Stucloper: het ontstaan en gebruik van stucloper

Wanneer je gaat stuken, klussen of schilderen en je wil een vloer of ondergrond beschermen, maak dan gebruik van stucloper. Het is één goedkoopste manieren voor bescherming van de vloer tijdens een verbouwing. Een rol stucloopkarton is dun maar stevig massief karton. Het materiaal is breed inzetbaar en geschikt voor vele soorten klussen. In dit blogartikel leer je alles over het ontstaan en gebruik van stucloper.

Het ontstaan van stucloper

Stucloopkarton is hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor kartonnen pakken; de sappakken. Appelsientje begon in 1973 met het verpakken van hun sap in karton. Grote rollen massief karton werden bedrukt, op maat gesneden, gevouwen, geplakt en gevuld. Soms mislukte de bedrukking of kwamen de kleuren niet goed uit de verf. Dan werden grote hoeveelheden karton weggegooid. Men besefte dat dit afvalkarton zo stevig is, dat het ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden. Zo kreeg het een nieuw leven als vloerbescherming. Omdat de vraag naar stucloper sneller groeide dan de hoeveelheid misdruk karton dat beschikbaar kwam, begon de productie van nieuwe stucloper.

Effectief stucloper neerleggen in 8 stappen

Het op de juiste manier afdekken van de vloer is belangrijk om schade te voorkomen. Stucloper dient goed uitgerold en vastgezet te worden. Dit stappenplan kun je gebruiken voor een goed resultaat.

Stap 1: Voordat je begint met het afdekken dienen de vloeren schoon en droog te zijn. Verbouwings- en schildersklussen duren meestal een aantal dagen of langer. De vloerbescherming ligt minstens net zo lang. Deze voorbereiding is dus belangrijk.

Stap 2: Bepaal in welke richting de banen gelegd moeten worden. Houd hierbij rekening met de lengte en de breedte van de ruimte. Het meest makkelijk is om de rollen stucloper in de lengte uit te rollen. Dan hoef je het minst te snijden.

Stap 3: Stucloper heeft de eigenschap om aan de uiteinden op te rollen. Om hier geen hinder van te ervaren is het aan te raden om het eerst rondom de oppervlakte, dus langs alle muren, te leggen. Dan kun je het met tape vastzetten.

Stap 4: Schuif het volgende stuk stucloper 5 tot 10 cm onder de banen die rondom liggen. Rol af tot 10 cm over de baan aan de andere kant van de ruimte en snij op maat. Schuif vervolgens dit stuk stucloper ook onder de baan zodat het sluitend is en op de plaats blijft liggen.

Stap 5: Schuif dan de tweede baan onder de banen die rondom liggen en laat ook deze 5 tot 10 cm onder de banen vallen.

Stap 6: Tape nu de eerste en de tweede baan aan elkaar met stucloper tape en herhaal stap 4 totdat er nog twee banen gelegd moeten worden.

Stap 7: Plaats de laatste baan als eerst en leg de één na laatste baan over de andere twee banen en tape de laatste baan af.

Stap 8: Tape nu ook de kopse kanten en de hoeken van de banen rondom af. Als je geen vloerdelen meer ziet en alle naden zijn afgetaped, ben je klaar om te starten met de klus.

Toepassingen voor stucloper

Tijdens een verbouwing of renovatie is een goede vloerbescherming van essentieel belang. De beste optie om je vloer te beschermen is door stucloper te kopen. Het is namelijk sterk, duurzaam, flexibel en efficiënt. Het wordt ook wel protectiekarton genoemd. De PE coating zorgt ervoor dat het karton niet stuk gelopen wordt als het vochtig of nat is.

Stucloper wordt voornamelijk ingezet tijdens het stuken, schilderen, klussen en bij nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden. Het stucloopkarton wordt op de vloer gelegd om deze te beschermen tegen vloeistoffen, beschadigingen, vuil en viezigheid. Denk aan de situatie dat er een steiger of trap binnen moet staan tijdens schilderwerkzaamheden. Deze kan op de stucloper staan zonder dat er schade aan de vloer ontstaat. Op dit vloerbeschermingsmateriaal kun je zonder zorgen een opgedroogd stukje stukwerk of klodder verf laten vallen tijdens het stuken of schilderen van een muur of het plafond. Zelfs zonder dat je het risico hebt om de vloer te beschadigen.

Stucloper is ook geschikt voor het afdekken van de trap. Je rolt de rol uit over de treden om deze te beschermen tegen onnodige schade en schildersvlekken. Stucloper voor de trap breng je op dezelfde manier aan. je hebt alleen wat meer tape nodig om opstaande randjes te voorkomen.

Waar moet je op letten bij stucloper?

In de meeste gevallen kun je alle soorten vloeren afdekken met stucloper. Er zijn echter een aantal zaken waar je op moet letten.

Let bij het afdekken met stucloper op de volgende punten:

- Gebruik stucloper niet op pas gelegde vloeren;

- Gebruik stucloper niet in vochtige ruimtes;

- Maak stucloper niet langdurig nat.

Plaats stucloper niet op pas gelegde vloeren. Stucloper afdekmateriaal dat niet ademt waardoor het bij pasgelegde vloeren verkleuring kan veroorzaken. Natuursteen vloeren, houten vloeren en alle andere pas gelegde vloeren moeten eerst goed kunnen drogen. Stucloper zal dit droogproces beïnvloeden en een minder goed resultaat geven.

Wanneer je stucloper in vochtige ruimtes gebruikt zoals badkamers, toilet en kelders, bestaat de mogelijkheid dat het materiaal vocht opneemt. Het karton wordt dan zachter waardoor het gemakkelijker scheurt als er veel overheen gelopen wordt. Gebruik stucloper daarom zo min mogelijk in vochtige ruimtes. Een vloer mag nooit te lang vochtig blijven. Anders kan er schade zoals verkleuring optreden. Zorg daarom altijd dat de vloer eerst goed is gedroogd, voordat je stucloper aanbrengt.

Mocht je nog vragen hebben over stucloper of stucloper willen kopen, dan helpen wij je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13917 reviews.