Met een aanhangwagen de weg op? Lees eerst de wet en regelsgeving over het vervoeren van goederen met aanhanger

Met een aanhangwagen de weg op? Lees eerst de wet en regelsgeving over het vervoeren van goederen met aanhanger

Welke regelgeving is er omtrent het vervoeren van spullen met een aanhangwagen? Iedereen klust wel eens in zijn huis of moet iets groots vervoeren wat niet in de auto past. Een aanhangwagen is dan een ideaal vervoersmiddel om bijvoorbeeld een bankstel of sloopafval mee te vervoeren. Wanneer je deze spullen gaat vervoeren, moet je er in Nederland rekening mee houden dat de lading die je gaat vervoeren aan bepaalde eisen moet voldoen om veilig en verantwoord de weg op te kunnen. Hetzelfde geldt voor de aanhangwagen. In dit blogartikel lees je alles over de ladingseisen, de nieuwste wetgeving op het gebied van aanhangwagens en aan welke eisen  een aanhangwagen moet voldoen.

Allereerst is het goed om te weten dat je twee soorten lading hebt. Deelbare lading en ondeelbare lading. Onder ondeelbare lading wordt verstaan: lading die redelijkerwijs in de lengte of breedte deelbaar is. Voorbeelden van ondeelbare lading zijn steigerpalen, ladders en spanten.

Wat zijn de regels over de afmetingen van de aanhangwagen?

Er worden een aantal eisen en voorwaarden aan een aanhangwagen gesteld:

- Aanhangwagens mogen niet langer zijn dan 12 meter. Betreft het een enkelas aanhanger tot 750 kg max. Massa dan mag deze niet langer dan 8 meter zijn.

- Een aanhangwagen mag niet hoger zijn dan 4 meter.

- Bij geconditioneerde voertuigen mag een aanhangwagen niet breder zijn dan 2,55 en 2,60 meter.

- Een auto + aanhangwagen mogen samen niet langer zijn dan 18 meter.

- Aanhangwagens mogen niet zwaarder worden beladen dan de toegestane maximum massa van de aanhangwagen waarbij je rekening dient te houden met de maximum te trekken massa van de auto.

Waar moet de aanhanger lading aan voldoen voor veilig vervoer?

Je bent verplicht de lading van je aanhangwagen zodanig vast te zetten, zekeren of af te dekken dat de lading of delen daarvan tijdens het rijden niet van het voertuig kunnen vallen. Hierbij moet je rekening houden met noodstops, plotselinge uitwijkmanoeuvres of een slecht wegdek.

Aanhangernet

Aanhangernetten voor het afdekken van aanhangwagens

Er zijn diverse mogelijkheden om jouw lading af te dekken. Wij hebben bijvoorbeeld fijnmazige en grofmazige aanhangernetten in ons assortiment.

Wat is het verschil tussen een fijnmazig en grofmazig aanhangernet?

Aanhangernet kopen? Dan moet je eerst de keuze maken tussen een fijnmazig en grofmazig aanhangernet. Het verschil is groot en beide hebben andere toepassingen. 'Mazig' staat voor de maaswijdte. Dit is de afstand tussen de weefsels dat gezamenlijk het aanhangernet vormt. Hoe grover de maas, hoe groter de afstand tussen de weefsels is en hoe groter de 'gaten in het net' zijn. Bij een zogeheten grofmazig aanhangernet zit er veel ruimte tussen de mazen waardoor er veel lucht, licht, vuil, regen en andere omstandigheden de ruimte krijgt om onder het net te komen. Dit kan de te transporteren goederen beïnvloeden. Een voordeel van grofmazig is dat het beter kan buigen en om scherpe hoeken kan worden gehaakt zonder dat het net scheurt. Bij een fijnmazig aanhangernet is de ruimte tussen de mazen heel klein. De fijnmazige netten zijn handiger bij het transport van fijnere producten of goederen en die meer bescherming nodig hebben.

Welke spullen kan ik vervoeren met een fijnmazig aanhangernet?

Met een fijnmazig aanhangernet als afdekmateriaal op jouw aanhangwagen kun je fijne objecten, goederen en materialen transporteren. Hieronder vallen bijvoorbeeld zand, aarde, grind, houtsnippers, losse voedingsmiddelen, losse kleine onderdelen enzovoort. Deze materialen komen voort uit tuin-, bouw-, verbouw- en andere (bedrijfs-)werkzaamheden. Door de fijne maas in het aanhangernet kunnen kleine onderdelen niet door het net glippen en blijft het op zijn plek in de aanhangerbak. Fijnmazig aanhangernet wordt gebruikt door zowel consumenten als bedrijven. Er is keuze uit verschillende kwaliteiten.

Welke spullen kan ik vervoeren met een grofmazig aanhangernet?

Met een grofmazig aanhangernet als afdekmateriaal op jouw aanhangwagen kun je veel soorten grove objecten transporteren. Denk hierbij aan objecten zoals meubels, kozijnen, deuren, houtstukken, tegels, kunstwerken, motoren, grote gereedschappen, tuinmaterialen enzovoort. Objecten die je bijvoorbeeld vervoert tijdens het verhuizen, verbouwen of tuinieren. Het moeten grove objecten zijn omdat fijne objecten door de gaten heen kunnen komen. Dit aanhangernet zorgt dat het transporteren van deze grove objecten stevig in de aanhangwagen blijven zitten en niet verschuiven of er uit vallen. Consumenten kopen dit net voor de aanhangwagen om grof vuil naar het gemeentedepot te brengen en voor verhuisklussen. Bedrijven kopen het voor professioneel gebruik in allerlei branches.

Afdekzeilen voor het afdekken van aanhangwagens

In ons assortiment vind je meerdere kwaliteiten afdekzeilen om een keuze uit te maken. De hoogte van de kwaliteit bepaalt de houdbaarheid, de voelbare dikte en de scheurweerstand van het zeil. Een dikker zeil gaat simpelweg langer mee. Het verschil in levensduur tussen de lichtste en zwaarste kwaliteit is 12 maanden. De lichtste variant gaat minimaal 12 maanden mee. Heb je een afdekzeil nodig dat lang meegaat en onder de meeste weersomstandigheden in tact moet blijven? Neem dan een zwaardere kwaliteit zeil, deze gaat minimaal 24 maanden mee. Om de benodigde kwaliteit te bepalen maken we onderscheid in een aantal zaken. Vaak wordt onderscheid gemaakt in het aantal keren dat het dekkleed hergebruikt moet kunnen worden. Daarnaast kunnen we ook zeggen dat bij gebruik door particulieren een lichtere variant prima voldoet. Zakelijk en professioneel gebruik staat vaak gelijk aan het feit dat het zeil langer mee moet gaan en dan voldoet een zwaar afdekzeil beter.

Wij hebben drie verschillende kwaliteiten in ons assortiment: licht, standaard en zwaar.

Kwaliteiten afdekzeilen

Licht afdekzeil van lichte kwaliteit (100 gr/m²)

Het lichte afdekzeil is de lichtste variant die verkrijgbaar is. Het is een voelbaar dun zeil met alle eigenschappen van een volwaardig afdekzeil. Gemiddeld genomen gaat deze kwaliteit minimaal 12 maanden mee. Bij binnengebruik blijft het zeil nog langer in tact en is er bovendien minder risico op zeilbreuk. Gebruik dit lichte afdekzeil bij lichtere afdekklussen en waarbij het niet in aanraking komt met scherpe hoeken en randen. Grof genomen kunnen we zeggen dat dit dekzeil een prima dienst draait bij particulier gebruik en binnengebruik.

Standaard afdekzeil van standaard kwaliteit (150 gr/m²)

De standaard kwaliteit afdekzeil is een dikkere variant dan de lichte, maar dunner dan de zware. Het voordeel van deze variant is dat het beter tegen een stootje kan maar toch niet te veel plastic verbruikt als de zware. En dat merk je in de prijs. Wat niet nodig is, hoef je ook niet voor te betalen. Dit afdekzeil gaat net zoals de lichte variant minimaal 12 maanden mee maar heeft ook een UV-bescherming van 12 maanden. Uitstekend voor buitengebruik. Ook bij deze standaard kwaliteit zeil raden wij aan om scherpe hoeken en randen te voorkomen. Dit dekkleed wordt gekocht door consumenten en bedrijven en vaak gebruikt voor buitenopslag.

Zwaar afdekzeil van hoge kwaliteit (250 gr/m²)

Het zware kwaliteit afdekzeil is het dikste dekzeil dat je kunt krijgen. Voor deze variant is het meeste materiaal gebruikt per vierkante meter en voelbaar stevig. Het kan absoluut tegen een stootje, gaat 24 maanden mee en biedt bovendien 18 maanden UV-bescherming. Afdekzeil zwaar, ook vaak bouwzeil genoemd, adviseren wij te kopen als het zeil lang mee moet gaan, tegen alle buitenomstandigheden moet kunnen, vaak hergebruikt moet worden bijvoorbeeld door professioneel gebruik en een hoge scheurweerstand moet hebben. Dit afdekzeil wordt voornamelijk gekocht bedrijven in de tuin-, bouw- en transportsector die materialen, goederen en objecten willen afdekken.

Spanbanden voor het afdekken van aanhangwagens

Spanband wordt in de basis altijd gebruikt om objecten vast te zetten. Dat komt omdat je het band met behulp van een ratel kunt aanspannen. Veel mensen hebben een spanband standaard in de auto liggen. Deze wordt ingezet op het moment dat er iets vervoerd wordt maar niet volledig in de auto past. De spanbanden worden dan gebruikt om bijvoorbeeld spullen in een aanhangwagen vast te zetten. Bedrijven gebruiken spanbanden vooral tijdens het transporteren van pallets, rolcontainers en verhuizingen. Dit zijn bedrijven zoals transportbedrijven, bedrijven in de logistieke sector en verhuisbedrijven.

Spanband

Hoeveel mag de lading uitsteken bij een aanhanger?

Je moet er als bestuurder rekening mee houden dat de lading die buiten het voertuig uitsteekt, de maximale uitsteekmaten niet overschrijdt en dat de uitstekende delen niet scherp zijn. De maximale uitsteekmaten zijn als volgt:

- Aan de voorzijde:de voorzijde bij de middenasaanhangwagens is de koppeling. Je mag niet voorbij het hart van de koppeling laden.

- Aan de achterzijde: De lading van de aanhangwagen mag maximaal 1 meter aan de achterzijde. Daarbij mag de maximale uitsteeklengte van 5 meter achter de achterste as niet worden overschreden.

- Aan de zijkant: De lading van de aanhangwagen mag niet meer dan de maximale toegestane breedte voor aanhangwagens uitsteken en op onverharde wegen niet meer dan 2,20 meter.

Bij het vervoeren van ondeelbare ladingen gelden andere maten. Deze zijn als volgt:

- Bij een onderdeelbare lading mag de maximale uitsteeklengte van 1 meter worden overschreden wanneer er een markeringsbord wordt gevoerd. Hou er rekening mee dat het nooit meer dan 5 meter achter de achterste as mag uitsteken. Wordt het markeringsbord bij nacht gevoerd, dan moet het bord ook nog voorzien worden van een rode lamp. Het zicht op de verlichting, retroreflectoren, richtingaanwijzers en de kentekenplaatverlichting van de aanhangwagen mag nooit belemmerd worden.

- Bij een onderdeelbare lading mag de maximale breedte van 2,55 meter overschreden worden, maar nooit meer zijn dan 3 meter. Wanneer de lading meer dan 10 cm uitsteekt geldt dat het voeren van markeringsborden verplicht is. Wordt het markeringsbord bij nacht gevoerd, dan moet het bord ook nog voorzien worden van een rode lamp. Het zicht op de verlichting, retroreflectoren, richtingaanwijzers en de kentekenplaatverlichting van de aanhangwagen mag nooit belemmerd worden.

Alle informatie omtrent de aanhangwagen en de ladingseisen proberen wij juist en correct te plaatsen. Het kan echter voorkomen dat er onjuistheden in staan door eventuele wetswijzigingen. Voor de officiële wettelijke teksten verwijzen wij je naar de website van Overheid.nl waar de Wegenverkeerswet is gepubliceerd.

Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit blogartikel dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Gerelateerde producten kun je direct in onze webshop bestellen. Wij helpen jou graag verder.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13876 reviews.