De invloed van retail in het belasten van het milieu en de oplossingen

De invloed van retail in het belasten van het milieu en de oplossingen

Wat is de invloed van retail in het belasten van het milieu en wat kunnen we doen?

Online retail en het verlagen van milieuimpact

Meer en meer mensen doen hun aankopen online en deze ontwikkeling blijft doorgaan. Tevens blijft de keuze en het gemak van de aankoop voor consumenten toenemen. Ook zijn er steeds meer innovaties gericht op het online winkelsegment zoals de bezorging. De toename in online aankopen betekent een toename in het aantal bezorgingen. En deze bezorgingen hebben een impact op het milieu.

Het bezorgtraject tussen webwinkel en consument, genaamd de ‘last mile’, wordt onderzocht door PostNL, DPD en Thuiswinkel.org. Onderzoek toont aan dat ‘bezorging aan huis’ in de meeste gevallen een lagere milieuimpact (€3,8 cent schadekosten voor vervoer één pakket) heeft dan het ‘conventioneel winkelen (€4,5 cent). In deze berekening wordt ervan uit gegaan dat de consument regelmatig de auto gebruikt voor het winkelen.

“Het is belangrijk dat webwinkels inzicht hebben in hun milieu-impact en dit meenemen in hun logistieke strategie. Enerzijds in de keuzes die webwinkels intern over de logistieke inrichting maken. Anderzijds door consumenten inzicht te geven in de milieu-impact van een bepaalde afleveroptie”, aldus Margreeth Pape, adviseur Logistiek en Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.

Vier scenario’s voor bezorging en vervoer

Innovatie speelt een belangrijke rol bij duurzamere bezorgmogelijkheden en de mogelijkheden blijven groeien. Denk aan drop-off en pick up punten, elektrische voertuigen en fietskoeriers en deze opties verlagen naar verwachting de impact.

Consument heeft invloed op milieu-impact

Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de consument. Uit onderzoek is gebleken dat de keus van de consument invloed heeft op de milieuimpact. Tijdens het onderzoek is een social media scan uitgevoerd om te bepalen hoe de consument kijkt en zich uitspreekt naar de duurzaamheid van de ‘last mile’. Het bleek dat de consument zich nauwelijks uitsprak over het onderwerp. Dit kan als reden hebben dat zij zich er niet druk om maken óf dat zij te weinig weet hebben van de effecten van online winkelen op het milieu. Door het verschaffen van informatie over de impact van de ‘last mile’ kan de consument een keuze maken betreft het type pakketbezorging.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13876 reviews.