Opslag inboedel
Veel mensen die gaan verhuizen maken gebruik van de gelegenheid om meteen een aantal verbouwingen door te voeren. Ook kan het gebeuren dat je je oude woning al uit moet terwijl je nieuwe huis nog niet helemaal klaar is. In beide gevallen is het aan te raden om je inboedel in de opslag te zetten. Zo heb je de handen vrij om de belangrijkste zaken eerst te regelen.
Daarom deze pagina vol handige tips en weetjes voor het opslaan van je spullen en hoe je de inboedel beschermt terwijl ze zijn opgeslagen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Soorten opslag
- Wat mag je opslaan?
- Hoe zet je de inboedel veilig in de opslag?
- Materialen voor het opslaan van je inboedel
- Transport naar de opslag regelen
Soorten opslag
Je hebt de keuze uit verschillende soorten opslag. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. We benoemen ze hieronder.
Een loods of schuur bij de boer
Je kunt je inboedel opslaan op het land van een particulier. Vaak hebben boeren nog een schuur of loods staan die ze niet gebruiken daarom verhuren. Het is een goedkope oplossing en zeker aan te raden voor spullen die je alleen een gedeelte van het jaar gebruikt. Denk aan tuinmeubels, de kerstversiering of je snowboard.
Omdat het hier niet om een professioneel bedrijf gaat is het wel aan te raden om goede afspraken te maken en deze vast te laten leggen. Denk aan de prijs, de duur van de huurovereenkomst en zorg voor een goede aansprakelijkheidsverzekering.
Garagebox
Een garagebox kun je kopen of huren, meestal in een buitenwijk aan de rand van de stad. De grootte van een garage varieert van 12 tot ongeveer 80 vierkante meter. Meer dan genoeg ruimte dus voor het opslaan van je inboedel. Bij een garagebox is het vaak wel openbaar parkeren en je kunt niet overdekt laden en lossen.
Verhuisbedrijf
Wanneer je gaat verhuizen kan het handig zijn om de opslag door hetzelfde bedrijf te laten regelen. Het voordeel is dat je maar één aanspreekpunt nodig hebt voor het regelen van je verhuizing. Opslag via een verhuisbedrijf is wel bijna altijd tijdelijk, voor langere periodes ben je aangewezen op de andere opties.
Self-storage & mobiele opslag
Self-storage units kun je in de meeste steden huren. Ze variëren in grootte tussen de 1 en 30 vierkante meter, een stuk kleiner dan een gemiddelde garagebox dus. Alles is verder wel ingericht op laden en lossen dus je kunt makkelijk parkeren bij je unit komen.
Bij mobiele opslag wordt er een container voor je huis geplaatst met je inboedel. Zo heb je al je spullen binnen handbereik maar het neemt natuurlijk wel plek in voor de deur.
Wat mag je opslaan?
Waar nog wel eens onduidelijkheid over ontstaat is wat je nu wel en niet in de opslag mag zetten. We hebben het daarom voor je op een rijtje gezet.
Wat mag je wél opslaan?
- Meubels
- Gereedschappen
- Kleding
- Speelgoed
- Vervoersmiddelen (fietsen, auto’s)
- Seizoensspullen zoals de kerstversiering
Wat mag je niet opslaan?
- Brandbare stoffen
- Giftige stoffen
- Bederfelijke stoffen
- Afval
Ook mag je een opslagruimte nooit gebruiken als verblijfplaats, al is het maar voor één nacht.
Hoe zet je de inboedel veilig in de opslag?
Het gaat om je inboedel en die wil je veilig en in goede staat houden. Let daarom altijd op de onderstaande punten en tref je voorbereidingen.
Beveiliging opslaglocatie
Allereerst is het belangrijk dat je goed navraagt of zelf controleert hoe de beveiliging van de opslaglocatie is geregeld. Krijg je bijvoorbeeld een sleutel of een keycard of toegangscode? Staat er nog een hek om de locatie? En is deze vrijstaand of staan er nog andere gebouwen tegenaan? Is er cameratoezicht?
Demonteren meubels
Demonteer meubels daar waar mogelijk. Dat scheelt een hoop ruimte. Zorg er dan wel voor dat je schroeven en andere uitstekende bevestigingsmaterialen verwijderd zodat deze geen schade aan je inboedel veroorzaken.
Meubels inwikkelen
Meubels hebben vaak een laklaag die gevoelig is voor krassen als gevolg van het schuiven of omdat er andere meubels tegenaan worden gezet. Door je meubels in te wikkelen met noppenfolie en een opslagdeken voorkom je deze beschadigingen
Glas beschermen met noppenfolie
Glasplaten zijn erg breekbaar wanneer je ze los verplaatst. Ook dan biedt noppenfolie de nodige bescherming. Vierkante glasplaten kun je nog extra beschermen door hoekbeschermers te plaatsen voordat je ze inwikkelt.
Materialen voor het opslaan van je inboedel
Transport naar de opslag regelen
Nu je alles in huis hebt en weet hoe je je inboedel het beste kunt beschermen tegen beschadigingen hoef je alleen nog het transport naar de opslaglocatie te regelen. Je hebt verschillende opties. Deze worden uitgebreid besproken op onze informatiepagina over transport bij verhuizen.