Welk haardhout ga jij stoken?
Wat is nu eigenlijk het beste haardhout om te stoken? Dat ligt aan het doel dat je ermee hebt. Opstoken natuurlijk, maar vind je de warmte vooral belangrijk? Of weinig rookontwikkeling? Of wil je vooral een vuur dat lekker lang brandt? En dan ligt het er nog aan hoe je het hout gaat verstoken. In de vuurkorf buiten? In een gesloten binnenkachel? Genoeg vragen dus die bepalen welke houtsoort het meest geschikt is. Op deze pagina vergelijken we verschillende soorten haardhout zodat jij de houtsoort kiest die het meest geschikt is.
Op deze pagina vind je:
- Een overzicht van haardhout soorten
- Welk hout is ongeschikt om mee te stoken?
- Kies altijd voor gedroogd hout
Een overzicht van haardhout soorten
Om je een goed beeld te geven van de soorten haardhout benoemen we hier de meest voorkomende soorten, samen met een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:
Eikenhout
- Hardhoutsoort
- Brandt lang en langzaam
- Geschikt voor rendement stoken
- Moeilijker om aan te krijgen
- Dankzij de tannine in het hout vervuilen rookkanalen sneller
Beukenhout
- Hardhoutsoort
- Mooie vlammen met veel warmte
- Brandt lang
- Geschikt voor iedere soort kachel of vuurkorf
- Moeilijker om aan te krijgen
Essenhout
- Hardhoutsoort
- Mooie vlammen met veel warmte
- Wordt veel gebruikt voor grotere open haarden
- Unieke geur
Elzenhout
- Zacht hout
- Brandt snel en geeft snel warmte af
- Mooie vlammen
- Wordt vooral binnen gebruikt om kamers snel op te warmen
alle deze soorten haardhout zijn eenvoudig online te bestellen bij de specialist. Voor de netzakken en andere benodigdheden kun je terecht bij Vendrig Packaging!
Welk hout is ongeschikt om mee te stoken?
Het spreekt voor zich datje behandeld hout niet moet verbranden. De chemicaliën in beits, verf en spaanplaat komen bij het verbranden in de lucht en leveren een gevaar op voor de gezondheid. Daarnaast stinkt het vaak verschrikkelijk.
Maar sommige onbewerkte houtsoorten zijn ook niet geschikt als brandhout. Bij het vergelijken van haardhout kom je wellicht ook populieren- of esdoornhout tegen. Deze houtsoorten zijn minder geschikt om te verbranden omdat ze behoorlijk scherp ruiken. Ook naaldhout wordt niet vaak gebruikt omdat het te snel opbrandt. Bovendien bevat naaldhout veel hars en dat verstopt de schoorsteen veel sneller.
Kies altijd voor gedroogd hout
Dit lijkt weer een open deur. Natuurlijk moet je hout droog zijn anders brandt het niet toch? Klopt als een bus maar het is toch niet zo simpel als het lijkt. Hout kan op het eerste gezicht droog lijken maar zodra het begint te branden rookt het als een gek. Dat komt omdat het hout ook van binnen droog moet zijn. Pas gekapt hout heeft nog een vochtigheidspercentage van ongeveer 50%. Echt ‘droog’ hout bevat maximaal 25% vocht. Des te minder vocht het hout bevat des te schoner het verbrandt. Oftewel, des te minder rookontwikkeling. Wil je echt zo min mogelijk rook? Kies dan voor ovengedroogd hout. Dit hout bevat nog maar 15% vocht. Om haardhout droog te bewaren heb je een overkapping of schuur nodig. Hou hier rekening mee bij het aanleggen van de tuin.