Huis opruimen verhuizing

Voordat je echt gaat verhuizen is het belangrijk om je huis goed op te ruimen. Zeker wanneer je ergens al een tijdje woont verzamel je met de tijd een hoop spullen. En lang niet al die spullen wil je meenemen naar je nieuwe woning. Begin daarom met opruimen als één van de eerste handelingen in de aanloop naar je verhuizing. Een opgeruimd huis maakt je verhuizing bovendien een stuk makkelijker. Op deze pagina komen de volgende punten aan bod.

Gebruik dit menu om snel over de pagina te navigeren.

Huurwoning of koopwoning?

Allereerst is het belangrijk of je oude woning een huur- of een koopwoning is. Bij een koopwoning is het vooral belangrijk wat je zelf afspreekt met de nieuwe bewoners. Denk daarbij aan zaken als spullen die achterblijven, een vloer die blijft liggen of een gordijn dat kan blijven hangen. Een huurwoning daarentegen moet je in de meeste gevallen ‘bezemschoon’ opleveren. Maar wat is dat eigenlijk?

Bezemschoon opleveren huurwoning

Wanneer je een huurovereenkomst hebt bij een woningbouwvereniging of een particuliere verhuurder, is de kans groot dat je het appartement of huis op moet leveren onder bepaalde voorwaarden. Dat noemen ze meestal ‘bezemschoon opleveren’.

Opruimen verhuizing

Bezemschoon betekent dat je de volgende zaken hebt opgeruimd/schoongemaakt:

  • De gehele inboedel moet verwijderd zijn. Dus ook de spullen die je niet mee wilt nemen
  • Keuken, sanitair en badkamer moeten schoongemaakt zijn
  • Hetzelfde geldt voor inbouwapparaten zoals de magnetron of oven
  • Afvoerputjes en ventilatieroosters moeten vrij en schoon zijn
  • De tuin, het balkon of het dakterras moet geveegd en opgeruimd zijn
  • Lampen zijn verwijderd en gaatjes in de muur zijn dichtgesmeerd

Materialen voor opruimen


Bekijk alle verhuismaterialen

Meenemen, weggooien, opslaan of doneren?

Wanneer je de woning leeg gaat voorbereiden voor de verhuizing heb je bij al je spullen de volgende drie keuzes. Je neemt het mee, gooit het weg, slaat het op in een externe opslagruimte of doneert het aan vrienden, familie of een goed doel. Hoe maak je die keuze? Gebruik de volgende tips om je te helpen kiezen.

  • Verdeel de ruimtes in je huis in verschillende projecten voor meer overzicht
  • Heb je een artikel in het afgelopen jaar niet gebruikt? Dan kan het weg of minstens in de opslag
  • Heeft een item emotionele waarde? Bewaar het dan of geef het aan goede vrienden of familie
  • In welke staat is het artikel? Spullen met veel slijtage kun je beter weggooien of doneren aan een goed doel, mits het natuurlijk nog wel goed functioneert.

Hou rekening met bederfbare producten

Wanneer je gaat verhuizen zijn bederfbare producten een belangrijk aandachtspunt. Je denkt normaal gesproken niet na over de etenswaren en andere bederfbare producten in je koelkast of vriezer. Wanneer het tijd wordt om de spullen in te pakken die je mee wilt nemen, moet je de inhoud van je koelkast eruit halen. Bij een vriezer moet je dit zelfs nog eerder doen omdat een vriezer eerst moet ontdooien voordat je deze meeneemt.

Gooi de spullen weg die je niet meer op kunt eten, of nog beter, organiseer een etentje waarbij je alle bederfbare producten kunt gebruiken!

Eten bederfbaar

Andere aandachtspunten bij het opruimen van je spullen

Met de volgende tips wordt het opruimen van je spullen nog makkelijker en efficiënter.  

Huur een opslagruimte voor spullen die je niet direct in je nieuwe woning wilt hebben maar die je ook niet weg wilt gooien of verkopen


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13072 reviews.