Innovatie in de verpakkingsindustrie

Innovatie in de verpakkingsindustrie

Verpakkingen

De verpakkingsindustrie is groot in Nederland. Bijna elk product wat verkocht wordt heeft wel een verpakking en duurzame verpakkingen worden steeds belangrijker. Een verpakking is iets waar we vaak weinig aandacht aan schenken maar cruciaal is voor een product. Welke functie heeft een verpakking nou eigenlijk?

De essentie van een verpakking is het overbruggen van tijd en ruimte vanaf het moment dat het product wordt geproduceerd tot aan het moment van consumptie bij de eindgebruiker.

De verpakking biedt bescherming, bundelt en verstrekt informatie betreft het product.

Besluit verpakkingen

Op 1 Januari 2015 trad het nieuwe besluit verpakkingen in werking. De essentie van dit besluit is om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken en verspilling te voorkomen.  Producenten en importeurs zijn zelf verantwoordelijk om de regels van dit nieuwe besluit na te leven. Er zijn veel partijen in de verpakkingsindustrie en daarbuiten betrokken bij het verduurzamen van verpakkingen en de verpakkingsindustrie en er is ook veel te winnen in termen van kosten en milieubesparing.

Kennis Instituut Duurzaam Verpakken

Zo is bijvoorbeeld het Kennis Instituut Duurzaam verpakken (KIDV) opgericht in 2013. Het KIDV streeft erna om de verpakkingsindustrie en verpakkingen zo duurzaam en passend mogelijk te maken binnen de circulaire economie. Dit betekent dat verpakkingen zo worden ontworpen om zoveel mogelijk hergebruikt te worden met als doel om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen. 

Het KIDV werkt samen met bedrijvigheid en kennisinstituten zoals universiteiten om kennis te ontwikkelen en te delen. Dit uit zich onder andere in een jaarlijkse verduurzamingsagenda waarin de hoogst haalbare doelen worden gesteld en hoe deze getoetst gaan worden door de betrokken partijen. Tevens is er in samenwerking met het KIDV het meldpunt verpakkingen opgericht waar de partij Milieucentraal vragen beantwoord omtrent verpakkingsvragen en waar betrokkenen hun ideeën kwijt kunnen.

Grondstoffen

De verpakkingssector is zelf ook veel bezig met het doorvoeren van innovaties. Momenteel worden de meeste verpakkingen nog gemaakt van papier en karton (42,3%) waarna plastics een marktaandeel hebben van 22,2%. Er is veel aandacht voor het recyclen van materialen en het gebruik van FSC-papier neemt gestaag toe. Ook groeit de markt voor bio plastics erg hard al is het totale aandeel bio plastics in de kunststofsector nog klein.

Innovaties

Innovaties in de verpakkingsindustrie uiten zich in efficiëntere verpakkingen die gemaakt zijn van minder en gerecycled materiaal. Ook zien we steeds meer ‘slimme’ verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is de Puma tas die hergebruikt kan worden door de eindgebruiker. 

Puma verpakking

Het bedrijf Arjo Solutions heeft een ‘vingerafdruk’ ontwikkeld die klanten garandeert dat ze een authentiek product hebben gekocht. Deze vingerafdruk wordt op het product geplaats.

Klanten kunnen de app genaamd ‘Safe’ gebruiken om te controleren of het product wat ze hebben aangeschaft echt is door middel van het controleren van de ‘vingerafdruk’ op het product. 

App Safe

Het Britse bedrijf Insignia heeft een verpakking ontwikkeld die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan. De verpakking laat aan de consument zien hoelang het product nog houdbaar en vers is. Het label rechtsonder op het pak drinken geeft aan hoelang het product al open is en veranderd van klaar naarmate de tijd verstrijkt. 

Insignia

Verpakkingsopleidingen

Ook zien we de opkomst van complete verpakkingsopleidingen. Deze opleidingen houden zich bezig met de verpakkingssector en hoe de juiste verpakking vorm kan krijgen en producten beter kan beschermen. Ook worden er jaarlijks Food Packaging wedstrijden georganiseerd waarbij studenten uitgedaagd worden om met slimme en duurzame oplossingen te komen voor verpakkingsvraagstukken.

Koplopers

Nederland en Japan zijn momenteel koploper op het gebied van verpakkingsinnovaties, kenniscreatie met verpakkingen en het implementeren van verspilling van verpakkingen. Het KIDV voegt hier veel aan toe en maakt zich hard voor de transitie naar een circulaire verpakkingsindustrie. 

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14089 reviews.