Soorten buitenruimte

Voordat je kunt beginnen met het indelen van je buitenruimte is het belangrijk om eerst eens goed naar buiten te kijken. Wat voor buitenruimte heb je eigenlijk? Is het een balkon, een dakterras of een tuin? Of misschien zelfs iets heel anders, zoals een binnenplaats? De oppervlakte en indeling van je buitenruimte bepaalt in hoge mate hoe je deze in kunt richten. Daarbij kunnen ook restricties, voorschriften en vergunningen een rol spelen. Om je te helpen bij het maken van je keuze vind je hier verschillende tips en aandachtspunten voor het inrichten van je buitenruimte.  

Op deze pagina vind je meer informatie over:


De meest voorkomende soorten buitenruimte

Laten we beginnen met een korte beschrijving van de meest voorkomende soorten buitenruimte. Aangezien de meeste mensen in de stad wonen en met de komst van urban planning de buitenruimtes steeds compacter worden, is het belangrijk om creatief met je ruimte om te gaan. Dus laten we eens kijken wat we achter, op of naast woningen tegenkomen.

Tuin

Natuurlijk staat de tuin bovenaan in het lijstje van buitenruimtes. Maar liefst 95% van de eengezinswoningen in Nederland beschikt over een tuin. Bij meergezinswoningen, zoals een appartementencomplex neemt dit percentage wel drastisch af. Ongeveer 15% van dit type woningen heeft een tuin. De rest heeft, voor de hand liggend, een balkon of geen buitenruimte.

Opvallend is de ontwikkeling van de tuin is dat ze steeds kleiner worden. Momenteel is de gemiddelde oppervlakte van een tuin 125 m2 (voor- en achtertuin) maar dit is behoorlijk aan het krimpen. Nieuwbouwwoningen hebben een tuin van gemiddeld 80 m2. Dat heeft te maken met het zogenoemde uitbouwprincipe, waarbij tuinoppervlakte wordt opgeofferd voor woonruimte. Zo zijn rijtjeshuizen gegroeid naar een gemiddelde van 128 m2 en met name appartementen zijn flink in oppervlakte gegroeid.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin?

Praktische tips voor het aanleggen van de tuin

Stadstuin

De stadstuin is gemiddeld een stuk kleiner dan een reguliere tuin, vaak niet groter dan 25 tot 30 m2. Een ander belangrijk verschil met tuinen in de buitenwijken en op het platteland is dat privacy in een stadstuin extra belangrijk is. Er zijn veel omwonenden op verschillende etages dus de inkijk is behoorlijk. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte wordt er vaak in hoogte gewerkt.

Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina met tuin tips.

Tuintips

Balkon

De meeste appartementen hebben een balkon. Sommige zijn niet groter dan een 1 of 2 m2 maar dat kan oplopen tot 15m2. Op een groter balkon kun je een tuinset kwijt maar ook met een kleiner balkon kun je een hoop leuke dingen doen. Van verticaal tuinieren tot decoratie en zelfs bestrating.

Lees alles over het inrichten van je balkon op onze pagina met balkontips.

Balkontips

Dakterras

In veel binnensteden vind je dakterrassen op flatgebouwen en bijvoorbeeld op het achterhuis wanneer een pand particulier wordt verhuurd. De meeste dakterrassen hebben een deck van houten planken maar er zijn verschillende andere mogelijkheden.

Benieuwd? Lees alles over het dakterras!

Alles over het dakterras

Aparte buitenruimtes

Niet ieder huis heeft een tuin, balkon of dakterras. Ongeveer 8% van de woningen in Nederland heeft helemaal geen buitenruimte en nog eens 8% heeft een andere soort buitenruimte. We noemen de twee meest voorkomende.

Binnenplaats

Een binnenplaats wordt vaak ingericht als patiotuin. Je vindt ze vaak in oude steden toen ze dienstdeden als paardenstal of voor buitenopslag voor cafés en herbergen. Tegenwoordig worden deze binnenplaatsen steeds vaker gebruikt als tuin. Een binnenplaats tuin is aan alle kanten omgeven door muren en dat betekent dat je creatief kunt zijn met verticaal tuinieren en klimplanten.

Moestuin

De moestuin is een eeuwenoud concept. De eerst boeren verbouwden al gewassen op een kleine lap grond aan hun huis. Na de industriële revolutie en de daarbij horende massaproductie van voedsel is de moestuin naar de achtergrond verdwenen omdat mensen hun tuin meer zagen als een plek om te recreëren. Sinds een aantal jaar is de moestuin weer terug! Veel mensen zien het kweken van groenten en fruit als leuke hobby. Een moestuin inrichten vraagt om goede planning en de juiste materialen.

Klaar om met jouw moestuin te beginnen? Ontdek wat je nodig hebt!

Meer informatie over de tuin?


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14231 reviews.