Wat is mu (officieus: micron of my)?

Wat is mu (officieus: micron of my)?

Binnen de webshop van Vendrig Packaging wordt de dikte van veel producten aangetoond met mu of my. Wij krijgen regelmatig de vraag van onze klanten wat mu (officieus: micron of my) nou eigenlijk betekent en waar het voor staat? In dit artikel zul je hier antwoord op krijgen.

Mu betekenis: wat is mu dikte / my dikte?

Mu wordt ook wel micrometer genoemd. Officieel is het micron of my. Mu is een lengtemaat uit het SI-stelsel. SI-stelsel is het metrieke stelsel van uniforme internationale standaardeenheden voor het meten van bijvoorbeeld afstand, gewicht, snelheid en temperatuur. 1 mu staat gelijk aan 0,000 001 meter. Dit is een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter. Veel afdekzeilen voor buitengebruik bestaan uit plastic met een dikte van 100 micron.

Mu voorbeelden ter vergelijking

De dikte van plastic is lastig in te beelden. Om de mu dikte toch goed uit te leggen hebben we een aantal voorbeelden die tot de verbeelding spreken. 

20 mu: Wanneer je een brood bij de bakker koopt zit deze veelal in een plastic zak. Deze plastic broodzak is gemiddeld 20 mu.


Plastic broodzak (20 mu)

50 mu: De plastic draagtassen van de supermarkt zijn gemiddeld 50 mu

Plastic draagtas
Plastic draagtas (50 mu)

Over het verschil in dikte van plastic hebben wij onderstaande video gemaakt.

De benaming mu komt niet zomaar ergens vandaan. Het is daarom goed om een stukje geschiedenis als achtergrondinformatie te geven, zodat het allemaal wat makkelijker te begrijpen is.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de benaming millimillimeter (mmm). In 1845 werd de mmm door de Nederlandse bioloog en geoloog Pieter Harting ingevoerd. Pieter Harting had een lengtemaat nodig voor metingen aan zijn microscopische studieobjecten. De mmm werd later omgedoopt tot micron (symbool  µ). Het wordt ook vaak uitgesproken als mu. De benamingen micron en my zijn niet meer officieel, maar worden nog steeds gebruikt.

Voor het SI werd uit de naam micron het SI-voorvoegsel micro gevormd, met symbool µ. De micron werd toen micrometer.

Een mu (micrometer) is:

- Een honderdste deel van de dikte van een vel krantenpapier
- Het is ongeveer het kleinste detail dat onder een lichtmicroscoop kan worden waargenomen.
- Het is de lengte van een rijtje van ongeveer 500 atomen.

Mocht je na het lezen van dit blogartikel nog vragen hebben omtrent de mu betekenis, de mu dikte of de aanduiding mu, micron of my, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. 

Ben je op zoek naar een bepaalde dikte micron plastic?

Denk hierbij aan dunne of dikke plastic zakken en plastic folie. Voor het bestellen van elke gewenste mu dikte kun je in onze webwinkel terecht.

Bekijk alle soorten plastic zakken

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14089 reviews.