Tuin onderhouden bij droogte

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat we in de zomer steeds vaker met langer aangesloten periodes van droogte te maken krijgen. En dan wordt het extra lastig om je tuin netjes en in leven te houden. Daarom krijg je op deze pagina een aantal handige tips waarmee je jouw tuin de hele zomer gezond en netjes houdt. Gebruik het onderstaande menu om snel naar het deel van de pagina te navigeren waar je meer over wilt weten.

Of bestel meteen de materialen die je nodig hebt!


De wind is niet je vriend

Bij langdurige droogte en zeker wanneer er veel zon staat moet je oppassen dat planten niet uitdrogen. Planten verdampen snel vocht en kunnen geen nieuw water uit de uitgedroogde bodem halen. Je zou denken dat een windje dan verkoeling biedt. Helaas zorgt wind er juist voor dat de bodem nog sneller uitdroogt. Een haag is een leuke groene oplossing om de wind te breken en biedt daarnaast ook schaduw voor de planten. Heb je hier geen ruimte voor? Zet dan tuinschermen neer of maak deze zelf met hout en jute.

Creëer leuke schaduwplekjes

De beste manier om schaduw in je tuin te creëren is door één of meerdere bomen te planten. Bomen zorgen niet alleen voor de broodnodige verkoelende schaduw maar hebben nog een ander belangrijk voordeel. Bomen halen hun water dieper uit de grond waardoor de bovenste watervoorraden beschikbaar blijven voor andere planten en bijvoorbeeld het gazon.

Mulchen, mulchen en nog eens mulchen

Mulchen is het toevoegen van organisch materiaal op de bodem. Meestal kun je hier je gewoon je gft afval voor gebruiken. Dan zit de container ook niet zo snel vol. Deze laag met organisch materiaal houdt het vocht beter vast en het vormt een goede voedingsbodem voor wormen en andere diertjes die de grond luchtig houden.

Zorg er wel voor dat je alleen plantaardig restafval gebruikt. Dierlijk afval trekt vliegen en maden aan en die wil je niet in je tuin hebben!

Pas op met water geven

Het is logisch om te denken dat je bij droogte juist water moet geven aan je planten. Maar pas op! Door teveel water te geven worden planten ‘lui’. Juist door ze niet te snel water te geven worden planten gedwongen om zelf op zoek te gaan naar water in de grond, waardoor ze sterke wortels ontwikkelen. Wanneer je planten ’s ochtends voor de ergste warmte al slap hangen is het wel tijd om water te geven. Doe dit nooit in de volle zon want dan kunnen de bladeren verbranden.

Gebruik vliesdoek om je planten te beschermen

Vliesdoek is een licht, waterdoorlatend doek van dun polypropyleen. In de zomer kun je vliesdoek gebruiken om planten af te dekken zodat de zon kwetsbare zaailingen en jonge plantjes niet beschadigt. Vliesdoek zet je eenvoudig vast met grondpennen zodat het niet weg kan waaien. Je kunt het doek ook pas ’s nachts over de planten heen trekken. Dan verzamelt de dauw zich op het doek en kan het er in de ochtend doorheen druppelen zodat je planten water krijgen.

Ben je benieuwd naar onze andere tuintips? Bekijk ze in het menu hiernaast. Of begin met onze tuinideeën pagina voor inspiratie. Succes!

Tuin ideeën


Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14208 reviews.