Blog: Duurzaam verpakken is de nieuwste trend

Blog: Duurzaam verpakken is de nieuwste trend

Dé milieuvriendelijke verpakking bestaat niet. En als die wel bestaat, waar zou deze verpakking dan aan moeten voldoen om ‘echt’ duurzaam te zijn?

De essentie van een verpakking blijft het beschermen van een product en informatieverstrekking. Een verpakking kan nog zo’n ‘groene uitstraling’ hebben, wanneer het geen goede bescherming biedt voor het te verzenden product is het niet duurzaam.

Verpakkingen kunnen wel zo ontworpen worden dat diens milieu-impact minimaal is. Dit kan door middel van afvalpreventie wanneer het product bij de klant eindigt en door minder materiaalverbruik tijdens de productie van de verpakking.  Ook worden verpakkingen zo gemaakt dat ze recyclebaar zijn of direct hergebruikt kunnen worden.

Marktleiders zoals Unilever hebben aangegeven in 2017 dat al hun verpakkingen in 2025 volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Tevens is Unilever partner van het New Plastics Economy initiatief. Deze organisatie maakt zich sterk voor het verbannen van OXO fragmenteerbare plastics. Dit zijn plastics die uiteenvallen in hele kleine deeltjes en waarschijnlijk niet verder afgebroken kunnen worden. Het gevolg is dat deze kleine plastic deeltjes in het ecosysteem komen.

Ook partijen zoals Ahold zien de noodzaak om de hoeveelheid materialen die ze gebruiken in hun verpakking te verminderen. In 2017 lanceerde Albert Heijn hun aardbeienverpakking die een top seal gebruikt in plaats van een plastic deksel. De kwaliteit van het product leidt er niet onder en het is uitstekend transporteerbaar. De Albert Heijn gaf aan op deze manier 300.000 kg plastic te besparen. Zo loont het voor een bedrijf om duurzaam bezig te zijn.

Volgens de Ellen MacArthur Foundation (EMF) recyclen we 14% van de globale plastic verpakkingen. 40% van plastic verpakkingen belandt op de afval stort. Een derde hiervan eindigt uiteindelijk in onze natuur en ecosystemen. Het EMF heeft schattingen opgesteld dat er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen te vinden is.

Voorspellingen zoals hierboven beschreven, zijn uiteraard schrikbarend. Maar het overgrote deel van het plastic wat in zee terechtkomt is afkomstig van consumenten.

Ken jij nog goede strategieën om de hoeveelheid plastic die in zee terechtkomt te verminderen? 

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14100 reviews.