Eerste hulp bij verpakkingen: welke verpakkingsmaterialen moet ik kiezen om mijn producten of goederen te versturen?

Eerste hulp bij verpakkingen: welke verpakkingsmaterialen moet ik kiezen om mijn producten of goederen te versturen?

Met deze verpakkingshandleiding helpen wij je met het kiezen van de juiste verpakking om je producten en goederen veilig te verzenden en transporteren. Wij van Vendrig Packaging geven je graag alle informatie die je nodig hebt om zendingen in perfecte staat te laten afleveren.

Om op de plaats van bestemming te komen, moeten pakketjes vaak vele kilometers afleggen. Door je zendingen te verpakken in het juiste materiaal en op de juiste manier,  zullen ze veilig en onbeschadigd op de plaats van bestemming aankomen.

In dit blogartikel vind je een aantal handige tips voor het verpakken van goederen. Dit leggen we uit in een viertal stappen.

1. Keuze verpakking
2. Verpakken
3. Dichtplakken (technieken)
4. Label aanbrengen

1. Welke verpakking moet ik kiezen?

Om schade aan producten of goederen te voorkomen is een verpakking van goede kwaliteit van essentieel belang. De keuze voor de juiste verpakking is een belangrijke stap bij de verzending van goederen. De inhoud van iedere zending is verschillend en vraagt om een passende bescherming. Hiervoor zijn richtlijnen die gelden voor bijvoorbeeld het verpakken van elektronica, palletvracht en temperatuurgevoelige goederen.

Welke verpakking je moet kiezen voor jouw goederen is van een aantal factoren afhankelijk. Deze zullen we beschrijven zodat je voldoende basis hebt om te kunnen bepalen welke verpakking de juiste is.

Gewicht, afmeting & vorm: Houd rekening met de stevigheid en duurzaamheid van de verzenddoos of kartonnen doos. Een geschikte doos dient namelijk het gewicht van de zending te kunnen dragen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de doos uitscheuren of kapot gaan voor, na of tijdens het transporteren. De goederen mogen de buitenwanden van de doos niet raken om schades te voorkomen. Daarnaast hebben ronde pakketten of andere vreemde vormen extra aandacht nodig.

Kartonnen dozen

Vorm van de inhoud: De verzending van vloeistoffen vraagt om een speciaal verpakkingsmateriaal en een speciale manier van verpakken. Anders dan bijvoorbeeld een boek. De inhoud bepaalt dus de soort verpakking.

Waarde van de inhoud: Kostbare goederen dienen extra te worden beschermd aan de binnenkant van de verpakking met bijvoorbeeld luchtkussenzakjes of opvulchips.

Luchtkussenzakjes opvulmateriaal

Kwetsbaarheid: Kwetsbare goederen hebben extra bescherming nodig. Daarnaast doe je er verstandig aan een 'breekbaar' sticker op te plakken op de verzenddoos, waarmee je duidelijk communiceert dat er voorzichtig omgegaan dient te worden met de inhoud.

Regelgeving: Logistieke partijen stellen speciale verpakking eisen. Dus een verzenddoos of pakket moet voldoen aan bepaalde regels.

Een verpakking van goede kwaliteit is cruciaal als het gaat om de bescherming van je zending tijdens de transport. Aangezien deze handleiding is bedoeld voor algemeen gebruik voor een grote diversiteit aan producten, adviseren wij je ook de verpakkingsnormen die binnen je eigen branche gelden in acht te nemen.

2. Verpakken

Wanneer het om verpakken gaat, hebben we te maken met twee soorten verpakkingen. Er is een externe en interne verpakking. De externe verpakking is de verpakking die om het product wordt heen zit. De interne verpakking is de verpakking die in de externe verpakking wordt gestopt om het product extra bescherming te bieden. Hierbij kun je denken aan opvulchips, luchtkussentjes, papierstroken of shredderkarton. Deze middelen bieden demping en bescherming tegen vallen en stoten. Interne verpakkingen kunnen ook wel opvulmateriaal genoemd worden. We zullen hier zo dieper op ingaan.

Externe verpakkingsmaterialen

Het is niet efficiënt en duurzaam om een klein product te verpakken in een grote verzenddoos, daarom hebben wij diverse alternatieven. Wanneer je bijvoorbeeld een boek gaat verpakken kun je gebruikmaken van brievenbusdoosjes, kartonnen enveloppen of luchtkussen enveloppen.  

Mocht het toch om een groot product gaan dan kun je gebruikmaken van kartonnen dozen als externe verpakking. Hou hier wel rekening met de kwetsbaarheid van het product. Maak daarom gebruik van dozen van golfkarton. De dozen in onze webshop zijn leverbaar in enkele golf en dubbele golf. Voor breekbare of zware items adviseren wij kartonnen dozen met een dubbele golf te gebruiken.

Luchtkussen enveloppen

Interne verpakkingsmaterialen

Opvulchips, luchtkussenzakjes, papierstroken en shredderkarton worden allemaal gebruikt als intern verpakkingsmateriaal. Het verschil zit in de kwaliteit, het formaat en het is van belang dat ze op de juiste manier worden gebruikt.

Onze productspecialist Jopie zal je in het volgende filmpje vertellen welke opvulmaterialen er zijn en welke waarvoor geschikt zijn.

Voorkom loze ruimte

Wanneer het product in de externe verpakking efficiënt is geplaatst, blijft er in de meeste gevallen loze ruimte over. Het is belangrijk om loze ruimtes in de doos volledig op te vullen zodat de inhoud niet kan bewegen tijdens transport en schade veroorzakt aan zowel de doos als de inhoud zelf.

Je doet er verstandig aan om eerst opvulmateriaal te plaats op de bodem van de doos en vervolgens rond het te verzenden item. Wanneer je dit hebt gedaan zorg ervoor dat er geen ruimte over is en dat het item niet kan bewegen.

Als je voor opvulmateriaal kiest, zorg er dan altijd dat het voldoende ondersteuning biedt voor het gewicht van de goederen in de zending. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om luchtkussenzakjes te gebruiken bij zware objecten. Sommige materialen kunnen namelijk inzakken of leeglopen onder het gewicht van de inhoud. Hierdoor kan er mogelijk lege ruimte in de doos ontstaan.

3. Dichtplakken

Wanneer je de goederen in de externe verpakking hebt geplaatst en hebt opgevuld met een intern verpakkingsmateriaal is het zaak om de zending dicht te plakken. Goed dichtplakken helpt om je pakket te beschermen tijdens het transport en voorkomt dat de inhoud er uit valt.

Zowel de tape die je gebruikt, als de manier waarop je de zending inpakt, maken het verschil als het gaat om de bescherming van je zending tegen invloeden van buitenaf of schade tijdens transport. Wij adviseren drukgevoelige tape vanwege de plakstevigheid en duurzaamheid. Hier vind je een volledige overzicht met al onze verpakkingstapes.

Bekijk ook de uitleg van onze productspecialist Jopie. Hij helpt je om de juiste keuze te maken.

Wanneer je jouw geschikte verpakkingstape hebt gevonden, is het belangrijk om de doos op de juiste manier dicht te plakken. Wij adviseren de H-taping methode. Met de H-taping methode zorg je ervoor dat alle naden zijn afgedicht en de doos stevig dicht zit.

Dit werkt als volgt: breng 1 stuk tape aan over de middennaad. Breng 2 stukken tape aan over beide randen. Bij zwaardere zendingen doe je er verstandig aan om meerdere stukken tape aan te brengen. Herhaal de H-tapingtechniek zodat zowel de naden aan de boven- als onderkant zijn dichtgeplakt.

Doos dichtplakken

4. Label aanbrengen

Wanneer de inhoud van de zending breekbaar of kwetsbaar is, is het verstandig om de doos te markeren met etiketten. De etiketten kunnen er aan bijdragen dat je producten goed vervoerd worden en daardoor heel bij je klanten aankomen. De etiketten zijn duidelijk en bedrukt met universele symbolen. De opvallende symbolen geven bijvoorbeeld aan dat iets breekbaar is.

Elke zending die wordt verstuurd naar een klant moet worden voorzien van een verzendlabel. Dit verzendlabel maakt duidelijk naar welk adres de bestelling moet. Hieronder volgt een aantal belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden:

- Plak het verzendlabel stevig vast op de bovenkant van de verzenddoos. Hierdoor kan de betreffende logistieke partij de bestelling zoveel mogelijk rechtop houden.

- Zorg ervoor de verzendlabel volledig zichtbaar is.

- Zorg ervoor dat andere stickers, tape of formulieren het verzendlabel niet bedekken.

- Gebruik geen oude doos, maar mocht je toch niet anders kunnen, zorg er dan voor dat alle oude labels en stickers verwijderd zijn.

- Door een extra label in pakket te plaatsen kan een zending beter geïdentificeerd worden mocht de originele verzendlabel los of beschadigd raken.

- Gebruik paklijstenveloppen voor alle losse documenten die aan de buitenzijde van de doos moeten worden aangebracht. Dit biedt naast bescherming een professionele uitstraling.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13741 reviews.