Waar moet je op letten als je het plafond zelf gaat schilderen?

Het schilderen van het plafond is een hele klus. Maar het moet wel gedaan worden. Wil je het gaan sauzen of toch spuiten? Een plafond witten kan op verschillende manieren. Het is goed om van te voren de keuzes op een rij te zetten en hiervan de voordelen te bekijken. Door dit vooraf te bedenken, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Sauzen is bijvoorbeeld een relatief schone klus, maar spuiten gaat sneller. In dit blogartikel zullen we beschrijven waar je rekening mee moet houden als je jouw muur of plafond gaat schilderen.

Allereerst is het van belang om te zorgen dat je gaat schilderen in een veilige omgeving. Zorg dus van te voren dat je gaat schilderen in een opgeruimde werk- of woonomgeving. Maak daarnaast gebruik van stevige trappen om ongelukken te voorkomen.

Stap 1: voorbereiding, voorstrijken, afplakken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Koop de juiste materialen en bereid de ruimte voor door een aantal klussen op te pakken. Verwijder alle aanwezige verlichting in de ruimte of zorg dat het goed wordt afgeplakt. Het plakken kun je doen met afplaktape. Afplaktape wordt ook wel maskeertape of schilderstape genoemd. De tape is gemaakt van papier en heeft een lijmlaag aan de binnenkant dat zich kan vastgrijpen aan oppervlakten zoals muren, hout en papier. Schilderstape wordt voornamelijk ingezet als afplaktape bij schilderwerkzaamheden.

afplaktape

Controleer eerst of de spanning van de stroom af is, voordat je de verlichting gaat verwijderen. Repareer oude gaten in de muren en het plafond met een hiervoor geschikte vuller. Dek de vloer en eventuele meubels af. Plak eventueel ook de wanden af. Dit geldt voor als je het plafond gaat schilderen. De kans op verfspetters is namelijk groot. Het afplakken en afdekken van je vloer, wand of meubilair kan met verschillende middelen. voor fijn schilderwerk langs de randjes is afplakken voldoende. Vergeet niet om ook de rand van het plafond en de vloer af te plakken als je een muur gaat schilderen. Je kunt ook afplakfolie gebruiken bij het schilderen van de muur of het plafond. 

Als je keuze is gevallen op het sauzen van het plafond, dan wil dit zeggen dat je de verf op de traditionele manier aanbrengt. Het wordt met een roller of met een kwast aangebracht. Sauzen heeft als voordeel dat de hele ruimte niet leeggehaald hoeft te worden. De kans dat er wordt geknoeid is namelijk een stuk kleiner dan in het geval van spuiten. Als je dan alleen de meubels, vloeren en muren afdekt, is dat voldoende. Dit kun je doen met verschillende folies.

De dikte en breedte van de folie bepaalt welke folie je nodig hebt voor het beschermen en afschermen van je woon- of werkomgeving. Het is dus goed voordat je gaat schilderen om de ruimte op te meten. Hierdoor weet je welke breedte aan folie je nodig hebt. Vervolgens moet de dikte van de folie worden bepaald. Een ruimte die meer onderhevig is aan werkzaamheden en een ruimte waarin kostbare meubelstukken staan vereist een dikkere folie dan een ruimte met weinig meubilair of waar men vanuit één punt met een trap het gehele plafond kan schilderen. Sauzen is vooral een populaire methode voor plafonds die niet zo groot zijn.

Stucloper is een voorbeeld van een dikke folie. Het wordt op vloeren en trappen gelegd om deze te beschermen tegen vloeistoffen, vlekken, beschadigingen en viezigheid. Denk aan de situatie dat er een steiger of trap binnen moet staan. Deze kan op de stucloper staan zonder dat er schade aan de vloer ontstaat. 

Stucloper

We hebben ook plastic afdekfolie op rol of bouwfolie op rol met verschillende afmetingen en diktes.

Plastic afdekfolie

Stap 2: Muurverf aanbrengen op het plafond

Gebruik een muurverf die geschikt is voor het sauzen van plafonds. Deze muurverven hebben een wat langere open tijd, waardoor ze beter vloeien. Pak een kwast en begin met een baan aan te brengen van 10 tot 15 cm bij de aansluitingen. Het is het beste om dit met twee personen te doen. Eén persoon brengt de muurverf aan bij de aansluitingen van het plafond en de tweede persoon begint met de roller. Begin te rollen in de hoek en breng de muurverf aan met de rolrichting in de lengte van de lichtinval. Ook hier geldt dat er voldoende muurverf aangebracht moet worden, maar voorkom dikke aanzettingen van de roller. Anders blijf je deze zien nadat het is opgedroogd.

Wanneer je niet kiest om een plafond te sauzen, dan kun je kiezen om het plafond te spuiten. Dit wordt steeds vaker gedaan. Het is een snelle methode die zorgt voor een strak eindresultaat. Tevens is het goedkoper dan sauzen. Voor het spuiten wordt gebruik gemaakt van een spuitmachine. Deze brengt dan de verf gelijkmatig aan op het plafond. In zeer korte tijd is het plafond mooi wit (of welke kleur je wenst). Waar het sauzen bij kleine ruimtes vooral veel wordt gedaan, wordt het spuiten vooral bij grotere oppervlakten gedaan. Je hoeft geen weken in de rommel te zitten, omdat het veel sneller klaar is.

Verwijder tenslotte direct na het sauzen alle afplaktape en folie rondom het plafond en de muren. Hang de verlichting weer op en controleer eerst op spanning. Je bent nu klaar en je hebt een nieuw mooi geschilderd plafond.

Ga je het plafond schilderen met een spuitmachine? Houd er dan rekening mee dat er nevel kan ontstaan. De spullen die in de ruimte staan waarin wordt gespoten moeten dus wel goed worden afgedekt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van plastic hoezen om je meubilair af te schermen. Verplaatsbare meubels kun je maar beter voor een tijdelijke periode verhuizen naar een andere ruimte. Hiervoor kun je gebruikmaken van opslagdekens.

Opslagdekens

Nog een extra tip: reinig eventuele verfspetters direct met een vochtige doek of spons. Verfspetters op glas verwijder je met een verfschraapmesje. Wil je de volgende dag weer verder met schilderen. Spoel de kwasten dan direct na gebruik uit onder de kraan.  Verpak de roller die je hebt gebruikt luchtdicht in een plastic zak of aluminium folie. Plak de zak dicht om de steel met afplaktape. Het druiprooster kun je bijvoegen.

Mocht je nog vragen hebben over het schilderen van een plafond of wil je benodigdheden zoals afplaktape, opslagdekens, afdekfolie of stucloper kopen dan kun je dit bestellen in onze webshop.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13913 reviews.