Voorbereiding tuin aanleggen

Zelf je tuin aanleggen, moeilijk? Nee hoor, kwestie van een goed stappenplan. Met deze checklist wordt het een eitje! Want zoals je weet, een goede voorbereiding is het halve werk! Een tuin aanleggen is een hele klus en je moet er budget voor uittrekken. Wil je in plaats daarvan je huidige tuin vooral opknappen? Neem dan een kijkje op onze informatiepagina over het opknappen van je tuin.

Op deze pagina vind je de volgende stappen die je kunt volgen bij de voorbereiding van het aanleggen van je tuin:

Stap 1: Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Begin met een schets van hoe je je tuin in wilt richten. Ga je alles betegelen of wil je een stuk apart houden voor gras of andere beplanting? Misschien wil je juist zoveel mogelijk groen en alleen een pad en een klein terras. Dit is een leuke fase van het aanleggen van je tuin omdat je lekker je fantasie de vrije loop kunt laten. Ben je op zoek naar inspiratie? Kijk dan bij onze tuin tips!

Tuinschets

Stap 2: meten is weten

Wanneer je de tuin aan gaat leggen is het heel verleidelijk om meteen op zoek te gaan naar mooie tegels, het assortiment plantjes bij het lokale tuincentrum door te spitten en een lekkere loungehoek te bestellen. Maar wacht even. Voordat je helemaal los gaat op de inrichting van je tuin moet je wel weten op welke oppervlakte je al deze mooie spullen kwijt kunt. Meet niet alleen de totale oppervlakte van je tuin op maar ook de toevoegingen die je in de vorige stap je tekening hebt gezet.

Stap 3: Kies het juiste tijdstip en bespaar geld!

Kunnen we nu al tuinmaterialen gaan bestellen? Even wachten nog, we zijn er bijna! Eerst moeten we nog het beste tijdstip bepalen voor het aanleggen van je tuin. En wist je dat de beste tijd om je planten te kopen en te beginnen met het aanleggen van de tuin in het najaar is?

Veel mensen beginnen in het voorjaar, en in die periode zijn planten en tuinmaterialen vaak duurder. Wanneer de dagen korter worden en mensen minder met hun tuin bezig zijn worden tuinmaterialen een stuk goedkoper! Omdat je het terras ook niet direct gebruikt krijgt het genoeg tijd om te verdiepen, wat verzakking later in het jaar voorkomt. Het is wel aan te raden om tuinmeubels en andere grote items die je een tijdje niet gebruikt goed af te dekken met afdekzeil.

Meer over buitenopslag

Haardhout opslaan

Stap 4: betegeling & beplanting

En nu komt het leukste stuk, het kiezen van je tuinmaterialen! Lekker shoppen voor mooie tegels, leuke planten, bodembedekking en schuttingmaterialen. Kies je materiaal uit op basis van wat je mooi vindt maar bedenk je ook hoeveel onderhoud het gaat kosten en hoeveel tijd je hierin wilt steken. Een mooie strak gazonnetje bijvoorbeeld, is prachtig maar dan moet je iedere twee weken tot wekelijks maaien. Met kunstgras heb je dit probleem niet. Bovendien is de kwaliteit van kunstgras de afgelopen jaren flink gestegen waardoor het qua uiterlijk en gevoel nauwelijks van echt gras te onderscheiden is.

Stap 5: Gereedschap en klein montagemateriaal

Heb je alles in huis? Dan kun je gaan beginnen met het aanleggen van je tuin. Daarbij heb je verschillende hulpmaterialen en montagematerialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan worteldoek voor onder je bodembedekking maar ook een goed veiligheidsmes om het mee op maat te snijden.


Download onze gratis stappenplannen

Heb je hulp nodig bij het aanleggen van je tuin? Ontdek hoe je de verschillende onderdelen van je tuin aanlegt met de volgende stappenplannen:

Nog niet gevonden wat je zocht? Ontdek alles over de tuin, tuinmaterialen en tuin ideeën! Of lees meer over de verschillende soorten buitenruimte wanneer je geen tuin hebt, maar bijvoorbeeld wel een dakterras of balkon.

Tuin ideeën


Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14100 reviews.