Bijlwerpen - de nieuwe rage
Laat het beest in je los en ga bijlwerpen. Als sport is het bijlgooien nog relatief nieuw. Je kunt het vergelijken met darten, alleen is de roos wat groter en zijn de bijlen wat robuuster. Bijlwerpen is natuurlijk niet geheel zonder gevaar. Het is daarom van groot belang dat alles veilig gebeurt. In dit blogartikel lees je hoe je zelf kunt gaan bijlwerpen.
Benodigdheden voor het bijlwerpen
Bijl
Om ervoor te zorgen dat de bijl goed in de roos blijft zitten, is een goede bijl noodzakelijk. Een goede bijl is haarscherp zoals een scheermes.
Vikingbijl Øyo 2000
Deze Viking bijl is geïnspireerd op de originele Vikingbijlen uit de Vikingtijd rond het jaar 800. Ze worden gemaakt door de fabrikant Øyo in Noorwegen. Dit is een producent die oog heeft voor detail en kwaliteit. Je kunt deze bijl dus gebruiken voor het bijlwerpen, maar ook in de bossen, om dunnere houttakken mee te kappen. Of natuurlijk voor de sier.
Kloofbijl Øyo super 1,4 kilo
Deze Øyo kloofbijl met een kop van 1,4 kilo is een echte Noorse kloofbijl. Het is gemaakt met oog voor kwaliteit en detail en ontwikkeld om met weinig inspanning zwaar werk te verzetten. Met deze bijl haal je een krachtpatser in huis voor de kleine en gemiddelde kloofklussen. Hij is ook uitermate geschikt voor het bijlwerpen.
Roos
Gebruik een boomstam of hout met een diameter van tenminste 92 cm. Maak vervolgens vier ringen en een roos van elk 10,2 cm breed. Zorg ervoor dat de roos niet te dun is. Gebruik bij voorkeur zacht hout. Dit werkt namelijk veel beter dan harder hout. Het middelpunt van de roos hangt op 1,5 meter boven de grond.
Afzetlint
Gebruik afzetlint om het speelveld te maken. Het is belangrijk dat niemand het speelveld betreed tijdens het spelen.
Veiligheidsbril en werkhandschoenen
Zorg voor voldoende veiligheid. Draag daarom als werper werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Dit om rondvliegend hout in de ogen te voorkomen. De werkhandschoenen bieden extra grip tijdens het werpen.
Stappenplan voor het bijlwerpen
Stap 1: zet een speelveld uit
Om de veiligheid te waarborgen is het van belang dat er een speelveld wordt gemaakt. Dit kun je doen met afzetlint. Tijdens het gooien mag niemand dit vak betreden. Het gaat om de ruimte tussen de werper en de roos. Zorg ook dat je voldoende ruimte afzet voor eventuele toeschouwers. Houd als toeschouwer tenminste 10 meter afstand met de werper.
Stap 2: plaatsen van de werpschijf
Wanneer je het speelveld hebt gemaakt, kan de werpschijf op zijn plaats worden gezet. De afstand in rechte lijn van de werplijn naar de roos op de werpschijf is 6,1 meter.
Stap 3: oefenworpen
Voordat het bijlwerpen begint is het verstandig om een aantal oefenworpen te gooien. Het bijlwerpen is over het algemeen vrij gemakkelijk. De meeste mensen werpen de bijl in de werpschijf in de eerste vijf tot tien worpen. De moeilijkheid van het bijlwerpen schuilt in het constant goed werpen. Zorg dat je dus voldoende hebt geoefend voordat de wedstrijd begint.
Stap 4: het bijlwerpen
Je dient altijd in een rechte lijn te gooien. Een schuine lijn is verboden. Het is van belang dat de werper de werplijn niet passeert voordat de bijl het doel heeft geraakt of gemist. Valt de pijl op de grond of mist de bijl de schijf, dan levert dit geen punten op. De punten in de schijf kun jezelf bepalen. Iedere werper speelt drie rondes. Degene met het hoogste puntenaantal wint.
Veiligheid en tips
- Drink voor of tijdens het bijlwerpen geen alcohol.
- Gebruik de hoes van de bijl als je niet gaat werpen. De bijlen zijn namelijk scherp.
- Bewaar voldoende afstand. Dit om de veiligheid van de toeschouwers en jezelf te garanderen. Er bestaat altijd een kleine kans dat de bijl terugkaatst. Met het waarborgen van de afstand voorkom je nare problemen.
- Zorg dat je iemand hebt die het spel leidt en coördineert. Degene zorgt ervoor dat spelregels worden nageleefd en dat het bijlwerpen veilig verloopt.
Wil je meer weten over onze andere leuke hobbyprojecten voor thuis of buiten? Bij Vendrig Packaging brengen we regelmatig leuke, nieuwe klus- en hobbytips uit. Heb je zelf een idee of mis je iets in de omschrijving bij één van deze handleidingen? Neem contact op met onze klantenservice, dan helpen we je graag verder.