Wat zijn de Rijksplannen om duurzamer te werken met verpakkingsmaterialen in 2018? Samenvatting, feiten en cijfers

Wat zijn de Rijksplannen om duurzamer te werken met verpakkingsmaterialen in 2018? Samenvatting, feiten en cijfers

In 2018 gelden nieuwe regels omtrent het verpakken van verzendbare materialen. Lees verder voor een samenvatting met feiten en cijfers over de brancheverduurzamingsplannen van 2018.

E-commerce sector

De e-commerce sector heeft de ambitie om de milieuimpact van verzendmaterialen te verminderen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de raamovereenkomst die opgesteld zijn door Het Rijk, gemeentes en het verpakkende bedrijfsleven. In de raamovereenkomst is afgesproken dat de branches die gebruik maken van verpakkingsmaterialen, doelstellingen opstellen voor 2018 om de product-verpakkingscombinatie te verduurzamen. Iedere branche heeft diens ’hoogst haalbare doelen’ vastgesteld. Hierbij is gekeken naar de balans tussen milieu en bedrijfseconomische haalbaarheid. Thuiswinkel.org werkt samen met branchegenoten in de E-commerce sector om deze doelstellingen te halen.

De meest gebruikte verpakkingsmaterialen in de e-commerce sector zijn plastic en karton. De doelstellingen zijn gebaseerd op de thema’s: dunner materiaal, minder loze ruimte, reduceren van bedrukkingen, gerecycled materiaal, gecertificeerd materiaal, bio based kunststof, bio afbreekbare kunststof en hergebruik van verzendmaterialen. De thema’s zijn gebaseerd op het 4 R-model. Dit model bestaat uit: Reduce, Recycle, Renew, Re-use.

Doelstellingen

In 2018 zal 80% van de verzendmaterialen die gebruikt worden in de E-commerce sector voldoen aan de volgende doelstellingen:

Papier:

- Toepassing van 100% FSC-materiaal en of gerecycled materiaal

Plastic: 

- Toepassing van maximaal 90% Low density Polyethylene (LDPE)

- Reductie van materiaaldikte van 70 mu naar 60 mu of 50 mu voor 70% van de plastic verzendmaterialen

Opvulmateriaal: 

- Toepassing van 100% FSC-materiaal en of gerecycled materiaal

Consumenteneducatie:

- 100% van de consumenten worden door de webwinkels geïnformeerd over de wijze waarop verpakkingen moeten worden gescheiden

De bovenvermelde doelstellingen zijn gebaseerd op een nulmeting waarbij de grootse leden van Thuisiwinkel.org middels een vragenlijst inzicht hebben gegeven in hun materiaalgebruik. Deze ambitieuze doelstellingen zijn een stap in de goede richting om de e-commerce sector te verduurzamen met oog voor mens en milieu. 

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13740 reviews.