Tuinonderhoud van A tot Z

Iedere tuin heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig. Hier kun je iemand voor inhuren maar veel mensen doen het liever zelf. Dat scheelt in de kosten maar het is voor veel mensen ook een ontspannende hobby. Wat je reden ook is, het resultaat is altijd een mooie tuin waarin je weer lekker tot rust kunt komen. Gebruik de informatie op deze pagina als leidraad bij het onderhoud van je tuin. Lekker makkelijk en het scheelt je een hoop tijd!

Vind snel de informatie die je zoekt via het onderstaande menu:

De overweging: zelf je tuin onderhouden of uitbesteden?

Je begint je zoektocht naar meer informatie over het onderhouden van je tuin met het uitbesteden met een vraag. Is het voordeliger om je tuin zelf te onderhouden wanneer je kijkt naar de moeite die je ervoor moet doen? Hieronder een aantal overwegingen die je keuze kunnen beïnvloeden:

  • Hoe vaak moet je tuin onderhouden worden? En hoeveel tijd kost je dit per keer? Sommige tuinen hoef je maar één of twee keer per seizoen te onderhouden terwijl andere ieder seizoen meerdere keren onderhoud nodig hebben. Gemiddeld is een hovenier rond de vier uur per onderhoudsbeurt bezig. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je tuin en wat er moet gebeuren.
  • Voor een hovenier betaal je tussen de €25 en de €50 per uur
  • Zelf je tuin onderhouden is goed voor je gezondheid. Je bent lekker buiten bezig en veel in beweging.
  • Zelf het tuin onderhoud doen geeft je een goed gevoel en een mooi resultaat om op terug te kijken.

Wanneer je tuin onderhouden?

Of je het onderhoud van je tuin nu uitbesteedt of zelf doet, de vraag wanneer je tuin onderhoud nodig heeft blijft staan. Het antwoord? Eigenlijk moet er ieder seizoen wel iets gebeuren. Zelfs een tuin met vooral tegels en weinig andere zaken die onderhoud nodig hebben, moet je onkruid verwijderen, de tuin aanvegen en aanslag verwijderen. Met dit soort tuinen ben je wel met een uurtje of twee klaar. Een tuin met veel beplanting kost aanzienlijk meer tijd om dat je moet snoeien, maaien en dood materiaal weg moet harken. Wanneer je dit periodiek doet voorkom je dat de klusjes zich opstapelen en steeds meer tijd in beslag nemen.

Je tuin onderhouden: van boven naar beneden

Dan nu het onderhoud zelf, hoe begin je? Het makkelijkste is om zo hoog mogelijk te beginnen. Dat betekent het snoeien van bomen en planten maar denk bijvoorbeeld ook aan het vervangen of beitsen van schuttingplanken of het herstellen van het dak van de schuur of garage na een herfst of winter met veel heftig weer.

Werk je daarna een weg omlaag naar je laag groeiende planten, de bodembedekking en het terras. Zo kun je alle rommel in één keer opruimen en ligt je tuin er weer netjes bij. Lees verder en kom erachter hoe je de bodem van je tuin, het terras en de bodem zo goed mogelijk verzorgt.

Verzorgen van bomen en planten

Snoeien, wanneer doe je dat nu eigenlijk? Iedereen heeft wel een verhaal van een mooie plant of boom die naar de Filistijnen is gegaan nadat je hem hebt gesnoeid. Snoeien valt ook niet mee, iedere soort plant heeft weer zijn eigen gebruiksaanwijzing en omstandigheden waaronder de plant of boom optimaal presteert. Win daarom altijd meer informatie in bij het tuincentrum waar je de planten koopt of zoek de snoeivoorwaarden per plant op internet op.

Snoeien

Natuurlijk is snoeien niet het enige dat je doet om bomen en planten te verzorgen. Ook het verwijderen van dood materiaal op de grond en het geven van de juiste voeding is belangrijk. Dus laten we daar eens wat dieper in duiken.

Verrijking en verzorging van de bodem

 Bij het onderhoud van de bodem is het juiste evenwicht vinden belangrijk. Aan de ene kant wil je een rijke grond met voldoende voedingsstoffen, aan de andere kant wil je onkruid niet teveel kans geven of je tuin laten verwilderen.

Het toevoegen van grondstoffen aan de bodem moet dan ook met mate gebeuren. Je hebt de keuze uit:

Een composthoop. Door je eigen groente, fruit en tuinafval de composteren creëer je een voedingsrijke toevoeging voor de bodem in je tuin. Voorwaarde is wel dat je de compostbak voldoende laat doorluchten, dat er zoveel mogelijk variatie in plantaardige materialen is en dat het materiaal voldoende vochtig is. Nadeel van een composthoop is wel dat een open bak vliegen en ander ongedierte aan kan trekken.

Composthoop

Kalk strooien. Om de PH-waarde, of zuurtegraad van de bodem op peil te houden kun je kalk strooien. Onder invloed van het weer kan de bodem gaan verzuren waardoor planten niet goed kunnen groeien. Een ander voordeel van kalk is dat je meteen calcium en magnesium aan de bodem toevoegt. Let wel op, er zijn ook planten die juist van een zure grond houden. Denk aan rododendrons  en heideplanten. 

Kalk strooien

(organische) Meststoffen. Met organische meststoffen zorg je voor voeding die planten geleidelijk op kunnen nemen. De meststof wordt namelijk eerst afgebroken tot mineralen die in de bodem zakken. Daarna nemen verschillende planten de mineralen die zo nodig hebben tot zich.

Organische meststoffen

Onderhoud van het terras

Voor het onderhoud van je terras heb je een goede terrasreiniger nodig. Door de tegels regelmatig even aan te vegen en af te doen met een schoonmaakmiddel heb je zelfs kans dat er helemaal geen aanslag op je tegels komt. Met een voegenkrabber haal je het onkruid uit de naden tussen de tegels. Je kunt ook eerst een worteldoek neerleggen voordat je hier tegels overheen legt. Dat beschermt je terras tegen onkruid van onderaf. Dat betekent niet dat je helemaal geen onkruid meer krijgt want veel zaden worden vanuit de lucht aangevoerd en ontkiemen boven de grond. Lees ook meer over de afmetingen van het worteldoek dat je nodig hebt.

Leg een voorraad haardhout aan

De herfst en de winter zijn ideale seizoenen om een voorraad haardhout aan te leggen. Wanneer het voorjaar weer begint en mensen in de tuin gaan zitten is de prijs van brandhout een stuk hoger. Als je de ruimte en de mogelijkheden om haardhout goed op te slaan hebt, is het aan te raden om je voorraad op tijd aan te leggen.

Haardhout

 

Meer handige tuininformatie


Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14351 reviews.