Handleiding voor dampdoorlatende folie: hoe breng je het aan?
Ben je aan het klussen maar lukt het niet of wil je weten hoe je bijvoorbeeld dampdoorlatende folie moet aanbrengen. In dit artikel vertellen we door middel van een eenvoudig stappenplan hoe je dampdoorlatende folie moet aanbrengen. Met onze klustips helpen wij je een handje op weg.
Wat is dampdoorlatende folie en waar gebruik je het voor?
Dampdoorlatende folie is een geperforeerde folie welke aan d koude (buitenzijde) tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal van gevel- en dakconstructies wordt geplaatst. De voornaamste functie van deze folie is het drooghouden van de isolatie. Dampdoorlatende folie laat opstijgende dampen door en voorkomt schimmel en schade. Daarnaast voorkomt het dat vocht van buitenaf naar binnen komt. Het materiaal is waterkerend en gaat lang mee. Door het plaatsen van het folie blijft het isolatiemateriaal in goede staat.
Kenmerken van de dampdoorlatende folie
Onze dampdoorlatende folie bestaat uit een drie-laags polypropyleenweefsel. Het is versterkt door middel van een wapeningsnet. Dit om scheurvormingen tegen te gaan. Hierdoor gaat het gewapende folie extra lang mee. Een voordeel van polypropyleen is dat het recycle- en herbruikbaar is. Een opvallend kenmerk aan deze folie is dat het aan beide kanten is voorzien van een blauwe lijn. De blauwe lijnen op de dampdoorlatende folie geven aan dat het om de koude zijde van het dak gaat, oftewel de buitenzijde van de isolatie.
Het verschil tussen een damp-open en dampdoorlatende folie
Een damp-open folie wordt wel eens in verwarring gebracht met een dampdoorlatende folie. Wat deze folies gemeen hebben is dat ze allebei aan de buitenzijde van de gevel- of dankconstructie worden geplaatst. Het verschil zit in de hoeveelheid damp die de folies doorlaten. De damp-open folie laat meer damp door dan de dampdoorlatende folie. Een dampdoorlatende folie wordt voornamelijk gebruikt bij een houtskeletbouw. De folie zorgt er namelijk voor dat het water via de folie naar beneden loopt.
Aan de hand van een stappenplan leggen we uit hoe je deze folie kunt aanbrengen. Het is van belang dat je de gewapende folie aanbrengt tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal.
Het stappenplan voor het aanbrengen van dampdoorlatende folie
Stap 1: Uitrollen folie
Zorg dat je de dampdoorlatende folie horizontaal afrolt. Je brengt de folie ongespannen over de tengels aan. Een tengel is een smalle strook of lat van hout, die gebruikt wordt om de panlatten op een schuin dak te bevestigen. Hiermee zorg je ervoor dat het afvoer van lekwater mogelijk wordt gemaakt.
Stap 2: Breng een overlap aan
Wanneer de eerste strook van de folie horizontaal is geplaatst, kun je een nieuwe gewapende laag folie aanbrengen. Leg de folie parallel (dakpansgewijs) met de panlatten. Zorg voor een overlap van 15 cm. De blauwe lijn op de dampdoorlatende folie geeft de (voorgedrukte) overlap aan.
Stap 3: De folie plaatsen rondom een dakdoorbreking
Bij een dakdoorbreking zoals een dakraam of schoorsteen moet de folie zo gesneden en gevouwen worden dat er een openstaande rand ontstaat. Vervolgens breng je een extra strook met 10cm overlap aan.
Stap 4: De folie plaatsen bij de goot en de nok
Tenslotte ben je toegekomen aan het plaatsen van de laatste meters gewapende folie. Bij de goot en de nok moet tussen de folie en de ondergrond een doorgaande luchtdoorvoeropening van 20 mm worden aangehouden.
Tips voor het werken met gewapende folie
We hebben een aantal tips waar je rekening mee moet houden tijdens het aanbrengen van de gewapende folie.
- De minimale dakhelling moet tenminste 15% zijn;
- Bij een geïsoleerde dak- of wandconstructie moet de afstand tussen de isolatie en de geperforeerde folie minimaal 2 cm zijn;
- De folie is eenvoudig uit te rollen en vast te maken met een stuk tape of bouwnieten. Wij gebruiken hiervoor onze duct tape of aluminium tape.
Wil je meer weten over onze dampdoorlatende folie of ben je op zoek naar andere klustips? Bij Vendrig Packaging brengen we regelmatig nieuwe klus- en hobbytips uit. Heb je zelf een idee of mis je iets in de omschrijving bij één van deze handleidingen? Neem contact op met onze klantenservice, dan helpen we je graag verder.