschadigingen. Ze dienen als het ware als airbag die de trillingen en schokken opvangen. Ook wordt het ingepakte object beschermd tegen vocht en stof.

De diverse kwaliteiten en soorten noppenfolie op rol zijn geschikt voor het beschermen en verpakken van veel verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan glas, servies, keramiek, fotolijsten, spiegels, schilderijen en andere kwetsbare goederen. Daarnaast is het dankzij de flexibiliteit uitstekend te gebruiken voor het beschermen van onregelmatig gevormde objecten.

Noppenfolie toepassen als isolatiemateriaal

Een andere veelvoorkomende toepassing is het isoleren van bijvoorbeeld tuinhuisjes, schuren, garages en tuinkassen. De noppen in de folie zorgen ervoor dat er lucht wordt ingesloten. Dankzij deze eigenschap kan de lucht niet circuleren, en is het uitermate geschikt is als isolatiemateriaal.

Daarnaast kan de noppen folie ook gebruikt worden voor het vorstvrij bewaren van verschillende planten en bomen, zoals kuipplanten, palmbomen en olijfbomen.

Noppenfolie gebruiken als opvulmateriaal

Naast het beschermen en isoleren kan luchtkussenfolie ook uitkomst bieden als opvulmateriaal. Vul bijvoorbeeld dozen en pakketten op die nog lege ruimtes vertonen met bubbeltjesplastic. Dit zorgt ervoor dat ingepakte producten op hun plek blijven en minder snel verschuiven tijdens transport.

Antistatische noppenfolie

Naast gewone, is er ook een antistatische variant. Deze folie is vaak roze/transparant van kleur en is antistatisch behandeld, waardoor het de statische lading binnen enkele seconden afgeeft aan de omgevingslucht. De antistatische werking wordt veroorzaakt door speciale grondstoffen die aan deze folie worden toegevoegd. De kleur roze wordt er nog eens extra aan toegevoegd om aan te tonen dat het om deze speciale variant folie gaat. De antistatische noppenfolie is wordt gebruikt voor het verpakken van goederen met een elektronische lading, zoals computers, tablets, laptops en televisies.

Welke dikte folie is voor mij geschikt?

Bij ons kun je noppenfolie bestellen in verschillende formaten en kwaliteiten. De kwaliteit wordt bepaald door de dikte van het plastic in de rol. Hoe dikker de folie, des te moeilijker het is om de luchtkussentjes kapot te krijgen. En dus hoe hoger de beschermingswaarde. Wij hebben 3 verschillende diktes: licht, standaard en zwaar. Deze zullen we hieronder toelichten, zodat je handvatten hebt bij het bubbelplastic kopen.

De lichte noppenfolie heeft een dikte van 50 mu en wordt gebruikt voor het verpakken van lichtere en minder kwetsbare producten of wanneer het product na het verpakken ook nog in een doos wordt verpakt. Speciaal voor de particulier en de kleinere verbruiker hebben wij de lichte kwaliteit luchtkussenfolie ook in een consumentenverpakking van 25 meter.

De standaard variant bubbelplastic is bij ons hardloper. Deze verpakkingsfolie is een 2-laags folie met een gezamenlijke dikte van 75 mu. Deze kwaliteit wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie, bij verhuizen en voor het verpakken van diverse soorten armaturen.

De zware kwaliteit bubbeltjesplastic is opgebouwd uit 2 lagen folie met een gezamenlijke dikte van 150 mu. Dit is de dubbele dikte van de standaard variant. Deze kwaliteit wordt onder andere gebruikt voor het verpakken van kunstwerken, schilderijen, zware meubelstukken en in de metaalindustrie.

Noppenfolie kopen? Let op de afmetingen!

Bubbeltjesplastic kopen kan, naast in verschillende diktes, ook in verschillende afmetingen. De breedtes variëren van 50 cm tot en met 200 cm. De lengte van de rol is 100 meter. Tenzij dit bij het bestellen anders vermeld staat. Om verspilling van materiaal tegen te gaan moedigen wij iedereen aan om eerst te bepalen hoe veel je nodig hebt en hoe groot de rol bubbelplastic moet zijn. Dan wordt er zo min mogelijk noppen, folie en materiaal verspild en dat is beter voor het milieu en je portemonnee.

Nu ook noppenfolie voor de kleinverbruiker

Verbruik jij niet zo veel of heb je weinig opslagruimte? Dan is een 100 meter rol noppenfolie misschien te groot voor je. Wij hebben een leuk aanbod voor jou: kleinverbruikers kunnen nu kleinere stukken noppenfolie kopen. In dit assortiment heb je de keuze tussen een rol noppenfolie van 25 meter en een stuk van 3 vierkante meter. Hiermee kun je producten of materialen uitstekend verpakken voor een veilig transport, zonder dat er teveel verpakkingsvoorraad in de weg staat. Deze kleine hoeveelheid luchtkussenfolie bestellen is ideaal voor de kleine ondernemer of particuliere gebruiker.

Belangrijke eigenschappen van onze noppenfolie

  • Vrij van CFK’s en HCFK’s welke schadelijk zijn voor de ozonlaag;
  • Volledig te recyclen en kan opnieuw worden verwerkt tot gelijkwaardig basismateriaal voor een identiek product;
  • De gebruikstemperatuur ligt tussen de -40°C en + 70°C;
  • Bij verbranding wordt een hoge calorische waarde geproduceerd zonder dat er schadelijke stoffen worden uitgestoten. Bij verbranding komen kooldioxide en waterdampen vrij;
  • Het heeft geen in vloed op de kwaliteit van het grondwater en is biologisch afbreekbaar bij blootstelling aan zonlicht;
  • Onze folie is conform met de Europese richtlijnen 2002/95/EC,2002/96/EC en 003/11/EC en bevat dan ook geen lood, cadmium, kwik, zesledig chroom of polybromeerde diphenyls (PBD) en diphenylethers (PBDE), of enig ander product uit de lijsten van deze richtlijnen;
  • Ook voldoet het aan de eisen van het Europees decreet n°. 98-638 en aan de Europese richtlijn 94/64/EC betreffende verpakking en verpakkingsafval en dit in zoverre als de specifieke eisen van de klant dit toelaten.

Voordelen

Bubbelfolie kopen en gebruiken voor de vele toepassingen, kent een aantal voordelen:

1) Het is licht in gewicht. Dit zorgt ervoor dat het te beschermen of te verpakken product niet veel zwaarder wordt. Hierdoor bespaar je verzendkosten;

2) Door de flexibiliteit van de folie kan het de te beschermen objecten volledig omsluiten. Zelfs onregelmatig gevormde producten worden volledig beschermd;

3) Plakband of tape blijft er goed op kleven. Zo kunnen de producten volledig luchtdicht verpakt worden en komt het object altijd schoon en heel aan;

4) Er zijn verschillende afmetingen en kwaliteiten leverbaar. Zo biedt het product voor nagenoeg elke toepassing een uitkomst.

Andere producten van noppenfolie

Noppenfolie gelamineerd met schuimfolie

Wij hebben diverse afmetingen en kwaliteiten noppen folie gelamineerd met schuimfolie uit voorraad leverbaar. Dankzij de combinatie van de noppen en het schuim is deze folie ideaal als beschermingsmiddel van recent gelakte, gespoten of geverfde producten. Bij het gebruik van deze folie, wordt de schuimkant tegen het object geplaatst en komen de noppen aan de buitenkant te zitten. De noppenzijde zorgt voor de absorptie van schokken en de schuimfoliezijde beschermt het product tegen krassen en voorkomt dat er afdrukken van de noppen zichtbaar worden op pas gelakte of geverfde elementen.

Hoezen, vellen en zakken van noppenfolie

Het is ook mogelijk om hoezen, vellen en zakken van noppenfolie te bestellen. Wanneer je veel producten met dezelfde afmeting moet inpakken of verpakken kun je hiermee veel tijd besparen. Ook zal er over het algemeen minder folie worden verbruikt.

Hoezen worden onder andere toegepast bij stoelen, schilderijen, laptops, displays en beeldschermen. De vellen kunnen als inpakvellen worden gebruikt en worden ook ingezet als bodembeschermer in een bakje aardbeien. Noppenfoliezakjes worden onder andere gebruikt voor de verzending van smartphone snoertjes, USB-sticks, CD´s en DVD´s.

Wij kunnen speciaal voor jouw producten specifieke afmetingen op maat maken. Neem contact op met onze klantenservice en vraag naar de mogelijkheden.

Alternatieven

Voor het beschermen van producten zijn er een aantal alternatieven die voor optimale bescherming zorgen. Denk bijvoorbeeld aan golfkarton en schuimfolie. Deze materialen hebben allen een beschermende werking en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Met deze materialen worden de meest kwetsbare goederen, zoals schilderijen en glas, beschermd met de dikste folies en de minder kwetsbare goederen met dunnere folie. Golfkarton is erg flexibel en kan gemakkelijk rond goederen heen gewikkeld worden. Het nadeel van golfkarton ten opzichte van luchtkussenfolie bestellen is dat het gevoeliger is voor vocht en sneller kan scheuren.

Levering

Noppenfolie kopen kan per rol en is leverbaar in verschillende kwaliteiten en afmetingen. Bubbeltjesfolie bestellen vanaf 75 euro? Dan worden de rollen, zowel binnen Nederland als België, gratis verzonden. Alle soorten bubble wrap hebben we bijna altijd op voorraad liggen en kunnen snel verstuurd worden. Wil je snel noppenfolie bestellen? Wanneer jouw bestelling vóór 17:00 uur bij ons binnen is, wordt de bestelling dezelfde dag nog verstuurd. Dat geldt ook voor onze Belgische klanten die bubbelplastiek kopen. Het is ook mogelijk om je bestelling met bubble papier af te halen in Woerden.

Bekijk hier ons complete noppenfolie assortiment

Veel gestelde vragen

Hoe maak je planten winterklaar met noppenfolie?

Planten in potten zijn kwetsbaar voor vorstschade. Bescherm de wortels door de wanden en de bodem van de pot in te pakken met noppenfolie. De extra laag beschermt de kluit tegen bevriezen. Prik onderin een paar gaten zodat overtollig water goed weg kan lopen.


Is noppenfolie te gebruiken als isolatiemateriaal?

De noppen op de folie bevatten lucht en stilstaande lucht is één van de beste isolators omdat het warmte nauwelijks geleidt. Isolatiewaarde is daarnaast afhankelijk van de dikte van het materiaal. Kies voor noppenfolie met schuim voor de beste isolatiewaarde. Noppenfolie wordt gebruikt voor het isoleren van zolders en kruipruimtes.


Hoeveel noppenfolie heb ik nodig?

Een rol noppenfolie van 100 meter is meestal genoeg. Een kast van 2 meter lang en 1 meter hoog moet je minstens twee keer omwikkelen. Dat betekent bovenkant, onderkant, voor- en achterkant en twee zijkanten. (2+2+2+2+1+1)=10*2=20 meter voor één kast. Je gebruikt dus al gauw meer dan je denkt.


Hoe noppenfolie aanbrengen in de kruipruimte?

Breng noppenfolie altijd droog aan. Wanneer er nog water in de kruipruimte ligt moet je dit eerst wegpompen. De isolatie met noppenfolie moet de kruipruimte volledig bedekken en met name bij de naden goed afgesloten worden. Je kunt dit kitten of de verschillende stroken aan elkaar smelten.


Is noppenfolie geschikt om een leren bank in te pakken?

Absoluut! Bij het verhuizen wordt een leren bank vaak in wikkelfolie gepakt. Om te voorkomen dat deze folie aan de bank blijft plakken is het belangrijk om de bank eerst in te pakken in noppenfolie en daar overheen een laag wikkelfolie aan te brengen.


Waar is noppenfolie van gemaakt?

LDPE. Low density polyethyleen is de meest gebruikte soort plastic ter wereld. Het wordt al sinds 1933 gebruikt in talloze producten zoals flessen, plastic tasjes, kliko’s en natuurlijk noppenfolie! Het is waterafstotend, taai en uitstekend isolerend materiaal en daarom nog altijd erg populair.


Wat is het verschil tussen biobased en gewone noppenfolie?

Gewone noppenfolie is gemaakt van LDPE, dat wordt gemaakt van olie. De biobased variant bestaat voor minimaal 60% uit plastic van biologische grondstoffen zoals suikerriet. De overige 40% is gewoon LDPE. Een stuk beter voor het milieu dus, zonder in te leveren op kwaliteit!

Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14215 reviews.