Waarom zijn gratis plastic tasjes verboden en wat is het effect op het milieu?

Waarom zijn gratis plastic tasjes verboden en wat is het effect op het milieu?

Verbod plastic tasjes

Sinds 1 januari 2016 is is het wettelijk verboden om gratis tasjes uit te delen in de retail. De reden hiervoor is om overbodige verspilling van grondstoffen tegen te gaan, het verminderen van zwerfvuil en de consument bewust te maken van de noodzaak om gezamenlijk minder afval te produceren.

Nederlandse consumenten verbruiken gezamenlijk zo’n drie miljard plastic tasjes per jaar. Dit betekent dat een consument gemiddeld 170 tasjes per jaar gebruikt. Het merendeel van deze tasjes belandt in de afvalbak, maar een onbekend deel hiervan eindigt als zwerfvuil.

Nederland koploper

Het verbod op plastic tasjes is in Europa wettelijk geregeld en elke lidstaat moet gehoor geven aan dit verbod. Nederland is één van de eerste Europese lidstaten die dit beleid heeft doorgevoerd en hieraan voldoet.

Tevens wordt het bewustzijn van de consument vergroot. Het verbod op plastic tasjes heeft ernaar toe geleidt dat de consument en burger beter is geïnformeerd over onze groeiende afvalberg. En tegelijkertijd wordt er direct een oplossing geformuleerd. Namelijk dat we als burger direct actie kunnen ondernemen om minder afval te produceren door zelf tasjes mee te nemen en te herbruiken.

Mag het een tasje minder zijn

Uit de pilot ‘Mag het een tasje minder zijn’ is gebleken dat het verminderen van ons tasjes gebruik goed haalbaar is. Dit is behaald door middel van een combinatie van beprijzing van tasjes en communicatie met ondernemers, winkeliers en consumenten.

Door de combinatie van tasjes beprijzing en eerlijke communicatie is het resultaat dat er 48% tot 77% minder tasjes zijn uitgedeeld tijdens de pilotperiode. Onderzoek onder inwoners die in het testgebied wonen laat zien dat 81% positief tegenover de pilot staat en zelfs 87% vindt het goed dat er actie wordt ondernomen om de hoeveelheid tasjes terug te brengen. Dit is natuurlijk een mooi resultaat!

Het communicatiegedeelte richtte zich op het meegeven van de boodschap aan de consument om zelf tassen mee te nemen en tassen te hergebruiken wanneer mogelijk. Dit heeft als gevolg dat 83% van de consumenten hun eigen tas meenemen.

Heft in handen

Al met al is dit een positief resultaat. Het wordt nogmaals duidelijk dat we als burger altijd een keus hebben om iets te doen aan de milieuproblematiek. Het verbod op plastic tasjes is een klein begin met wellicht grote gevolgen. Elke milieubesparende actie die we gezamenlijk uitvoeren wordt bij elkaar opgeteld en zal een versterkend positief effect hebben.

Alternatief? 

Wil je als winkel alsnog gratis draagtassen weggeven? Dan bieden papieren draagtassen uitkomst. 

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring , die je kunt inzien. Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 13873 reviews.