Hout kloven

Het kloven van hout is zelfs met de juiste materialen een inspannende bezigheid. Zeker bij grote houtblokken of een grote hoeveelheid hout die je moet kloven zijn tips die het werk makkelijker maken meer dan welkom. Klaar voor? Daar gaan we! Gebruik het onderstaande menu om snel naar een specifiek gedeelte op de pagina te gaan:

Let op je rug en de rest van je lichaam

Je hebt maar één rug en één lichaam dus pas op je houding bij het kloven van hout. Je kunt ook een kloofmachine gebruiken hoewel veel elektrisch aangedreven houtklovers vrij duur zijn en de resultaten zijn wisselend. Een manuele kloofmachine is voor kleinere houtblokken wellicht een betere oplossing. Een zogenaamde Smart Splitter splijt het houtblok dankzij het gewicht dat je op het mes laat vallen. Je klieft moeiteloos en zonder je rug of je schouders teveel te belasten.

BREAK

Kies een logische plek

Een andere manier om je lijf te sparen en veilig te werken is door een logische plek te kiezen. Zo kloof je bijvoorbeeld het liefst bij de stapel hout zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen. Zet ook meteen een kruiwagen neer die je meteen naar de houtopslag kunt rijden wanneer deze vol zit. Scheelt weer een keer bukken! Vergeet overigens niet om netzakken te bestellen en te vullen zodat je daarna makkelijk hout vanuit de opslag naar de vuurplaats kunt dragen.

Denk aan je veiligheid!

Of je nu een automatische of een handmatige houtklover, bijl of kloofhamer gebruikt, het blijft een scherp voorwerp dat met kracht op en neer beweegt. Daarnaast kunnen er houtsplinters weg springen en als je niet gewend bent om een hakbijl te hanteren krijg je al snel blaren. Denk aan je veiligheid en die van de mensen om je heen door de juiste beschermingsmaterialen aan te schaffen.

Zo kies je de juiste houtklover

De juiste houtklover voor het soort hout dat je wilt kloven maakt je werk stukken makkelijker. Daarom hier een kort overzicht van de mogelijkheden voor (manuele) kloofmachines en waar iedere houtklover het best voor geschikt is.

Houtklover

Eigenschappen

Geschikt voor

Kloofbijl

Met twee handen te bedienen
Kop van max. 1.5 kg
Lange steel van 64 cm tm 100 cm

Haardhout blokken kloven

Kloofhamer

Met twee handen te bedienen
Kop van max. 2 kg
Lange steel van 64 cm tm 100 cm
Een brede platte achterkant om met een hamer verder in het hout te slaan

Grotere houtblokken

Smart Splitter

Te bevestigen op het kloofblok
Langs de geleidingsstang laat je een gewicht op het mes vallen

 

Grote hoeveelheden klein hout. Aanmaakhoutjes bijvoorbeeld


<schema houtklovers toevoegen>

Direct bestellen


Klooftips

Een goede voorbereiding is het halve werk maar vroeg of laat is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met kloven. De volgende tips maken het splijten van de houtblokken net even wat makkelijker.

  • Houtblokken laten zich makkelijker kloven dan gedroogd hout. De vezels in het hout worden tijdens het droogproces in ongeveer een week erg taai.
  • Werk slimmer, niet harder. Sommige houtblokken zijn al klein genoeg en hoef je helemaal niet te kloven. Hou een ondergrens van ongeveer 10 cm diameter aan.
  • Leer jezelf een routine aan. Pak bijvoorbeeld steeds met dezelfde hand een nieuw blok om te kloven en kloof ieder blok op dezelfde manier. Na een paar keer zal je merken dat het werk een stuk sneller gaat!


Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14352 reviews.