Hout kloven
Het kloven van hout is zelfs met de juiste materialen een inspannende bezigheid. Zeker bij grote houtblokken of een grote hoeveelheid hout die je moet kloven zijn tips die het werk makkelijker maken meer dan welkom. Klaar voor? Daar gaan we! Gebruik het onderstaande menu om snel naar een specifiek gedeelte op de pagina te gaan:
- Denk om je houding
- Kies een logische plek
- Denk aan je veiligheid!
- Kies de juiste houtklover
- Direct bestellen
- Klooftips
Let op je rug en de rest van je lichaam
Je hebt maar één rug en één lichaam dus pas op je houding bij het kloven van hout. Je kunt ook een kloofmachine gebruiken hoewel veel elektrisch aangedreven houtklovers vrij duur zijn en de resultaten zijn wisselend. Een manuele kloofmachine is voor kleinere houtblokken wellicht een betere oplossing. Een zogenaamde Smart Splitter splijt het houtblok dankzij het gewicht dat je op het mes laat vallen. Je klieft moeiteloos en zonder je rug of je schouders teveel te belasten.
BREAK
Kies een logische plek
Een andere manier om je lijf te sparen en veilig te werken is door een logische plek te kiezen. Zo kloof je bijvoorbeeld het liefst bij de stapel hout zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen. Zet ook meteen een kruiwagen neer die je meteen naar de houtopslag kunt rijden wanneer deze vol zit. Scheelt weer een keer bukken! Vergeet overigens niet om netzakken te bestellen en te vullen zodat je daarna makkelijk hout vanuit de opslag naar de vuurplaats kunt dragen.
Denk aan je veiligheid!
Of je nu een automatische of een handmatige houtklover, bijl of kloofhamer gebruikt, het blijft een scherp voorwerp dat met kracht op en neer beweegt. Daarnaast kunnen er houtsplinters weg springen en als je niet gewend bent om een hakbijl te hanteren krijg je al snel blaren. Denk aan je veiligheid en die van de mensen om je heen door de juiste beschermingsmaterialen aan te schaffen.
Zo kies je de juiste houtklover
De juiste houtklover voor het soort hout dat je wilt kloven maakt je werk stukken makkelijker. Daarom hier een kort overzicht van de mogelijkheden voor (manuele) kloofmachines en waar iedere houtklover het best voor geschikt is.
Houtklover | Eigenschappen | Geschikt voor |
Kloofbijl | Met twee handen te bedienen | Haardhout blokken kloven |
Kloofhamer | Met twee handen te bedienen | Grotere houtblokken |
Smart Splitter | Te bevestigen op het kloofblok
| Grote hoeveelheden klein hout. Aanmaakhoutjes bijvoorbeeld |
<schema houtklovers toevoegen>
Direct bestellen
Klooftips
Een goede voorbereiding is het halve werk maar vroeg of laat is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met kloven. De volgende tips maken het splijten van de houtblokken net even wat makkelijker.
- Houtblokken laten zich makkelijker kloven dan gedroogd hout. De vezels in het hout worden tijdens het droogproces in ongeveer een week erg taai.
- Werk slimmer, niet harder. Sommige houtblokken zijn al klein genoeg en hoef je helemaal niet te kloven. Hou een ondergrens van ongeveer 10 cm diameter aan.
- Leer jezelf een routine aan. Pak bijvoorbeeld steeds met dezelfde hand een nieuw blok om te kloven en kloof ieder blok op dezelfde manier. Na een paar keer zal je merken dat het werk een stuk sneller gaat!
- Soorten buitenruimte
- Voorbereiding tuin aanleggen
- Tips opknappen tuin
- Tuin onderhoud
- Tuin opruimen
- Buitenopslag tuinmaterialen
- Haardhout kiezen
- Tuintips
- Balkontips
- Dakterras aanleggen en inrichten
- Moestuin aanleggen
- Haardhout opslaan
- Tuin winterklaar maken
- Tuin onderhouden bij droogte
Go back to Tuin ideeën