Verhuisonderzoek 2018: de woningmarkt in Nederland met verhuistrends, verhuiscijfers en verhuistips

Verhuisonderzoek 2018: de woningmarkt in Nederland met verhuistrends, verhuiscijfers en verhuistips

Wat zijn de meest recente verhuiscijfers in Nederland? Wat voor trends zijn er gaande op het gebied van verhuizen? Welke tips kunnen jouw verhuizing makkelijker maken en soepeler laten verlopen? In dit artikel lees je alles over verhuizen en is ideaal voor mensen met verhuisplannen in 2018!

Wat is het verloop en verwachting van de huizenprijzen in de woningmarkt?

De verwachting voor 2018 is dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Er komt daarom voorlopig geen einde aan de prijsstijgingen van koopwoningen in Nederland. In oktober 2017 is een stijging van 8,2% ten opzichte van oktober 2016 gemeten. De verwachting volgens ABN AMRO Economisch Bureau, is dat de totale gemiddelde stijging in het jaar 2017 uitkomt op 7,5%. In 2018 zal dit naar verwachting minder zijn en uitkomen op ongeveer 5%. Eén van de grondslagen hiervoor is de inflatie maatstaaf die minder hard groeit dan vorig jaar. In 2017 is de inflatie in Nederland met 1,4% gestegen. In 2018 is de verwachting dat de inflatie op 1,6% uitkomt.

De huizenprijzen van de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Gravenhage en Utrecht zijn inmiddels boven het piekniveau van 2008. Zij zijn hiermee de aanjager van de landelijke stijging van de huizenprijzen. Amsterdam spant de kroon. In onze hoofdstad ligt de stijging van de huizenprijzen bijna 26% hoger dan in de zomer van 2008. Ter vergelijking: in ‘s-Gravenhage  ligt dit percentage slecht op 5%. In Rotterdam en Utrecht liggen de prijzen respectievelijk 12,5% en 13,6% hoger.

Het aantal woningverkopen staat onder druk. In september 2017 daalde voor het eerst sinds de zomer van 2013 het aantal woningverkopen. Deze daling is 2,4% geweest. Vooral in regio's waar het woningaanbod beperkt is, wordt de daling opgemerkt. Kijk naar de randstad waar het aantal appartementen die te koop staan steeds verder afneemt. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich voortzet en het woningaanbod in 2018 met 5% zal dalen.

Hoeveel verhuizingen waren er in Nederland?

Ruim 1 miljoen mensen verhuisden in 2016 binnen hun woongemeenten. Daarnaast verhuisden 767 duizend mensen naar een andere gemeente in Nederland. Hoe ziet de verdeling er uit waar mensen heen zijn verhuisd?

Het CBS heeft de verhuisbewegingen van Nederland in 2016 in kaart gebracht. Het aantal verhuizingen binnen de gemeentegrenzen loopt uiteen van 11% in het Gelderse Rozendaal tot bijna 80% in Urk. In 265 gemeenten zijn er meer mensen komen wonen dan dat er vertrokken zijn. In 125 gemeenten is dit andersom. Onderstaande kaart geeft het aandeel weer van verhuisde personen binnen de eigen gemeente ten opzichte van de verhuisde personen naar een andere gemeente.

Verhuistrends 2018! De trends op het gebied van verhuizen

Als we gaan kijken naar de trends op het gebied van verhuizen, dan zijn er een aantal opvallende noemenswaardige trends. Verhuistrends worden gebaseerd op gegevens uit voorgaande jaren en de kans is groot dat deze doorzetten in 2018.

Jonge gezinnen verlaten steeds meer de grote stad, maar niet de grote vier steden

Steeds meer jonge gezinnen verlaten de stad. Zij verhuisden naar nabijgelegen gemeenten. Echter nam het aantal jonge gezinnen in de vier grote steden toe. Een van de oorzaken is dat er veel twintigers en dertigers wonen die een kind kregen en daarmee nieuw als jong gezin meetellen. De tweede oorzaak is de immigratiegroei. De meeste immigranten zitten namelijk voor of in de gezinsvormende levensfase. Onderstaande afbeelding is een bron van het CBS.

Transformaties van bestaande woningen

Er vinden steeds meer transformaties van bestaande gebouwen plaats. Zo worden kantoren, fabriekspanden en winkels omgebouwd tot nieuwe woningen. Er zijn in 2016 ongeveer 8000 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd dankzij transformaties. Dit is ruim 9% van het totale aantal nieuwe woningen in dat jaar.

In Eindhoven zijn de meeste transformaties uitgevoerd, gevolgd door Amsterdam en Den Haag. In Nederland worden voornamelijk kantoorgebouwen omgebouwd tot woningen. Hierdoor vindt er een kleine verschuiving plaats in het soort woningen en leefgebied waar mensen naartoe verhuizen.

Afname van het aantal jongeren dat verhuisd naar universiteitssteden

In de periode juli tot en met oktober 2016 hebben zich minder nieuwe jongeren in de universiteitssteden gevestigd ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Hieronder vallen jongeren in de leeftijdscategorie 17 tot 22 jaar. Naar Utrecht verhuisden ruim 700 jongeren minder dan het jaar ervoor. Naar Eindhoven en Leiden groeide dit aantal. De afnametrend is al een paar jaar gaande. Oorzaken van deze trend hebben te maken met nieuwe studiefinancieringsstelsel dat is ingevoerd in 2014/2015. Hierbij is de basisbeurs als gift vervangen door een lening.

Ouderen verhuizen minder en blijven langer zelfstandig wonen

Het aantal 65-plussers stijgt in de toekomst sterk. Dit is het gevolg van de vergrijzing. De prognose is dat het aantal mensen die alleen wonen verder zal groeien. Daarnaast blijven steeds meer ouderen langer zelfstandig wonen, ook na een scheiding of het overlijden van hun partner. Hierdoor vinden er minder verhuizingen plaats binnen deze leeftijdscategorie.

De prognose is dat het aantal alleenwonende vrouwen van 65 jaar of ouder groeit van 655 duizend in 2015 naar ongeveer 1,2 miljoen in 2050. Het aantal alleenwonende mannen in die leeftijdscategorie groeit naar verwachting van 260 duizend naar 650 duizend.

Verhuistips in 2018! Waar moet je rekening mee houden tijdens een verhuizing?

Wanneer je gaat verhuizen komen er allerlei praktische zaken kijken. Je moet aan vanalles denken! Zoals het aanpassen van je verzekeringen, de hoeveelheid verhuisdozen dat je nodig hebt, het doorgeven van een adreswijziging aan de gemeente, vrienden en instanties,  het organiseren van vervoer bij de verhuizing, het opleveren van je oude huis en nog veel meer.

In deze periode heb je vaak al veel te veel aan je hoofd. Daarom hebben wij de belangrijkste verhuistips voor jou op een rij gezet!

Maak een planning

Zorg ervoor dat je een planning hebt om overzicht te houden in de werkzaamheden. Zet alles op papier en maak een checklist. Zo weet je precies wanneer je welke dingen moet doen en hoeveel hulp je nodig hebt.

Het kan handig zijn om voor elke kamer in je huis afzonderlijk een planning of checklist te maken. Gebruik aparte verhuisdozen voor elke kamer. Gebruik het label of een markeerstift om onderscheid te maken tussen de verhuisdozen per kamer. Dankzij dit systeem kun je eenvoudig spullen terugvinden en weet je precies welke doos je in welke kamer in het nieuwe huis moet plaatsen.

Bedenk van te voren welke spullen breekbaar, brandbaar, zwaar of licht zijn. Hierdoor kun je de spullen beter categoriseren en op basis hiervan het verpakkingsmateriaal waarmee je de spullen gaat verpakken bepalen. Koop de verpakkingsmaterialen tijdig in!

Meestal duurt de verhuizing een groot deel van de dag en vindt het plaats op één dag. De planning is dus niets meer dan een dagplanning. Denk ook aan de werkzaamheden die je hebt aan het opleveren van je oude huis.

Verzekeringen

Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het verstandig om eens te kijken naar je verzekeringen. Is je inboedel tijdens de verhuizing verzekerd? Het is slim om de polis van jouw inboedelverzekering door te lezen of contact op te nemen met je verzekeraar.

Wanneer je definitief te horen hebt gekregen dat je gaat verhuizen, is het goed om tijdig de adreswijziging aan de betreffende verzekeringsmaatschappij door te geven. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat je inboedelverzekering na een bepaalde tijd vervalt. Zorg dat het verzekerde adres overeenkomt met je woonadres.

Overweeg om over te stappen naare een andere verzekeringsaanbieder. Als je situatie veranderd en je verzekeringssituatie ook, dan zou je goedkoper uit kunnen zijn bij een andere verzekeraar. Naast de inboedelverzekering heb je andere verzekeringen die je gelijk kunt meeoverwegen. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of ziektekostenverzekering.

Verhuisdozen en spullen goed inpakken

Verhuisdozen zijn één van de belangrijkste verpakkingsmaterialen tijdens een verhuizing. Verhuisdozen zijn speciaal ontworpen om veel spullen in te vervoeren en makkelijk te kunnen dragen. Het bespaart tijd en moeite in vergelijking met als je alle objecten stuk voor stuk zou moeten sjouwen.

De hoeveelheid verhuisdozen dat je nodig hebt moet je inschatten op basis van de hoeveelheid spullen die je hebt. Dit verschilt per persoon of gezin. Een manier om het in te schatten is het aantal kamers maal het aantal personen dat meeverhuisd op te tellen. Je kunt beter iets meer verhuisdozen kopen dan dat je denkt nodig te hebben. Het is prettiger om extra te hebben dan mis te grijpen.

Benodigde verhuisdozen

Eén persoon kan uitgaan van 20 verhuisdozen, een echtpaar op 40-60 verhuisdozen en een gezin met twee kinderen moet uitgaan van 70 tot 90 verhuisdozen. Dit meldt het CBS en de Consumentenbond.

Bedenk goed wanneer je gaat verhuizen dat je de spullen op de juiste manier verpakt in de verhuisdozen. Doe zware spullen onderop in de doos en lichte spullen daarboven op. Houd rekening met het totaalgewicht in de verhuisdozen. De doos moet nog wel te tillen zijn. Je kunt beter iets meer verhuisdozen gebruiken zodat het gewicht van de spullen verspreid is. Vergeet niet bij het inpakken van objecten en breekbare spullen de juiste beschermingsmaterialen te gebruiken zoals noppenfolie, schuimranden, verhuisdekens of andere verhuismaterialen.

Zelf verhuizen of uitbesteden

Je kunt ervoor kiezen om zelf te verhuizen of om het uit te besteden. Het is verstandig om beide opties te vergelijken. In sommige gevallen kan uitbesteden zelfs een betere optie zijn omdat je zelf niet hoeft te sjouwen. Als je weinig budget hebt dan is het inhuren van een verhuisbedrijf niet realistisch. Heb je voldoende budget, dan bespaar je een hoop tijd en gesjouw. Naast dat het uitbesteden van een verhuizing tijd bespaard, is het ook efficiënter. Zij zijn specialist en hebben meestal alle materialen om de verhuizing snel en soepel te doen.

Adreswijzigingen

Bij het verhuizen moet je kennissen en instanties inlichten van je adreswijziging. Bijvoorbeeld bij de gemeente. Dit kan tegenwoordig bij de meeste gemeentes gemakkelijk online. Deze wijziging staat dan gekoppeld aan overheidsinstanties zoals de belastingdienst. Commerciële bedrijven krijgen niet automatisch jouw adreswijziging door en dit dien je zelf te doen.

Bekijk welke post je op je oude adres binnenkrijgt. De afzender kun je het beste inlichten over je adreswijziging. Bij PostNL kun je een doorstuurservice bestellen. Dan sturen ze automatisch alle post door naar je nieuwe adres dat geadresseerd is aan jouw oude adres. Zodra je daar een poststuk van binnenkrijgt kun je het beste contact opnemen om je adres te wijzigen. Dan krijg je in het vervolg alle post van die afzender binnen op je nieuwe adres.

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13913 reviews.