Handleiding voor dampremmende folie: hoe breng je het aan?

Wil je weten hoe je dampremmende folie moet aanbrengen? In dit artikel vertellen we door middel van een eenvoudig stappenplan hoe je dampremmende folie moet aanbrengen. Met onze klustips helpen wij je een handje.

Wat is dampremmende folie en waar gebruik je het voor?

Dampremmende folie wordt gebruikt als laag aan de binnenzijde (warme zijde) van daken en wanden. De folie wordt ook gebruikt onder afwerkvloeren en als tijdelijke oplossing voor het dichtmaken van raam- en deursparingen tijdens de bouw, of bij schade aan ramen. Het voorkomt dat condens van binnenshuis in de isolatie kan dringen. De condensatie wordt veroorzaakt door adem, koken, douchen en transpiratie. Warme lucht condenseert tegen koude gebouwdelen, waardoor er vocht ontstaat. Omdat warme lucht stijgt komt het al snel in aanraking met het dak. Wanneer er geen dampremmende folie wordt geplaatst kan er schimmel of houtrot ontstaan in het dakbeschot.

 

Kenmerken van de dampremmende folie

Onze dampdoorlatende folie bestaat uit een drie-laags polypropyleenweefsel. Het is versterkt door middel van een wapeningsnet. Dit om scheurvormingen tegen te gaan. Hierdoor gaat het gewapende folie extra lang mee. Een voordeel van polypropyleen is dat het recycle- en herbruikbaar is. Het heeft dusdanige dampremmende eigenschappen dat het geschikt is in constructies van gebouwen die tot klimaatklasse 2 en 3 behoren (woningen, kantoren etc.). Dankzij de speciale wapening is deze folie bestand tegen grote mechanische belastingen. Het is winddicht en tochtwerend. Hierdoor wordt het algehele wooncomfort verhoogd en de energierekening verlaagd.

Het stappenplan voor het aanbrengen van dampremmende folie

Aan de hand van een stappenplan leggen we uit hoe je deze folie kunt aanbrengen.

Stap 1: Uitrollen folie
Zorg dat je de dampremmende folie direct op het isolatiemateriaal aanbrengt. Rol de folie horizontaal af.

Stap 2: Breng een overlap aan
Wanneer de eerste strook van de folie horizontaal is geplaatst, kun je een nieuwe gewapende laag folie aanbrengen. Zorg voor een overlap van 15 cm. De rode lijn op de dampremmende folie geeft de (voorgedrukte) overlap aan.  De folie dient nauw aansluitend aangebracht te worden.

Stap 3: Vastmaken met tape
Wanneer de dampremmende folie overlappend is aangebracht, dient de folie aan elkaar vast te worden getaped. Dit kun je doen met aluminiumtape of duct tape. Dit geldt vooral op plekken waar de folie onderbroken wordt bijvoorbeeld bij inbouwspots of ventilatiekanalen.

Stap 4: De folie definitief vastzetten
Je kunt hier gebruikmaken van een nietmachine om de dampremmende folie vast te zetten. Bijvoorbeeld een handmatige nietmachine of een nietmachine op een compressor. Tenslotte breng de gipsplaten aan.

Tips voor het werken met dampremmende folie

We hebben een aantal tips waar je rekening mee moet houden tijdens het aanbrengen van de dampremmende folie.

- Zorg dat je voldoende overlap hebt. Het is belangrijk dat je ongeveer 30 centimeter overlap hebt. Bij het aanbrengen van de gipsplaten kan je vervolgens de folie netjes wegsnijden of laat je het onder de vloer doorlopen.
- Gebruik dus altijd dampdichte folie bij gevels en hellende daken met een hoek groter dan 25°.
- De rol folie is eenvoudig uit te rollen en vast te maken met bouwnieten of tape.
- Bij het afsnijden van de dampremmende folie kun je gebruikmaken van een foliemes. Dit foliemes is een uitstekend stuk gereedschap om snel en veilig folie te snijden. Dankzij het verborgen snijvlak kan je sneller werken en is er minder kans op ongelukken. 

Wil je meer weten over onze dampremmende folie of ben je op zoek naar andere klustips? Bij Vendrig Packaging brengen we regelmatig nieuwe klus- en hobbytips uit. Heb je zelf een idee of mis je iets in de omschrijving bij één van deze handleidingen? Neem contact op met onze klantenservice, dan helpen we je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14089 reviews.