Het ontstaan van papier en de verschillende soorten papier
Papier kennen we allemaal. Maar hoe is papier eigenlijk ontstaan? Het kent een lange geschiedenis. Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl, groeit de papyrusplant. Het ‘papier’ van de plant werd eerst door de Babyloniërs gebruikt, daarna door de Egyptenaren en vervolgens door Grieken en Romeinen. Het werd bijvoorbeeld gebruikt om contractuele afspraken vast te leggen. In dit blogartikel leer je alles over de geschiedenis en het ontstaan van papieren en over verschillende soorten papier. Elke papiersoort heeft andere producteigenschappen en doeleinden. Lees snel verder!
Het ontstaan van papier
De Chinees Ts’ai Lun vond uit dat papier uit plantaardige vezels kan worden gemaakt. In het jaar 105 na Chr. Vermengde hij textielvezels met vezels uit de bast van de moerbeiboom en maakte daaruit een vel papier. Een van de redenen van de bloei van China was door de uitvinding van papier. Dit vergemakkelijkte namelijk het bestuur van China. Door archeologische opgravingen werd bekend dat papier al werd gebruikt in de periode van 140 tot 87 voor Christus.
Hoe werd het papier vroeger gemaakt en hoe wordt het nu gemaakt?
Er is een groot verschil tussen de manier waarop papier vroeger werd gemaakt, en hoe het nu wordt gemaakt. Ook is de vraag naar papier in de loop der jaren flink veranderd.
Vroeger
Vroeger was het maken van papieren heel arbeidsintensief. Het papier werd gemaakt door de stengel en de bladeren van de papyrusplant op elkaar te leggen en door het uitoefenen van druk met elkaar te verbinden. Het was een vrij moeizaam en langdurig proces. De papyrusrepen werden met elkaar verbonden door er met hamers op te slaan. Het sap wat uit de bladeren kwam diende als lijm tussen de repen.
Nu
Vandaag de dag gaat het produceren van papier vele malen sneller en gemakkelijker. Om van hout papier te maken wordt er eerst een pulp gemaakt. Kleine houtsnippertjes worden vermengd met water. Omdat hout een natuurlijk materiaal is moet het eerst uitgebreid gewassen worden. De pulp wordt steeds dunner gemaakt en uiteindelijk door een hele fijne zeef gedrukt. Daardoor verdwijnt een groot deel van het water. Vervolgens wordt het mengsel samengeperst en gedroogd. Het papier loopt hierbij over heel veel walsen. Wanneer het papier gedroogd en plat is zit het op een grote rol. Daarna wordt het tot kleinere vellen gesneden.
Het voordeel van papier is dat je van oud papier weer nieuw papier kunt maken. Het hergebruik van papier en karton zorgt ervoor, dat de papierindustrie steeds minder hout nodig heeft. Om het milieu zo min mogelijk te belasten zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen. Milieukeurmerken helpen bij het maken van een duurzame keuze.
Keurmerken voor papier
Keurmerken zijn in het leven geroepen om de herkomst en processen van papier te kunnen achterhalen. Het geeft transparantie in de keten. Er zijn verschillende soorten.
Bosbeheer
Papier en karton hebben een hernieuwbare bron. Het keurmerk FSC en PEFC richten zich op een duurzaam en verantwoord bosbeheer. Deze keurmerken geven de zekerheid dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.
De pulp is niet afkomstig uit bos met hoge natuurwaarden (oerbos) en ook niet uit plantages waarvoor tropisch regenwoud heeft moeten wijken. Het keurmerk beoordeelt de herkomst van de grondstof van papier en papierproducten. Het keurmerk stelt geen eisen aan het productieproces van papier of karton.
Productie
Je hebt ook nog keurmerken die zich richten op de productie (toegevoegde materialen, energiegebruik, emissies en transport) van eindproducten. Ook de fase na het gebruik komt aan de orde: is het product herbruikbaar en zo ja, onder welke voorwaarden. Het Europees Ecolabel is een voorbeeld van een keurmerk die zich richt op de productie.
Proces
Tenslotte heb je nog keurmerken die zich richten op de bedrijfsprocessen bij de productie. Denk aan milieumanagementsystemen. Voorbeelden zijn ISO 14001 en EMAS.
Het gewicht van papier
Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in het aantal grammen per vierkante meter (gr/m²) en wordt ‘gramgewicht’ genoemd. Het gramgewicht is afhankelijk van de samenstelling van het papier. De hoeveelheid celstof, vulstof en vocht, en bijvoorbeeld ook een eventuele coating, bepalen de dikte en daarmee het gewicht per vierkante meter. Daarnaast heeft het type vezelbron dat gebruikt ook invloed op het gramgewicht.
Om het gewicht van het papier per stuk te berekenen, gebruik je de volgende formule: Gewicht (g) = lengte (m) x breedte (m) x gramsgewicht (g).
Een voorbeeld: 90 grams vel van 210 x 297 mm weegt 5,61 gram (0,21 x 0,297 x 90).
Er zijn vele soorten papier met verschillende toepassingen. In ons assortiment vind je een groot aanbod. De belangrijkste soorten papier worden hieronder genoemd.
Kraftpapier
Wil je kraftpapier op rol kopen? Dit bruine papier wordt onder andere gebruikt om goederen mee te verpakken. Het stevig scheurbare papier zie je veel in winkels. Daarnaast is het bruikbaar als opvulmateriaal voor lege ruimtes in een doos. Ook in winkels zie je grote rol papier staan op de balie of inpaktafel. In ons assortiment vind je diverse lengtes en breedtes.
Kraftpapier heeft zijn naam te danken aan het Duitse woord “kraft”, dat kracht betekent. Om het papier sterk te maken, wordt tijdens de productie alleen de lange vezels gebruikt uit de houtpulp. Het poreuze karakter van het oppervlak bepaalt met name de sterkte en scheurbaarheid.
Kraftpapier is over het algemeen gezien goedkoop. Dat komt doordat er allerlei soorten hout door elkaar heen gebruikt kunnen worden. Dit maakt het productieproces gemakkelijker en dus goedkoper. Vanwege de variatie aan houtsoorten is de kleur nooit hetzelfde. De buitenzijde is zichtbaar en voelbaar papierachtig. Aan de binnenzijde zit een coating. Deze laag zorgt voor een gladde zijde. De coating van het papier heeft een belangrijke functie, namelijk het tegenhouden van bacteriën. Dat biedt extra mogelijkheid voor andere toepassingen.
Afbeelding 1: Kraftpapier op rol
Bij ons kun je kiezen uit verschillende breedtes en kwaliteiten. Zo hebben wij de kwaliteiten 70 gr/m² en 90 gr/m² standaard uit voorraad leverbaar. Hoe dikker het papier, hoe steviger en meer gewicht het kan dragen. Ga je lichte producten verpakken zoals belegde broodjes, een boek of een bos bloemen? Dan kun je met de 70 gr/m² kraftpapier op rol goed uit de voeten. Gaat het om zwaardere producten zoals een stapel boeken, een zwaarder cadeautje of boodschappen? Kies dan de 90 gr/m² kwaliteit.
Zijdevloeipapier
Wil je zijdevloeipapier kopen? Zijdevloeipapier wordt ook wel vloeipapier of tissue papier genoemd. Het is gemaakt van zijde-fibers. Dit materiaal zorgt ervoor dat het zijdevloeipapier extra zacht aanvoelt. Het is dus ideaal voor het verpakken van tastbare producten. Het biedt een extra beschermingslaag. Wanneer producten worden gewikkeld in zijdevloeipapier, beschadigen deze vaak niet. Het wordt ook vaak gebruikt bij het verpakken of inpakken van breekbare cadeautjes.
Waar wordt zijdevloeipapier voor gebruikt?
In de meeste gevallen wordt zijdevloeipapier gebruikt om producten te beschermen tegen beschadigingen of het voorkomen van breuken. De producten die verpakt of ingepakt worden met zijdevloeipapier zijn vaak glaswerk, porselein of andere producten die breekbaar zijn. Naast het gebruik van vloeipapier voor verpakkingen is het ook zeer geschikt voor winkels. Winkels kunnen kwetsbare producten inpakken voordat het in de tas wordt gestopt. Dit is niet alleen professioneler, maar biedt tegelijkertijd ook extra bescherming.
Afbeelding 2: Zijdevloeipapier
Maar zijdevloeipapier is ook onmisbaar als knutsel- en werkmateriaal. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als raamversieringen of er worden lantaarns van geknutseld. Veel hobbyisten kunnen met zijdevloeipapier creatieve ideeën uitwerken. Ook wordt zijdevloeipapier veel gebruikt bij handenarbeid op basisscholen en door hobbyisten om zelfgemaakte kaarten te maken.
Maskeerpapier
Wil je maskeerpapier kopen?Maskeerpapier, ook wel afplakpapier genoemd, is onmisbaar voor schilders. Schilders gebruiken het papier om objecten of onderdelen te maskeren die niet in aanraking mogen komen met verf of lak. Een goede voorbereiding is hierbij gebaat. Voordat je met de schilderklus gaat beginnen, is het aan te raden om te overleggen met de klant welke objecten je moet afplakken. Zo voorkom je nare situaties bij klanten.
Maskeerpapier wordt ook veel gebruikt bij schadeherstelbedrijven. Wanneer een auto schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk, dan is het zaak om de auto zo spoedig mogelijk naar een schadeherstelbedrijf of garage te brengen.
De garage of het schadeherstelbedrijf zal de schade allereerst inventariseren om te bepalen hoe het hersteld dient te worden. Wanneer er een akkoord is bereikt, wordt het voertuig gerepareerd. Wanneer het voertuig lakschade heeft opgelopen is maskeerpapier noodzakelijk. Alle onderdelen rondom de schade moet worden afgeplakt met maskeerpapier.
Ook voor aannemers en stukadoors is maskeerpapier erg handig. Ook zij hebben het nodig bij het klussen. Mochten er onderdelen of spullen in de omgeving onderhevig zijn aan vuil, stof of verf, dan is maskeerpapier de uitkomst. Het papier houdt stof tegen wanneer er bijvoorbeeld wordt geschuurd in een woning. Het voordeel van maskeerpapier is dat het een coating laag heeft die ervoor zorgt dat verf of lak niet wordt doorgelaten.
Courantpapier
Wil je courantpapier kopen? Courantpapier, ook wel inpakpapier genoemd, wordt veel gebruikt om goederen te verpakken tijdens een verhuizing.Courantpapier kun je gebruiken voor het verpakken, opvullen en beschermen van producten. Het courantpapier wordt voornamelijk gebruikt voor het verpakken van servies.
Ersatz papier
Wil je ersatz papier kopen? Ersatz papier op rol is gebleekt papier dat licht van gewicht, glad en doorschijnend is. Het is geschikt voor vette en vochtige levensmiddelen zoals etenswaren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om broodjes en snacks in te serveren. Het vochtwerend papier zorgt dat het vet en vocht van het product niet doorlekt en voor viezigheid zorgt. Pak hier dus gerust een hamburger of frituursnack in die de klant uit de hand kan eten. Bij het meegeven van een stuk verse vis bij de vishandel wordt het verpakt in dit papier. Het houdt het product langer vers en beschermd tegen doorlekken. Bovendien ziet de verpakking er dan professioneel uit. In de voedingsindustrie wordt het papier toegepast als tussenvel of inlegvel. Bijvoorbeeld bij het verpakken en transporteren van brood, kaas, vis en vlees.
Kaaspapier
Wil je kaaspapier kopen? Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken. Het resultaat is dat de kaas langer houdbaar is, representatief wordt verpakt en dat het papier de omgeving beschermd tegen vetvlekken. Dankzij de PE laag wordt de kaas afgesloten tegen druipen, geventileerd en beschermd.
In kaaspapier kun je uitstekend kaas bewaren en verpakken. Zowel afgesneden stukken als plakken kaas passen er in. Het is de ideale kaasverpakking die ook beschermend en ventilerend werkt. Om de kaas langer houdbaar te maken heeft het lucht nodig. Dat krijgt het niet in een plastic kaasdoos of standaard plastic verpakking. Echt kaaspapier is hier de oplossing voor. Ook kan kaas vet lekken of vuil worden zonder de juiste verpakking. Dankzij een laagje vershoudfolie aan de binnenzijde van de kaaspapier vellen wordt de kaas goed afgesloten.
Direct papier kopen? Bekijk dan het aanbod in onze webwinkel. Bestellen kan snel en is heel gemakkelijk. Nog vragen? Neem dan contact op met ons deskundige team, wij helpen je graag verder.