Voorkom transportschade dankzij de juiste ladingzekering

Voorkom transportschade dankzij de juiste ladingzekering

Het doel van transporteren is om producten van A naar B te vervoeren zonder dat de producten schade oplopen. De kosten moeten zo laag mogelijk blijven. Om dat te realiseren wil je de producten optimaal beschermen om zo transportschade te beperken. Ladingzekering is hierbij cruciaal. Je kunt op drie verschillende niveaus de ladingzekering toepassen. Hieronder vallen productniveau, palletniveau en laadniveau. In dit blogartikel lees je tips & tricks en voorbeelden van ladingzekeringen en hoe je een lading zo goed mogelijk kunt vastzetten.

Ladingzekering op productniveau

Ladingzekering begint op productniveau. Het gaat hierbij om het zo goed mogelijk zekeren van de lading. Er zijn verschillende manieren om dit effectief te doen. Dit is afhankelijk van het type product, de waarde van het product en het soort verpakking wat je gebruikt. Aan de hand van enkele oplossingen proberen we je een idee te geven naar de mogelijkheden.

Opvulmateriaal

Veel bedrijven maken gebruik maken van opvulmateriaal om producten te beschermen tijdens de transport. Er zijn verschillende soorten opvulmateriaal te krijgen. Zo is er opvulmateriaal van papier of karton, opvulchips en luchtkussenzakjes. Niet elke zending is hetzelfde. Verschillende producten zullen andere type opvulmateriaal nodig hebben. Zo zijn luchtkussenzakjes minder geschikt voor bijvoorbeeld producten met scherpe uitstekende delen of zijn zwaardere opvulmaterialen minder geschikt wanneer het totale gewicht van een pakket belangrijk is. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte er opgevuld dient te worden.

Bekijk de volgende uitlegvideo om er achter te komen welk opvulmateriaal bij jouw toepassing past:

Fixatiepunten

Een andere oplossing naast opvulmateriaal is het aanbrengen van fixatiepunten. Fixatiepunten zijn punten die je in de doos of kist installeert en waaraan het product vervolgens vastzet. Bij het selecteren van de meest passende oplossing als fixatiepunt staat zoals eerder gezegd je product en de verpakking centraal.

Ladingzekering op palletniveau

Er zijn verschillende oplossingen voor ladingzekering op palletniveau. Welke het meest geschikt is voor het vastzetten van je lading op palletniveau hangt af van wat er op de pallet staat. Je hebt hierbij wel te maken met één vereiste: de materialen die je gebruikt voor ladingzekering moeten voldoen aan de wetgeving ladingzekering.

Per 18 mei 2018 is de vernieuwde Europese wetgeving EU 2014-47, met betrekking tot verpakking van goederen, middels wegtransport, in werking getreden.

Binnen de EU valt 25 % van de vrachtwagenongevallen te wijten aan trailers waar de lading niet volgens de regels vastgezet is. Dit heeft tot gevolg dat er jaarlijks 30 dodelijke slachtoffers vallen. Doordat de Europese wetgeving wordt ingevoerd zal de wet strenger gehandhaafd worden en loop je als bedrijf het risico op een fikse boete wanneer de ladingzekering niet voldoet aan de minimale eisen betreft weerstand tegen het verschuiven van lading.

Door de invoering van de Europese wetgeving EU 2014-47 is er een gezamenlijke verantwoordelijkheid gekomen voor het naleven van de regels. De packer/ loader is verantwoordelijk voor het omverpakken van goederen, de lading en het zekeren van goederen of materiaalf. Daarnaast is de vervoerder verantwoordelijk voor het goedkeuren van de geladen en gezekerde goederen en dient in het bezit te zijn van de benodigde ladingzekeringsproducten en de juiste transportdocumenten om een correcte lading en zekering van de goederen aan te tonen.

Er is een verscheidenheid aan materiaal om lading te zekeren op palletniveau. Dit noem je antislip materialen.

Antislipvellen

Antislipvellen bieden uitkomst als extra hulpmiddel. Het zijn dunne vellen papier dietussen de verschillende palletlagen worden gelegd. Met deze vellen wordt voorkomen dat gladde dozen of zakken over elkaar heen glijden. Daarnaast wordt met een antislipvel ook verband gecreëerd tussen de lagen. Dit is vooral bij kolomstapeling.

Antislipvellen bestaan uit twee delen: een drager en een coating aan beide zijden. Dankzij de coating laag hebben de antislipvellen tevens een waterafstotende werking. De waterafstotende werking zal ervoor zorgen dat de dozen geen vocht uit een vochtige pallet opnemen. Dit is een manier om verzwakking van de dozen te vermijden. De onderste dozen dragen namelijk de grootste last.

In de wetgeving ladingzekering is een wrijvingscoëfficient van 0,6 μ gedefinieerd voor antislipmaterialen. Bovenstaand materiaal voldoet (minimaal) aan de wrijvingscoëfficient van 0,6 μ.

Hoekprofielen en randbescherming

Wanneer je een pallet hebt met verschillende lagen dozen op elkaar gestapeld, dan is het slim om de lading te stabiliseren. Dit kun je eenvoudig doen door hoekprofielen of randbescherming te gebruiken.  Hoekprofielen dienen niet alleen voor het stabiliseren van de lading, maar ook om de hoeken van ladingseenheden te beschermen. Vooral tegen beschadigingen die de spanning van spanbanden en omsnoering kunnen veroorzaken.

Omsnoering of wikkelfolie

Het laatste voorbeeld van ladingen op palletniveau vast te zetten is ook de meest bekende: omsnoeringsband door middel van polypropyleen, geweven of hotmelt of wikkelfolie.

Welke optie in jouw geval het meest geschikt is, hangt wederom af van het product dat je wilt vervoeren.

Polyesterband omsnoeringsband
Polyester omsnoeringsband

Ladingzekering op laadniveau

Het laatste aspect dat van belang is bij het veilig transporteren van producten is het zekeren van de lading op laadniveau. Het type oplossing die wordt gebruikt om de lading op laadniveau te zekeren is sterk afhankelijk van het type transport. Dus vervoer je de goederen via de vrachtwagen, trein of bijvoorbeeld het vliegtuig. Het materiaal dat je gebruikt om de lading te zekeren is altijd gebaseerd op de verpakkings- en transportkeuze.  

Stuwkussens

Voor het vastzetten van ladingen in zeecontainers worden vaak stuwkussens gebruikt. Dit is een efficiënte oplossing, omdat het de ruimte tussen de pallets in de containers vult en het voorkomt dat de lading omvalt of verschuift. Het gebruik van stuwkussens is snel en gebruiksvriendelijk.

Spanbanden

Spanbanden zijn uitermate geschikt om pallets in een vrachtwagen vast te zetten. Dit geldt als ze voldoen aan de EN1295-2 norm. Het wordt gebruikt om pallets zowel horizontaal als verticaal vast te zetten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het krachtsluiting principe. De goederen worden zo vastgezet dat de wrijving zo groot is dat ze niet meer kunnen schuiven.

Spanbanden

Mocht je nog vragen hebben over het vastzetten van je lading of wil je hulp bij het kiezen van de juiste producten voor een ladingzekering? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13876 reviews.