Vijf handige tips vóórdat je begint met schilderwerk

Muren schilderen, een houten meubel lakken of de kozijnen in de verf zetten: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je de juiste benodigdheden bij de hand hebt maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker. Met onze tips ben je in elk geval goed op weg. Wij geven je vijf handige tips vóórdat je begint met schilderwerk.

1. Maak gebruik van goed materiaal

Maak gebruik van goed materiaal en gereedschap. Het is slimmer om te kiezen voor goede kwasten en rollers. Dit geeft meestal een sneller en beter resultaat. Bezuinig dus niet op kwasten, want die hebben veel invloed op het eindresultaat. Bovendien wekken loskomende kwastharen veel ergernis op. Een extra tip voor wie nieuwe kwasten gebruikt: losse haren haal je gemakkelijk uit een nieuwe kast door hem een paar keer over een schoon schuurpapiertje te halen.

2. Zorg dat je goed bent voorbereid

Bereid je schilderklus voor. Als je zonder voorbereiding zomaar aan de slag gaat, zul je tegen dingen aanlopen. Je grijpt bijvoorbeeld mis bij een stuk gereedschap dat je op dat moment nodig hebt. Of de verf is op terwijl de muur nog niet volledig gedekt is. Een goede voorbereiding hoeft niet lang te duren, maar is wel nodig voordat je begint met schilderen. De ruimte die je wil gaan schilderen dient schilderklaar te zijn. Schuif bijvoorbeeld meubels aan de kant of dek deze af met een afdekzeil of plastic folie

/plastic-afdekfolie/1087-plastic-afdekfolie-20-m.html

Hou er ook rekening mee dat je de vloer afdekt. Het zal je uiteindelijk een hoop schoonmaakwerk en frustratie besparen. Bij het verfen van het plafond kun je bijna niet voorkomen dat de verf op de vloer komt. Bedek de vloer met plastic folie of stucloper.

Stucloper wordt voornamelijk ingezet bij het stucen, schilderen, klussen, nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden. Het stucloopkarton wordt op de vloer gelegd om deze te beschermen. Denk aan schade van stukjes gips van het stuken, vloeistoffen, beschadigingen, vuil en viezigheid. Ook een steiger of trap die binnen moet staan tijdens schilderswerkzaamheden is risicovol. Deze kan op het afdekkarton staan zonder dat er schade aan de vloer ontstaat. Stucloper kun je langere tijd laten liggen. Om stucloper te bevestigen, gebruik je stucloper tape. Bij het verwijderen laat deze tape geen lijmresten achter. 

Plastic folie op rol is ook een optie voor schilderwerkzaamheden bij het afdekken en beschermen van onder andere vloeren, wanden en meubels.

Plak tenslotte deurknoppen, lichtknoppen en plinten af met afplaktape zodat je nergens meer op morst. Deze tape is gemaakt van papier en heeft een lijmlaag aan de binnenkant dat zich kan vastgrijpen aan oppervlakten zoals muren, hout en papier. Schilderstape wordt voornamelijk ingezet als afplaktape bij schilderwerkzaamheden. Met behulp van deze tape blijven oppervlakten die niet geschilderd horen te worden vlekvrij.

3. Maak gebruik van aluminiumfolie

Aluminiumfolie kan je een hoop schoonmaakwerk besparen. Met aluminiumfolie houd je verfkwasten zacht, waardoor ze de volgende dag weer gebruikt kunnen worden. Ben je klaar met schilderen? Wikkel de vieze kwast in met de aluminiumfolie en dan blijft deze zacht. Zo hoef je de kwast niet elke keer schoon te maken.   

Schilderstape is vaak erg makkelijk voor het afplakken van plinten en kozijnen, maar minder geschikt voor bijvoorbeeld een deurknop. Gebruik daarvoor aluminiumfolie. Gebruik aluminiumfolie ook in de verfbak. Pak het bakje simpelweg in met folie voordat je er verf in doet. Ben je klaar met schilderen? Haal dan de folie uit het verfbakje en deze is dan nog net zo schoon als voordat je begon.

4. Bewaar verf op een geschikte plek

Wanneer je verf wilt bewaren dan is het goed om rekening te houden met de bewaarplek. Deze plek moet vorstvrij zijn. Zet verf bij voorkeur niet in een ruimte waar het wordt blootgesteld aan te hoge of te lage temperaturen. Een ongeïsoleerde schuur is bijvoorbeeld niet geschikt om verf te bewaren. Verf op waterbasis kun je ten minste een jaar bewaren en verf op terpentinebasis zeker twee jaar.

5. Schuur voordat je verf aanbrengt

Ongeacht het soort ondergrond is schuren belangrijk. Het is niet alleen nodig bij een oppervlak met ongewenste oneffenheden, maar ook op een gladde ondergrond. Met schuren breng je namelijk onzichtbare schuurkrasjes aan. Deze zorgen ervoor dat het oppervlak enigszins opruwt. Dit bevordert de hechting van de nieuwe laag. Vergeet niet na het schuren om het object, kozijn of muur af te nemen. Het is namelijk van belang dat de ondergrond vlak voor het schilderen goed stofvrij is en dat het schuurstof weg is.

Heb je nog vragen over de materialen die je kunt gebruiken tijdens het schilderen of mocht je de producten willen aanschaffen in onze webshop? Neem dan contact met ons op of kijk direct in onze webwinkel. Wij helpen je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13876 reviews.