Tuin opruimen
Wanneer de zomer voorbij is en het wordt echt te koud om in de tuin te zitten, is het een perfect moment om deze op te ruimen. Het opruimen van je tuin voorkomt schade aan planten en materialen en bovendien ligt je tuin er ook in de koudere maanden netjes verzorgd bij. Met de informatie op deze pagina zorg je ervoor dat je tuin er netjes bijligt, bespaar je tijd en zorg je dat je juiste materialen in huis hebt om al het afval netjes te verwerken.
Navigeer snel naar de verschillende onderdelen op deze pagina via het onderstaande menu:
- Wat moet er gebeuren?
- Onmisbare producten bij het opruimen van je tuin
- Je terras opruimen
- De planten winterklaar maken
- Wat doe je met tuinafval?
Wat moet er gebeuren?
Kijk allereerst eens goed naar buiten. Wat moet er allemaal gebeuren? Heb je een terras, en zo ja, heb je daar bijvoorbeeld planten in potten op staan? Heb je bomen in de tuin staan die gesnoeid moeten worden? Staat je tuinmeubilair het hele jaar buiten of zet je dit in de winter in de schuur of de garage? En wat doe je met de rommel na het opruimen? We leggen het je stap voor stap uit.
Onmisbare producten bij het opruimen van je tuin
Je terras opruimen
Na verloop van tijd vormt zich groene aanslag op je terrastegels. Dat is niet alleen lelijk maar het wordt ook spekglad wanneer het regent, met alle risico’s van dien. Groene aanslag is een verzameling van mossen en algen die zich beginnen te vormen wanneer het in de herfst vaker regent, de grond vochtiger wordt en de zon zich minder vaak laat zien.
Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen op de markt die groene aanslag verwijderen. Probeer de zwaar chemische middelen te vermijden. Die maken vaak meer kapot dan je lief is. Pas ook op met een hogedrukspuit op stenen. De sterke waterstraal kan poreuze stenen beschadigen waardoor er juist ruimte ontstaat voor nog meer groene aanslag.
Zorg dat je tuin schoon geveegd is en schrob de tegels met een biologisch schoonmaakmiddel zoals Floramix. Nog een gouwe ouwe tip voor je: bewaar het kookvocht als je aardappelen eet. In dit kookvocht zitten enzymen die funest zijn voor de algen en mossen die je tegels verkleuren!
De planten winterklaar maken
Ken je de uitspraak snoeien doet bloeien? Het is één van de maatregelen die je neemt bij het opruimen van je tuin. De planten zijn inmiddels grotendeels uitgebloeid en dat betekent dat je uitgebloeide bloemen en dode takken kunt verwijderen. Laat de bladeren wel zoveel mogelijk zitten, die beschermen de plant namelijk tegen vorst. Heb je dieren in de tuin? Bescherm je bomen dan bijvoorbeeld met schapengaas of wikkel jute om de bast van de boom om aanvreten en vorstschade te voorkomen.
Heb je de mogelijkheid om je tuinmeubels binnen op te slaan? Doe dat dan vooral. Binnen opgeslagen spullen zijn uiteraard niet gevoelig voor de invloeden van weer en wind. Een goed afdekzeil is dan voldoende om je tuinmeubels te beschermen tegen andere beschadigingen, stof en vuiligheid.
Moet je de tuinmeubels daarentegen het hele jaar buiten laten staan? Dan hebben je tuinmeubels wellicht wat meer werk nodig. Houten meubels moeten vaak in de verf of de beits gezet worden. Dek ook in dit geval de tuinmeubels af maar dan met een dikker afdekzeil met UV-bescherming. Een afdekzeil met aluminium ogen is ook aan te raden zodat je de tuinmeubels goed vast kunt zetten. Dat voorkomt dat ze bij een storm door de tuin vliegen en veel schade aanrichten.
Wat doe je met tuinafval?
De hoeveelheid tuinafval kan bij het opruimen van je tuin flink oplopen. Zorg daarom voor voldoende afvalzakken waarmee je het snoeiafval kunt verzamelen. Heb je daarnaast ook zaken verbouwd? Dan heb je wellicht ook puinzakken nodig om bouwafval in kwijt te kunnen. Deze kun je vervolgens afvoeren in een aanhanger. Vergeet niet om een aanhangernet te gebruiken wanneer er veel losse stukken tussen zitten.
- Netzakken
- Plastic afvalzakken
- Puinzakken
- Aanhangernetten
- Afdekzeilen
- Tuinmaterialen
- Aanhangernetten
- Afzetgaas en grondpennen
- Soorten buitenruimte
- Voorbereiding tuin aanleggen
- Tips opknappen tuin
- Tuin onderhoud
- Buitenopslag tuinmaterialen
- Haardhout kiezen
- Tuintips
- Balkontips
- Dakterras aanleggen en inrichten
- Moestuin aanleggen
- Haardhout opslaan
- Tuin winterklaar maken
- Tuin onderhouden bij droogte
Go back to Tuin ideeën