Transport bij verhuizen

Bij verhuizen is het transport van je spullen een kritiek punt. Tijdens het in- en uitladen is de kans op beschadigingen het grootst dus het kiezen van het juiste vervoersmiddel is erg belangrijk. Daarnaast kun je verschillende materialen aanschaffen om het in- en uitladen makkelijker te maken en om je spullen zo goed mogelijk te beschermen tegen krassen, putjes en andere beschadigingen.

Gebruik het onderstaande menu om makkelijk naar het gedeelte van de pagina te navigeren dat je zoekt:


Welk transportmiddel heb je nodig?

Bij het kiezen van het juiste vervoersmiddel voor je spullen heb je verschillende opties.

Optie 1: Aanhanger of boedelbak

De boedelbak wordt al jaren gebruikt voor transport bij verhuizingen. Je kunt ze op veel plekken huren, bij verhuurbedrijven maar ook bij de meeste tankstations hebben ze er wel een paar staan. Dankzij de hoge huif kun je makkelijk laden en blijven je spullen droog. Een standaard aanhangwagen zonder huif mag je tot 400 kg beladen. Met huif is dit ongeveer 320 kg omdat de extra hoogte de aanhanger instabieler maakt. Een tandemasser, een aanhanger met twee assen, kun je beladen tot ongeveer 1000 kg.

Hou er wel rekening mee dat een volgeladen boedelbak met dubbele as al gauw 1600 kg weegt en niet iedere auto kan dit trekken. Bovendien moet je wel goed met een aanhanger kunnen rijden.

Optie 2: Bestelbus

Met een bestelbus wordt het transport makkelijker omdat je er zelf in kunt rijden. Daarnaast krijg je veel meer laadruimte. Een bestelbus mag, inclusief belading, maximaal 3.500 kg wegen. Boven dit gewicht heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig. Vaak heeft een bestelbus ook aan de zijkant nog een schuifdeur waardoor je nog makkelijker in en uit kunt laden zonder dat je extra ruimte nodig hebt voor openslaande deuren.

Bestelbus verhuizen

Optie 3: Bakwagen

Een bakwagen is een lichte vrachtwagen met de cabine en de  laadruimte op hetzelfde chassis. Het voordeel daarvan is dat een bakwagen veel minder ruimte inneemt en wendbaarder is dan een vrachtwagen-aanhangercombinatie. Bakwagens zijn er in verschillende klassen, de kleinste mag je met een gewoon rijbewijs B rijden. Ook hierbij geldt dat je boven een totaalgewicht van 3500 kg een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt.

Bakwagen verhuizen

Optie 4: Vrachtwagen

Een vrachtwagen gebruik je voor de grootste verhuizingen. Bijvoorbeeld bij het verhuizen van de inboedel van je kantoorpand. Met een grote vrachtwagen heb je meestal aan één rit genoeg maar hou er rekening mee dat een grote vrachtwagen minder mobiel is en misschien niet recht naast het huis of het nieuwe kantoor geparkeerd kan worden. In dat geval is het wellicht handiger om twee keer te rijden met een bus of bakwagen. 

Je spullen beschermen tijdens het transport

Alle bovenstaande transportmiddelen hebben één ding gemeen. Ze hebben allemaal een vlakke laadvloer en geen opstaande randen zodat je grote objecten makkelijk naar binnen kunt schuiven. Dat scheelt een hoop sjouwen! Vaak zijn de laadvloeren van gehuurde bestelbussen of aanhangers wel wat stoffig of vies. Een steentje of een uitstekende splinter kan genoeg zijn om een lelijke kras op je mooie kast te veroorzaken. Veeg de laadvloer daarom altijd eerst schoon en leg voor de zekerheid een verhuisdeken neer. Dankzij de deken kun je meubels en andere zware objecten veel makkelijker de laadruimte in schuiven.

Veilig en efficiënt in- en uitladen

Gebruik één of meerdere meubelhondjes om grote meubels en zware objecten makkelijk mee naar de verhuiswagen toe te rollen. Pak delicate spullen stevig in met noppenfolie zodat ze niet beschadigen en zet deze als laatste in de verhuiswagen, net zoals je breekbare eieren pas als laatste inlaadt bij het doen van boodschappen. Vergeet tot slot niet om grote meubels met spanbanden vast te zetten zodat ze tijdens het transport niet kunnen verschuiven.

Meer verhuismaterialen

Verhuistips


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 12619 reviews.