Tape gebruiken? Vijf tips het beste resultaat!

Er zijn veel verschillende soorten tape. Welke tape heb ik nodig en waar moet ik op letten bij het werken met tape? Het op de juiste manier gebruiken van tape draagt bij aan een goed eindresultaat. Er zijn een aantal punten waarmee je rekening dient te houden bij het gebruik van tape. Door middel van deze vijf tips kun je rekenen op een goed resultaat en helpen we je op weg bij het maken van een keuze uit ons tape assortiment.

Tip 1: Stel de juiste vragen om te bepalen welke tape je nodig hebt

Voordat je bepaalt welke tape je neemt, is het van groot belang om jezelf vooraf een aantal vragen te stellen en deze te beantwoorden. De volgende vragen helpen je bij de keuze:

  • - Wat zijn de locatie- en omgevingsfactoren?
  • - Hoelang moet het tape blijven zitten?
  • - Hoe kan je het beste tape verwijderen?
  • - Welke werkzaamheden ga je uitvoeren?
  • - Welke ondergrond moet je afplakken?

Tip 2: Houd rekening met de locatie en omgevingsfactoren

Wanneer je tape gaat aanbrengen dien je rekening te houden met omgevingsfactoren. Deze kunnen namelijk invloed hebben op het eindresultaat van het uit te voeren werk. Denk aan de volgende omgevingsfactoren:

  • - De aanwezigheid en sterkte van de zon en UV-belasting;
  • - Omgevingstemperatuur en –schommelingen van zowel de omgeving, het product, als de af te plakken ondergrond;
  • - Binnen of buitengebruik van de tape;
  • - Condensvorming en luchtvochtigheid.

Voor het beste resultaat raden we aan om tape te kleven bij een temperatuur van tussen de 10 °C en 25 °C. Ook wel kamertemperatuur genoemd. Wanneer je de tape gaat aanbrengen op het oppervlak, zorg dan dat dit droog en stofvrij is. In deze condities is de lijmlaag het meest stabiel.

Tip 3: Manieren om de tape te verwijderen

Er zijn verschillende manieren waarop tape verwijderd kan worden. Uiteraard wil je het best mogelijke resultaat. Wanneer je bijvoorbeeld afplaktape gaat verwijderen is het belangrijk dat er geen schade ontstaat aan de pas geverfde muur. Ook wil je dat er geen lijmresten op het oppervlak achterblijven. Je kunt de volgende tips gebruiken:

  • - Bij het verwijderen dient tape altijd op een gelijkmatige wijze onder een hoek van 45°C te worden verwijderd. Het is hierbij van belang dat je niet te hard of te snel aan het tape trekt;
  • - Als je het tape gaat verwijderen dient de minimale omgevingstemperatuur boven de 5°C te liggen.
  • - Ben je klaar en kan het tape weg? Verwijder het dan direct.

Tip 4: Het afplakken van verschillende typen ondergrond

Tijdens het afplakken krijg je te maken met verschillende typen ondergronden en oppervlakken. Om je een beter beeld te geven, bespreken we de veel voorkomende ondergronden en de bijbehorende aandachtspunten. Met deze tips kun je jezelf voorbereiden:

  • - Houd rekening met ondergronden die behandeld of besmet zijn met anti-lijm middelen, of bijvoorbeeld wax en waxachtige producten;
  • - Wees alert op ondergronden waar mogelijk weekmakers in zitten. Je kunt hier denken aan vinyl behang of kunststof profielen;
  • - Wanneer je te maken hebt met ruwe en onregelmatige ondergronden, dan dien je tape te gebruiken met een hoge kleefkracht;
  • - De conditie van de ondergrond is van groot belang voor een goede hechting. Zo dient deze altijd droog, vetvrij, olievrij, vochtvrij en stofvrij te zijn;
  • - De kleefkracht wordt mede bepaald door de combinatie van temperatuur van de ondergrond, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.

Tip 5: Technieken om verpakkingstape goed aan te brengen

Er zijn verschillende technieken om verpakkingstape effectief aan te brengen. Denk hierbij aan het dichtplakken van een kartonnen verzenddoos. Voor lichte pakjes tot 20 kg is het verstandig om de tape aan te brengen in een U-vorm (gezien vanaf de zijkant). Dus je plakt de twee kleppen over de hele lengte aan elkaar vast en zorgt dat het tape ook wat over de zijrand heen steekt. Dit doe je voor zowel de onderkant als bovenkant van de doos.

Voor zwaardere pakjes van 20 kg tot 40 kg maak je eerst een U-vormige sluiting die je daarna extra verstevigt met een L-vormige strook. Deze L-vormige strook breng je aan langs de korte zijden van de doos.

Tenslotte hebben we nog een techniek voor zware pakjes die meer dan 40 kg wegen. Sluit deze dozen met tape in een H-vorm. Dit is de veiligste sluiting die er bestaat. Breng de tape over de hele lengte van het karton (aan de flappen). Doe dit zowel aan de boven- als de onderkant, maar ook over de breedte en vier uiteinden.

Mocht je nog vragen hebben over tape of welke tape het meest geschikt is voor jouw toepassing, neem dan contact met ons op. Ons deskundige team helpt je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13865 reviews.