Tips voor het inrichten van je tuin
Het inrichten van je tuin is flink project maar een enorme verbetering van je woning. Je moet met veel aspecten rekening houden, zoals een terras, de groenvoorziening, verlichting en eventueel een apart zitgedeelte. Ook de oppervlakte van je tuin is belangrijk voor de mogelijkheden die hebt voor je buitenruimte. Op deze pagina kun je ideeën opdoen en besteden we extra aandacht aan het inrichten van een kleine tuin, aangezien veel nieuwbouwhuizen tegenwoordig kleinere tuinen hebben.
Op deze pagina vind je meer informatie over:
Ideeën voor iedere tuin
Voor het aanleggen of verbouwen van je tuin is een goed plan nodig. En dat plan baseer je natuurlijk op je wensen en een daarbij behorend tuinconcept. Nu volgen er een aantal tuin ideeën voor de verschillende onderdelen in de tuin.
Niveauverschillen
Door hoogteverschillen in je tuin aan te brengen lijkt je tuin als snel een stuk groter omdat je niet in één keer de hele tuin ziet. Door je planten op deze hoogtes te zetten hoef je ook geen plantenpotten op de grond te zetten en hou je meer vloeroppervlak over. Je creëert niveauverschillen in je tuin door:
- Een trap aan te leggen. Denk eraan dat het hoogteverschil voor een traptrede niet meer dan 20 cm mag zijn.
- L-elementen. De lange, dichte kant vormt een muurtje en daarachter kun je de grond ophogen met aarde of een ander opvulmateriaal.
- Talud. Een talud is een klein grasheuveltje. Let er wel op dat de hellingshoek niet groter is dan 35% anders wordt maaien lastig.
Verlichting
Op lekkere zomeravonden wil je ook nadat de zon ondergaat nog lekker in de tuin kunnen blijven zitten. En dan doet de verlichting veel voor de sfeer. Een vuurkorf geeft een extra dimensie door de vlammen waar je naar kunt kijken. Maar al het licht op één punt betekent ook dat je donkere hoeken krijgt in de tuin. Dat los je op met tuinlampen of spotjes. Tuinlampen hangen vaak aan de muur of de schutting terwijl spots van onder af licht omhoog stralen.
Bodembedekking
Je kunt met verschillende soorten bodembedekking werken in je tuin. Veel mensen willen een terras in de tuin en kiezen daar tegels voor. Met bijvoorbeeld grind kun je een strakke afscheiding maken tussen je terras en de rest van je tuin. Of een looppad maken door je grasveld heen. Werk je met niveauverschillen dan kun je ieder niveau een eigen uitstraling geven met bijvoorbeeld, gras, tegels, grind en houtsnippers.
De lijnen in je tuin
De belijning van je tuin bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Een strakke tuin heeft vooral rechte lijnen. Dat effect krijg je met grote, vierkante tegels op het terras, een strakke bordes langs de begroeiing en rechthoekige grasvelden. Bij Chinese en Japanse tuinen is asymmetrie juist belangrijk. Een kronkelig pad met grote, ongelijke tegels, een fontein, en oneven beplanting geven je dit effect.
Onderhoudsvriendelijke planten en toebehoren
Wat groen in je tuin zien er leuk uit, is goed voor de bodem en de tuin warmt bovendien minder snel op. Een tuin met alleen betegeling absorbeert veel warmte waardoor het in de zomer al snel onaangenaam warm wordt. Niet iedereen heeft groene vingers of zin om veel in de tuin bezig te zijn. Kies dan voor planten die je tuin wel een mooie uitstraling geven maar niet veel onderhoud nodig hebben zoals:
Varens. Een varen heeft regelmatig water nodig, zeker op een zonrijke plek. Daar krijg je wel voor terug dat je varens zowel in de schaduw als in de zon kunt zetten. En dankzij de grote bladeren krijgt onkruid weinig kans om zich tussen de planten te vestigen. En dat betekent minder schoffelen!
Bamboe. Dit is een veel gebruikte plant als tuinafscheiding. Het groeit snel en blijft het hele jaar door groen. Let wel op de soort bamboe die je koopt. Juist omdat het zo snel groeit kan het gaan woekeren. Met Fargesia bamboe heb je dit probleem niet.
Ooievaarsbek. Dit plantje met zijn mooie paarse bloemen geeft je tuin extra kleur. Daarbij trekt het nuttige insecten zoals vlinders aan terwijl het vervelende insecten zoals muggen juist afschrikt. En ook als deze planten minder water krijgen blijven ze onder de grond gewoon leven en komen ze weer op wanneer er voldoende water beschikbaar is.
Kleine tuin
En dan nu, zoals beloofd, wat extra tuin ideeën voor kleinere tuinen. We hebben het al kort gehad over hoe niveauverschillen een tuin groter kunnen laten lijken. Een zitkuil is een leuke en originele manier om het maximale uit je ruimte te halen. Wil je vooral meer groen in je tuin, dan is verticaal tuinieren dé manier om dit te doen.
Zitkuil
Veel mensen hebben de neiging om bij hoogteverschillen in de hoogte te werken. En dat terwijl je natuurlijk ook met diepte kunt werken. Een zitkuil bijvoorbeeld is een hele leuke manier om een gezellige lounge plek te creëren met veel privacy. Een zitkuil is eigenlijk een verlaagd terras. De rest van de tuin komt dus hoger te liggen dan het lounge gedeelte. Hou hier rekening mee door een goede afvoer aan te leggen voor regenwater zodat je terras niet blank komt te staan.
Verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren is hot! Zeker wanneer je tuin wat kleiner is en je minder ruimte op de grond hebt kun je de muren of de schutting van je tuin gebruiken. Ook bij het inrichten van een balkon of dakterras is verticaal tuinieren ideaal! Bij verticaal tuinieren leg je als het ware een tuin aan zoals je dat op de grond zou doen maar in plaats daarvan hang je de planten in zakken of potten aan de wand. Het is ook mogelijk om van hout zoals oude pallets een plantenbak te maken waarmee je verticaal kunt tuinieren. Gebruik het stappenplan van Vendrig Packaging en bouw je eigen verticale pallettuin!
Deze manier van tuinieren is niet alleen efficiënter voor je ruimte maar het is ook prettiger voor je rug! Er zijn verschillende verticale tuinsystemen verkrijgbaar met bijvoorbeeld plantenzakken of –potten waarmee je in de hoogte kunt werken. Ook hangende plantenpotten zijn populair.
Meer tips over het inrichten van andere soorten buitenruimte?