Lood vervangen of vernieuwen van het dak

Lood wordt al heel lang gebruikt om overgangen tussen onderdelen van een gebouw waterdicht en waterkerend te maken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt op de plaats waar de schoorsteen grenst aan het pannendak. Vaak moet het lood ook vervangen worden bij het bouwen van een dakkapel. Lood vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de woning. Van lood is echter bekend dat het na verloop van tijd een deel van zijn kracht verliest. Dit betekent dat het lood moet worden vervangen of vernieuwd. In dit blogartikel lees je alles over het vervangen of vernieuwen van daklood en het duurzame alternatief van lood: Leadax.

Wanneer moet je lood vervangen of vernieuwen op het dak?

Het daklood moeten vervangen kan voortkomen uit drie mogelijke oorzaken. Schade, slijtage of slechte montage.

Helaas wordt lood nog wel eens slecht aangebracht waardoor schade of lekkage ontstaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het van belang dat het vervangen of vernieuwen van lood goed gebeurd. Laat dit door een professioneel bedrijf of expert doen die verstand heeft van het aanleggen van lood als dakbedekking. Kies voor een bedrijf die is aangesloten bij een branchevereniging. Deze heet VEBIDAK. Van de bedrijven die hierbij aangesloten zijn kun je er vanuit gaan dat zij vakkennis bezitten.

Het kan ook voorkomen dat het lood door de jaren heen versleten is. Op den duur wordt het lood dunner en kan het gaan scheuren. Repareren is een mogelijkheid, maar dit is vaak maar een tijdelijke oplossing. Je kunt er beter voor kiezen om het lood te vervangen of vernieuwen. Daarnaast kan lood schade oplopen door heftige weersomstandigheden of objecten zoals takken van bomen die er op komen. Bij schade is de kans op lekkage aanwezig en is het verstandig om snel een oplossing te zoeken.

Wat is Leadax?

Leadax is een directe en duurzame vervanger van traditioneel lood. Het is gemaakt van restmateriaal dat ook in gelaagd glas zit, bijvoorbeeld in autoruiten en veiligheidsglas. Dit materiaal heet polyvinylbutyral (PVB) en het heeft de eigenschap om de energie van een impact te absorberen. Het aluminium strekmetaal is het geraamte dat zorgt voor de sterke structuur van Leadax.

Het materiaal heeft een dikte van 3 mm en is op maat te knippen met een speciale schaar. Dankzij het handige raster met kniplijntjes aan de binnenzijde is dit zeer eenvoudig. De toplaag is UV resistent en de levensduur van het materiaal is ongeveer 30 jaar. De kleurvastheid en waterdichtheid is gegarandeerd voor minimaal 25 jaar. De rollengtes van Leadax zijn langer dan die van het traditionele 18 ponds lood, waardoor er meer afgedicht kan worden zonder dat er een overlap nodig is. Zo is er minder materiaal nodig en dat bespaart tijd en geld.

Toepassingen en het gebruik van Leadax

Leadax wordt vooral gebruikt in de ruwbouw. Doordat het flexibel is, kan het materiaal tot rollen in vele breedtes en lengtes geproduceerd worden. Het levert een enorme tijdswinst op en maakt het werk voor de dakdekker een stuk minder intensief.

Leadax kan op de traditionele manier bewerkt worden met een loodklopper.  De Leadax klopper is speciaal ontwikkeld om de loodvervanger snel in vorm te krijgen en te verwerken op de dakconstructie. Het is vergelijkbaar met een loodklopper voor bladlood. Een strakke afwerking is nodig om het materiaal goed te laten hechten. Grove stukken Leadax klop je eenvoudig in de juiste vorm met dit hulpmiddel.

Maar Leadax is ook buigzaam genoeg om met een aandrukroller het materiaal tot onderin de pan te verstrekken bij bijvoorbeeld een dakkapel. Hier gebruik je de Leadax roller voor. De speciale vorm van de kop stelt je in staat om zowel lange stukken Leadax, als ronde vormen te egaliseren. Dit is nodig voor de juiste hechting aan bijvoorbeeld dakpannen. De Leadax aandrukroller is geschikt voor rechts- en linkshandigen.

Door de Leadax met een hetelucht gun te bewerken, kan een waterdichte overlap worden gerealiseerd. Doordat het materiaal zo bewerkelijk is, is er een veel kleinere foutmarge dan bij de traditionele lood. De rollen kunnen van schoorsteen tot kilgoot worden gebruikt. Mocht je de rol van Leadax willen afknippen dan heb je hier een speciale schaar voor nodig.

Deze Leadax schaar is geschikt om de loodvervanger op maat te knippen. Hij is speciaal ontwikkeld om in de juiste hoek en met de benodigde kracht door het materiaal te komen. Onmisbaar bij het werken met Leadax en geschikt voor links- en rechtshandigen.

Werken met Leadax? Volg deze stappen

Stap 1: Bepaal de benodigde breedte van Leadax. Leadax is namelijk in meerdere breedtes te verkrijgen. 

Stap 2: Rol de rol Leadax uit en knip het af op de gewenste lengte. Aan de onderkant zit een beschermfolie met een witte kniplijn. Zo kan je de gewenste lengte netjes afknippen. 

Stap 3: Verwijder de beschermfolie aan de onderzijde. De folie aan de bovenzijde (zonder witte lijn) kan je nog laten zitten. 

Stap 4: Breng de Leadax vervolgens aan en rol, klop of druk het in model met het bijbehorende gereedschap (roller en klopper). 

Stap 5: Verwijder de beschermfolie aan de bovenzijde. 

 

Leadax, de duurzame dakbedekking van de toekomst

Het gerecyclede materiaal en de circulaire levensduur sluiten aan op het circulaire bouwbeleid. Hierin staat dat Nederland 50% minder gebruik van grondstoffen wil realiseren voor 2030. In 2050 mag er totaal geen bouwafval meer zijn.

Leadax loodvervanger is het eerste circulaire alternatief van lood ter wereld. Dit betekent dat het gemaakt is van gerecyclede grondstoffen en ook weer kan worden gerecycled bij vervanging. Lood wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de bouwsector, in verf, benzine en leidingen. Maar het is een zwaar metaal dat steeds minder gewenst is in onze maatschappij waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Dankzij innovatie, aangescherpte regels voor het recyclen en de behoefte aan alternatieve grondstoffen, is Leadax ontwikkeld als lood alternatief.

Mocht je nog vragen hebben over lood vervangen of vernieuwen op daken of over het gebruik van Leadax als loodvervanger, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13737 reviews.