Beste worteldoek

Je wilt een mooie tuin niet verpest zien door de wildgroei van onkruid en daarom kun je het beste dik worteldoek kopen voor grind, houtsnippers, kiezels en andere halfverhardingen. Nu is er nogal wat discussie over de effectiviteit van worteldoek, dus wat kun je nu het beste doen? Vendrig Packaging legt uit waarom een dik worteldoek het beste geschikt is om je tuin lang netjes en opgeruimd te houden.

Waar of onwaar? Het beste worteldoek bestaat niet want onkruid komt uit de lucht

We vallen meteen met de deur in huis. Wanneer je op internet gaat zoeken naar het beste worteldoek voor in je tuin lees je al snel ervaringen van mensen die dik worteldoek hebben gelegd maar nog steeds last hebben van onkruid. Klopt dit?

In een woord, ja. Zaden van planten verspreiden zicht niet door de grond maar door de lucht. Die zaden ontkiemen tussen tegels en andere bodembedekking en zo heb je al snel weer te maken met onkruid.

Dus worteldoek heeft geen zin?

Als onkruid letterlijk uit de lucht komt vallen heeft worteldoek dan nog wel zin? Ook nu is het antwoord ‘ja’. Er zijn drie goede redenen waarom worteldoek de beste oplossing voor een mooie en nette tuin is.

1.      Worteldoek beschermt je tuin tegen onkruid van onderaf

Hoewel worteldoek niks kan doen tegen de zaden die via de lucht in je tuin terechtkomen, beschermt het wel tegen onkruid van onderaf. Verschillende soorten plantenzaden nestelen zich in de grond en ontkiemen pas na verloop van tijd, waarna ze naar boven groeien. Als het worteldoek dik genoeg is krijgen deze planten geen kans om de oppervlakte te bereiken.

2.      Dik worteldoek houdt het onkruid klein

Ook al worden onkruidzaden via de lucht aangevoerd, het moet nog steeds wortel schieten om te kunnen groeien. Omdat de kleine plantjes de vruchtbare grond onder het doek niet kunnen bereiken blijven ze klein en kun je ze zonder moeite verwijderen.

3.      Worteldoek stabiliseert de ondergrond

Dit heeft niet zozeer met onkruid te maken maar het is wel een nuttige functie van worteldoek. Door dik worteldoek onder je terras te leggen creëer je een groot oppervlak waar de tegels op rusten. Zo neemt de kans op verzakkingen af. Zeker in tuinen met muizen of mollen is het leggen van worteldoek de beste manier om de effecten van een verzakking te minimaliseren. Worteldoek onder stenen leggen kan dus wel degelijk nut hebben!

Wat is dan het beste worteldoek?

Het ligt er een beetje aan wat voor soort tuin je wilt. Een natuurtuin oogt wat wilder en dan is het misschien helemaal niet erg dat bepaald ‘onkruid’, zoals klaprozen, blijft staan. Hou je daarentegen van strak en modern dan wil je alleen de planten in je tuin die je daar zelf neerzet. Dik worteldoek is dan je beste optie. Kijk hiervoor naar het gramsgewicht. Oftewel, het gewicht van de doek per m². Bij Vendrig Packaging heb je bovendien de keuze uit worteldoeken met vaste afmetingen en voor grotere oppervlakken bestel je worteldoek op rol.

Klantenservice
Vendrig-Packaging BV is gecertificeerd door WebwinkelKeur

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13536 reviews.