Vendrig Packaging ontwikkelt biobased noppenfolie

Vendrig Packaging ontwikkelt biobased noppenfolie

Biobased producten zijn een trend! Het wordt voor de verpakkingsindustrie de nieuwe standaard. Wij nemen het aanbieden van biobased producten nu al serieus en zijn vooruitstrevend op dit gebied. Dat is een van de redenen dat wij de eerste leverancier zijn in Nederland van biobased noppenfolie. In dit blogartikel lees je achtergrond informatie over de biobased noppenfolie, wat het precies is en waar het gemaakt van is.

Waarom biobased noppenfolie?

Onze keuze is gevallen op het ontwikkelen van noppenfolie als biobased variant. Maar waarom? Hier zijn een aantal redenen voor. Momenteel zijn wij een grote aanbieder van traditionele noppenfolie via onze webwinkel. Daarmee hebben wij veel productkennis in huis, kunnen wij concurrerende prijzen aanbieden en hebben wij sterke banden met onze noppenfolieleverancier waardoor we nieuwe producten kunnen ontwikkelen. Daar komt bij dat noppenfolie een veelgebruikt product is. Dit betekent dat het veel gebruikt wordt in verschillende sectoren. Wanneer een veelgebruikt product zoals noppenfolie gemaakt wordt van biobased grondstoffen, betekent dit dat er veel milieuwinst valt te behalen.

Waar komen onze biobased granulaten vandaan?

Het biobased materiaal bestaat uit biobased granulaten. Dit wordt gebruikt voor de biobased noppenfolie en is afkomstig uit een gebied dat speciaal is toegewezen voor het planten van suikerriet in Brazilië, ongeveer 200 km van het amazone regenwoud. Uit suikerriet worden de suikers gehaald die gebruikt worden voor de productie van ethyleen. Deze suikers worden verkregen door eerst ethanol te produceren. Een reststroom van dit proces is ethyleen en daar wordt vervolgens polyethyleen granulaat korrels van gemaakt. De ethyleenstroom wordt gemaakt van tweede generatie biomassa stromen. Dat wilt zeggen dat deze stroom gemaakt is van reststromen die niet gebruikt kunnen worden voor menselijke consumptie. Op deze manier wordt vermeden dat kostbare grondstoffen die mensen ook kunnen consumeren op gaan aan het produceren van plastic of andere biobased producten.

Wat is het ‘I'M green’ logo?

Wij werken samen met één van de grootste biobased granulaten leveranciers. Dit bedrijf levert de ‘I'M green’ bio PE dat gebruikt wordt voor de productie van biobased noppenfolie. Deze bio polyethyleen is gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar en neemt CO2 op tijdens het groeiproces. Dit komt omdat de granulaatkorrel is gemaakt van planten. Producten die bestaan uit minimaal 50% bio polyethyleen, zoals de biobased noppenfolie, mogen het ‘I'M green’ logo dragen. Het ‘I'M green’ logo garandeert dat de sociale- en milieuomstandigheden in de productieketen zo duurzaam mogelijk zijn. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door de fabrikant.

Waarom gebruiken we 50% biobased granulaten?

Deze noppenfolie bestaat voor 50% uit biobased materiaal. Er zijn twee redenen waarom het op dit moment niet 100% is, een technisch en economisch argument. Ten eerste is het nog lastig om een 100% biobased noppenfolie te maken. Dit betekent dat een gedeelte bestaat uit fossiele grondstoffen en een gedeelte uit biobased plastics. Deze combinaties worden dan ’drop-in ‘plastics genoemd. Het voordeel van biobased plastics is dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie in vergelijking met plastics die gebaseerd zijn op aardolie. Biobased plastics hebben ook dezelfde eigenschappen als conventionele plastics. Bioplastics kunnen ook gerecycled worden met conventionele plastics omdat de structuur gelijk is. Dit zorgt dus niet voor meer druk op het scheidingsproces of vervuiling in de plastic recycleketen.

Naast het technische argument is er een economisch argument. De reden dat wij nog geen 100% biobased noppenfolie aanbieden is omdat de prijs van biobased granulaten in verhouding met fossiele plastic granulaten duurder zijn. Dit betekent dat er een compromis is gemaakt voor het produceren van een 50% biobased noppenfolie zodat deze producten prijstechnisch aantrekkelijk zijn. Anders zou de verkoopprijs niet te betalen zijn. Dit maakt dat de helft biobased is en daarmee aanzienlijk minder milieuschade veroorzaakt.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13913 reviews.