Haardhout opslaan

Moet je haardhout altijd droog opslaan? En hoe belangrijk is de wind bij het drogen van je houtblokken? Hoe voorkom je dat ongedierte zich gaat nestelen in je stapel haardhout? En wat is de makkelijkste manier van stapelen? En hoe lang moet je de gekloofde blokken eigenlijk laten liggen voordat ze als haardhout kunnen worden gebruikt? Het opslaan van haardhout is ingewikkelder dan een paar houtblokken onder een afdak in de hoek van je tuin gooien. Op deze pagina geven we antwoord op veel gestelde vragen over de opslag van haardhout.

Hoe ziet een goede opslag eruit?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je het hout onder een afdak legt zodat het niet nat kan regenen. Veel mensen gebruiken hier hun garage of schuur voor, of bouwen een kleine overkapping. Heb je niet zoveel ruimte en wil je met lekker weer je hele tuin kunnen gebruiken? Leg de stapel dan onder een stevig, waterdicht en uv-bestendig afdekzeil. Zorg er echter wel voor dat het hout kan ademen en dat de wind door de stapel kan waaien. Dat zorgt er namelijk voor dat het hout sneller droogt en dat voorkomt schimmel. Voor het gemak kies je een opslagplek die je vanuit huis makkelijk kunt bereiken.

Hoe voorkom je dat ongedierte zich tussen het haardhout nestelt?

Hout dat snel droogt trekt minder schimmel en minder ongedierte aan. Het drogen van het hout is dus niet alleen belangrijk voor het aankrijgen van je haardvuur maar ook om ongewenste gasten als pissebedden, boktorren en stofluizen buiten de deur te houden. Heb je de mogelijkheid om het haardhout 30 tot 50 cm boven de grond op te slaan? Dan is het risico op ratten of muizen een stuk kleiner.

Wanneer je hout in huis haalt is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en leg hout het liefst zo kort mogelijk binnen dan is de kans op ongedierte in huis het kleinst. Als je toch meerdere houtblokken tegelijk naar binnen wilt halen, gebruik dan een netzak. Die zijn doorzichtig en de mazen zorgen ervoor dat beestjes zich moeilijk kunnen vestigen.

Wat is de beste manier om houtblokken te stapelen?

Om een ‘handelbare’ houtstapel te krijgen is het aan te raden om de blokken maximaal drie lengtes diep te leggen. Leg de volgende laag er dwars op en bouw zo door tot je ongeveer een meter hoog bent. Daarna gebruik je houten latten over de gehele lengte voor meer stevigheid. Daarna kun je op dezelfde manier verder stapelen tot je ongeveer op ooghoogte bent.

Is je stapel klaar? Dek het dan alleen aan de bovenkant af met stevig afdekzeil en hou de zijkanten open zodat de wind vrij spel heeft. Met grondpennen, S-haken of kabelbinders hou je het zeil op zijn plaats.

Haardhout afdekzeil


Ben je ook nog op zoek naar de beste kloofbijl, -hamer of -machine?

Bekijk alle houtklovers

 

Hoe lang moet hout drogen voordat je het als haardhout kunt gebruiken?

Mits je het hout goed laat drogen heeft vers hout ongeveer 2 jaar nodig om gebruikt te kunnen worden als haardhout. Vers gekapt hout heeft namelijk een vochtpercentage van ongeveer 50%. Na een jaar is dit afgenomen tot ongeveer 30%. Het hout brandt dan al wel maar je krijgt wel last van veel rookontwikkeling. Pas wanneer het vochtpercentage tot onder de 20% is gezakt kun je de houtblokken gebruiken als haardhout. Hou hier dus ook rekening meer wanneer je een plek kiest voor het opslaan van het hout. Die stapel blijft minimaal twee jaar liggen.


Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13913 reviews.